24 Canon objectieven als telescoop

24 Canon 400mm F2.8L II objectieven als telescoop

Redactie 2837 1
Hoe kun je sterrenstelsels fotograferen zonder last te hebben van reflecties of strooilicht? Met 24 Canon 400mm F2.8L II objectieven! De Nederlandse hoogleraar sterrenkunde aan Yale bedacht de Dragonfly Telephoto Array.

Pieter van Dokkum 

Pieter van Dokkum studeerde Sterrenkunde aan de Universiteit van Groningen en is nu hoogleraar in de sterrenkunde aan Yale University. Tijdens zijn zoektocht naar manieren om de sterrenstelsels beter te kunnen bestuderen, kwam hij op het idee om apparatuur te gebruiken die hij als amateurfotograaf ook gebruikt. Van Dokkum en astroloog en collega Roberto Abraham zochten naar een manier om strooilicht en reflecties te verminderen die zorgen voor problemen bij traditionele telescopen zoals de bekende Hubble telescoop. De mannen kwamen op het idee om Canon objectieven te gebruiken.

Canon 400mm F2.8L II 

De Canon 400mm F2.8L II is uitgerust met een SubWavelength Structure Coating (SWC). Deze coating maakt gebruik van microscopische kegelvormige structuren die zorgen voor een vermindering van interne reflecties en strooilicht. De coating zou in theorie genoeg licht kunnen verzamelen om sterrenstelsels met een lage helderheid te bestuderen. En dat is waar gebleken.
Dragonfly Canon

Lees ook: Canon komt met 300mm en 400mm f/2.8L IS II USM

48 Canon objectieven 

Van Dokkum en zijn onderzoeksteam zijn begonnen met acht van de Canon 400mm objectieven, maar dat zijn er inmiddels 24 en vormen samen de Dragonfly Telephoto Array, waar ze er twee van hebben. Dat zijn dus 48 objectieven in totaal! Deze objectieven zitten niet vast aan een normale DSLR, maar aan speciaal ontworpen 8 megapixel CCD camera’s. Deze camera’s worden aangestuurd door een centrale computer die commando’s als ‘auto-observe Mars’ en ‘expose 900 seconds’ kan uitvoeren. De camera’s zijn verbonden met de objectieven middels speciale connectoren en er zit aan elk apparaat een Intel Compute Stick voor de opslag en verwerking van data.
Dragonfly Canon

De Dragonfly helpt het team met het ontdekken en onderzoeken van sterrenstelsels en ze hopen dat nog lang te mogen doen. 
Foto's: Pieter van Dokkum 
 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Marcel R.

Er bestaat ook een variant met een aantal EF 200 mm f1.8 lenzen.