Terugblik op 2011

2011 in een notendop: Wat was het nieuws?

jesse kraal 2719 0
Het afgelopen jaar kwamen er relatief weinig dslr's bij, maar zagen we vooral veel nieuwe compacte systeemcamera's. Natuurrampen zorgen voor ellende en vertragingen. We blikken we terug op het afgelopen jaar, met lijstjes en samenvattingen.
2011

Op het gebied van nieuwe spiegelreflexcamera's was afgelopen jaar relatief rustig. De nieuwe dslr's van 2011 zijn bijna op één hand te tellen (zeker als we de pas in maart 2012 verkrijgbare Canon 1D X niet meetellen). Wel zagen we een groot aantal nieuwe compacte systeemcamera's. Olympus, Panasonic, Sony en Samsung kwamen met nieuwe modellen terwijl Nikon en Pentax de arena betraden met respectievelijk de 1-serie en de Q.

Pentax Q
Met zijn kleine sensor is de Pentax Q een beetje een vreemde eend in de bijt

Ricoh liet zien over de nodige lef te beschikken met de Leica M-module voor de GXR en door vast te houden aan een compactcamera met objectief met vast brandpunt (Ricoh GR Digital IV). Lytro was echter de grootste revolutionair van 2011 met hun Light Field Camera, waarbij je pas achteraf hoeft scherp te stellen. Wel moeten we nog tot 2012 wachten totdat we kunnen testen of de Lytro-camera echt zo goed werkt als zijn makers beloven.

Overzicht

Om het overzichtelijk te maken hebben we een lijstje samengesteld van alle nieuwe camera's per segment. De camera's zijn gesorteerd op verschijningsdatum.

Digitale spiegelreflexcamera's:

Nikon D5100
Nikon's D5100 blijkt een succesnummer

Compacte systeemcamera's:

Samsung NX200
Samsung brak radicaal met de ronde vormgeving van de NX100, de NX200 is juist bijzonder strak gelijnd

Gevanceerde compactcamera's:

Canon S100
De 12-megapixelsensor van de S100 is in tegenstelling tot die van zijn voorganger door Canon zelf ontwikkeld

Overige bijzondere camera's:

Lytro
Pas achteraf scherpstellen, het kan met de Lytro Light Field-camera

Natuurrampen

2011 was het jaar van de natuurrampen. In maart begon de ellende toen na een aarbeving een tsunami Japan hard en genadeloos trof. Ruim 15.000 doden en veel schade aan gebouwen als gevolg. In de regio waar de tsunami het hardst toeslaat hebben ook een aantal camerafabrikanten fabrieken staan. Deze lopen schade op en de productie en ontwikkeling van sommige camera's loopt hierdoor vertraging op. Ook als fabrikanten zelf relatief weinig schade oplopen, ontstaan er problemen met toeleveranciers. Winstwaarschuwingen en moeilijk leverbare camera's zijn het gevolg.

Eind juli slaat het nootlot nogmaals toe, ditmaal in Thailand. Grote delen van het land lopen onderwater tijdens het regenseizoen. Gedurende maanden teistert het water vele steden en dorpen met ruim 600 doden als gevolg. Ook nu nog staan delen van het Aziatische land nog steeds onder water. Ook in Thailand hebben veel elektronicaconcerns fabrieken staan, die grote last van de overstromingen ondervinden.

De camera's die niet kwamen

Misschien nog wel meer besproken dan de camera's die wel kwamen, waren de camera's die maar niet werden gepresenteerd. Al in de zomer namen de geruchten rond de Nikon D800, D4 en Canon 5D Mark III steeds verder toe. Verwacht werd dat de camera's al rond augustus of september uit zouden komen. Ons geduld wordt nog even op de proef gesteld, want het zou zomaar zomer 2012 kunnen worden eer we de camera's te zien gaan krijgen.

Nikon D4
Fullframe-liefhebbers moeten nog even geduld hebben voor de Nikon D4, D800 en Canon 5D Mark II uitkomen

Nieuwe website

Op 1 augustus ging de nieuwe website van DIGIFOTO Pro de lucht in. Nieuw zijn bijvoorbeeld de verbeterde Lezersgallery en de Spotlight voor de beste foto's. Nog maar enkele weken geleden presenteerden we je ook ons nieuwe magazine DIGIFOTO Starter, dat gericht is op de beginnende fotograaf. Bij een nieuw blad hoort natuurlijk ook een nieuwe website, dus ook die kwam in de lucht.

Het team van DIGIFOTO Pro wenst je een mooi 2012 toe!

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse