20 Jaar Adobe Photoshop

Julian 3575 0
Adobe Photoshop viert zijn twintigste verjaardag. Eind jaren tachtig begonnen de broers Thomas en John Knoll met de ontwikkeling van het pakket. In februari 1990 verscheen Photoshop 1.0 op de markt, de rest is geschiedenis.

Photoshop vindt zijn oorsprong in ‘Display’, een code om afbeeldingen in grijsschalen weer te geven op een zwart-wit monitor, geschreven in 1987 door Thomas Knoll. Veel toekomst zag Thomas niet in de toepassing. Het was uiteindelijk zijn broer, John Knoll, werkzaam bij Industrial Light and Magic (ILM) - de special effects-studio van Lucasfilm - die aanzette tot het schrijven van een commerciële applicatie.

ImagePro, PhotoHut of PhotoShop?

De naam van het pakket in wording wisselde regelmatig. Onder andere ImagePro en PhotoHut passeerden de revue. Uiteindelijk werd het PhotoShop (met hoofdletter S, die al snel verdween), maar zowel John als Thomas Knoll zeggen niet meer te weten wie het eerste met deze ingeving kwam.

Investeerders

Ondertussen moest gezocht worden naar een investeerder. John Knoll reisde door Silicon Valley en gaf demo’s aan diverse bedrijven, waaronder Adobe Systems. Het was echter niet Adobe waarmee de gebroeders Knoll als eerste mee in zee gingen, maar scannerfabrikant Barneyscan. De eerste publieke versie van het pakket werd uitgebracht als Barneyscan XP. Zo’n 200 exemplaren van ‘Photoshop versie 0.87’ werden geleverd met Barneyscan scanners.

Intussen demonstreerde John het pakket ook aan Apple, daar was met direct enthousiast. Ook ging John nogmaals langs bij Adobe, dat op hetzelfde moment in onderhandeling was met ColorStudio, over een beeldbewerkingspakket. Photoshop wist echter te overtuigen, Adobe kocht in 1988 de rechten om het pakket te mogen distribueren.

Photoshop 1.0

Lang werd nog gezocht naar een nieuwe naam, uiteindelijk bleef het ‘bij gebrek aan beter’ bij Photoshop. Na enkele jaren van verbetering werd in februari 1990 de eerste commerciële versie van het pakket op de markt gebracht: Photoshop 1.0. Inmiddels zijn we twintig jaar en 12 Photoshop-versies verder. Thomas Knoll was lead developer van het pakket tot de meest recente versie (CS4), tegenwoordig richt hij zijn werkzaamheden op de Camera Raw-plugin. John Knoll is nog altijd werkzaam bij ILM studios.

Evolutie

Photoshop-opstartschermen door de jaren heen. Bekijk meer vergelijkingen hier.