235 originele zwart-witfoto’s in het Nationaal Archief

235 originele zwart-witfoto’s in het Nationaal Archief

Fabienne Keijzer 1355 0
Op 9 september opent in het Nationaal Archief in Den Haag de tentoonstelling Onderweg – met de fotograaf op reis. Daar worden ruim tweehonderd originele zwart-witfoto’s tentoongesteld, allemaal afgedrukt in de tijd dat ze genomen zijn.

Onderweg – met de fotograaf op reis

De 235 foto’s in de tentoonstelling, gekozen uit een imposant archief van ruim vijftien miljoen, zijn reisfoto’s van fotografen die sinds de 19e eeuw de veranderende wereld documenteerden en exotische plekken in beeld brachten. Het is een breed scala aan foto’s. Van net-ontdekte landen tot de Tweede Wereldoorlog, alles komt aan bod. Volgens collectiespecialist fotografie van het Nationaal Archief, Elwin Hendrikse, is het een toegankelijk thema met veel diversiteit. Het is goed te zien in de foto’s dat iedere fotograaf met een ander beeld naar de wereld kijkt.

Terra Nova - Herbert G. Ponting (1911)

Terra Nova © Herbert G. Ponting (1911) 

Zwart-witfoto's 

De foto’s zijn allemaal afgedrukt in de tijd dat ze genomen zijn en zijn bijna allemaal zwart-wit. Er zijn maar een paar foto’s die in kleur zijn afgedrukt. De fotograaf Luc Timmers kreeg in 1939 de opdracht om voor een drukkerij de wereld te fotograferen in Kodachrome-kleurendia’s. 

Fotografie en reizen

Het is onlosmakelijk met elkaar verbonden, reizen en het fotograferen ervan. Al vanaf 1890 leggen mensen hun reizen vast op beeld. In het begin van de 19e eeuw verkopen fotografen voor het eerst foto’s van bezienswaardigheden aan toeristen en maken ze reportages voor tijdschriften.

Nationaal Archief in Den Haag

De tentoonstelling is van 9 september 2016 tot en met 8 januari 2017 te zien in het Nationaal Archief naast het Centraal Station in Den Haag. Kijk voor meer informatie op de website.

Onderweg - met de fotograaf op reis

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne