2010/2011: Terugblik en vooruitkijken

Julian 1006 0
Eind 2009 concludeerden we dat de kleine systeemcamera bezig was met een opmars. Terugblikkend op 2010 kunnen we hetzelfde zeggen en het ziet er naar uit dat ook in 2011 er in dit segment veel te gebeuren staat. Maar ook qua spiegelreflexen is er nieuws te verwachten.

Kleine systeemcamera's - compacte camera's met grote sensor en verwisselbare objectieven zijn 'booming business'. Dat is althans de verwachting van fabrikanten die deze markt ingestapt zijn. Volgens Samsung haalt de verkoop van dit type camera's in 2012 de spiegelreflex in. 

In 2010 zagen dan ook veel nieuwe camera's in dit segment het levenslicht. Samsung kwam in het begin van het jaar met de NX10, later volgde de NX100. Sony toonde eerst een concept en kwam vervolgens met de NEX-camera's. Ondanks de relatief grote aps-c-sensor zijn dit momenteel de kleinste modellen.

De fabrikanten van Micro Four Thirds-camera's ontwikkelden door. Zo kwam Panasonic met de G2, GH2 en G10 en presenteerde alvast de GF2, die begin 2011 verschijnt. Olympus kwam met de gebruiksvriendelijke E-PL1, 'de Pen voor iedereen'. Grote vernieuwingen bleven echter uit.


Fujifilm lijkt alvast een succesnummer in huis te hebben voor volgend jaar. In 2011 verschijnt de X100 op de markt. De compacte camera trok met zijn retro-uiterlijk veel bekijks op de Photokina. 

Meer kleintjes in 2011?

Ook in 2011 verwachten we dat de ontwikkeling van kleine systeemcamera's weer een grote rol zal spelen. Mogelijk met meer vernieuwing dan in 2010; er liggen namelijk nog grote kapers op de kust in de vorm van Nikon, Canon en mogelijk Pentax. 

In 2009 waren van Nikon al flink wat patenten te zien, de fabrikant bleef echter stil. In 2010 kwam daar verandering in. Nikon-president Makoto Kimura verklaart dat de fabrikant afwacht op het juiste moment om in deze markt te stappen en dat zou best eens 2011 kunnen zijn. Patenten laten een systeem zien met cropfactor van 2,5x. Daarmee zou het systeem een kleinere sensor krijgen dan de huidige compacte systeemcamera's, wat ook kleinere objectieven mogelijk maakt.

De aanwijzingen uit het Canonkamp zijn iets minder hardnekkig. Maar ook hier heeft een topman verklaard dat er gewerkt wordt aan een compacte systeemcamera. Of de spiegel verdwijnt is echter nog maar de vraag en het is goed mogelijk dat Canon pas rond 2012 met het nieuwe systeem komt.

Olympus was met de Pen een van de eersten in dit segment. Het bedrijf heeft al laten weten te stoppen met instap-dslr's en dat er een high-end Pen op het programma staat. De introductie van de E-P2 is alweer even geleden, dus mogelijk laat een nieuw model niet lang op zich wachten.