2010 goed jaar voor Foam

Redactie 1430 0
Het afgelopen jaar was wederom een goed jaar voor Foam. Het Amsterdamse museum heeft veel bezoekers mogen ontvangen: in 2010 werd het museum door maar liefst 181.512 fotografieliefhebbers van over de hele wereld bezocht.

In de zomer trok de tentoonstelling Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin 'Pretty Much Everything: photographs 1985-2010' ruim 55.000 internationale bezoekers. Foam was het eerste museum ter wereld dat de overzichtstentoonstelling van vijfentwintig jaar werk van dit wereldberoemde fotografenduo toonde. Ook de onlangs geopende tentoonstelling van W. Eugene Smith  'More Real than Reality', nog te zien t/m 16 maart 2011, belooft volgens het museum een grote publiekstrekker te worden. Andere tentoonstellingen die veel belangstelling genereerden waren onder anderen die van Nederlandse fotografen Johan van der Keuken en Ari Marcopoulos, Paul Graham en Magnumfotograaf Jim Goldberg (US).


Jong talent

Foam toonde net als andere jaren naast grote internationale namen ook werk van onbekend talent in kleine, snel wisselende tentoonstellingen. In de bibliotheek op de derde verdieping (Foam 3h) was er dit jaar naast jong Nederlands talent ook werk te zien van internationale fotografen. In 2010 waren dit onder anderen Mylou Oord, Linus Bill (Zwitserland), Simon Wald-Lasowski, Eva Marie Rødbro (Denemarken) en de Franse fotografen Alexandre Maubert, Justine Pluvinage en Vera Schöpe.

Foam 10 jaar: What’s Next?

In 2011 viert Foam haar tienjarige jubileum. Dit is voor Foam geen reden om terug te kijken, maar om de blik op de toekomst te richten. Hierbij stelt Foam de vraag ‘What’s Next?’. Een vraag naar de toekomst; van de fotografie, van de fotograaf, van het fotografiemuseum en de toekomst van de museumbezoeker. In dit kader worden er in 2011 diverse activiteiten georganiseerd waarbij deze vraag achtereenvolgens wordt voorgelegd aan verschillende experts en aan het publiek. De toon is alvast gezet met het eerste ‘What’s Next?’ katern bij Foam Magazine #25/Traces.

Foto ©  W. Eugene Smith

Tentoonstellingen 2011

Verder staan er voor 2011 tentoonstellingen op het programma van onder anderen Dana Lixenberg, Misha de Ridder en Anton Corbijn. Daarnaast zal Foam Antiphotojournalism presenteren: een thematentoonstelling met werk van diverse fotografen, over de ontwikkeling en de verschillende vormen van fotojournalistiek. Ook zijn er het komende jaar weer diverse lezingen, film- en discussieavonden, tentoonstellingen op locatie en bijzondere educatieve programma’s.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie