2 x nieuw van Olympus: 45mm en 17mm f/1.2

2 x nieuw van Olympus: 45 en 17mm f/1.2

Jasper van Bladel 462 0
De Olympus F1.2 PRO-reeks met prime-objectieven is een serie hoogwaardige objectieven met het fraaie diafragma van f/1.2. Olympus komt nu met twee aanvullingen, de Olympus M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO en de M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO. We hebben de 45mm al voor je getest. Hierbij alvast een voorproefje op de review.

Met de introductie van deze M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO zet Olympus overduidelijk in op het portret. Een 90mm (omgerekend naar 35mm) met een mooie lichtsterkte is een natuurlijke partner voor de fotograaf die graag portretten maakt met een mooi weglopende scherpte en een fraai bokeh.

Compact

Wat als eerste opvalt is het compacte ontwerp, maar dat is een eigenschap die eigenlijk alle Olympus-objectieven bezitten. Dat maakt het min of meer vanzelfsprekend, maar als je ziet welke maten de concurrentie je soms voorschotelt is het nog steeds een prestatie. De grote aandacht van de Olympus-technici voor de compactheid van nieuwe objectieven is er natuurlijk niet voor niets: deze M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO is prima in balans met bijvoorbeeld de Olympus OM-D E-M1 Mark II en de andere Olympus-camera’s. Het objectief ligt fijn in de hand en is zowel qua vorm als gewicht een fijne compacte metgezel. 

Het objectief is opgebouwd uit veertien elementen, die op hun beurt weer zijn verdeeld over tien groepen. Olympus meldt dat bij het ontwerp van het objectief gebruikgemaakt is van een kleiner aantal elementen die ook nog optimaal zijn gepositioneerd ten opzichte van elkaar. 

M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO

Naast de M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO is er nog een ander F1.2 PRO-objectief gepresenteerd: de M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO. Dit objectief is een ideale metgezel voor de natuur- en landschapsfotograaf door de beeldhoek, maar ook door de goede bescherming tegen de elementen. Het objectief is stof- en spatwaterdicht en kan gebruikt worden in temperaturen tot -10°C.

Ook zitten er speciale ED-DSA-lenzen in het objectief verwerkt. Dat staat voor Extra-low Dispersion Dual Super Aspherical en deze elementen worden exclusief door Olympus geproduceerd. Deze elementen zorgen ervoor dat er minder lenselementen gebruikt moesten worden, waardoor het compacte formaat gewaarborgd is.

De M.Zuiko Digital ED 17mm F1.2 PRO zal verkrijgbaar zijn vanaf maart 2018 voor € 1.399 incl. btw.

Afwerking

Het objectief is feilloos afgewerkt en voelt gewoon erg fijn en goed aan. Het ziet er met een afwisseling tussen matte en glimmende materialen en tinten erg fraai uit en als je het objectief vast hebt merk je dat het een serieus objectief is waar aandacht aan is besteed. De manier waarop je kunt wisselen tussen handmatige en autofocus is ook mooi: daarvoor klik je een ring in het midden van het objectief naar voren of naar achteren. Dat gaat niet té eenvoudig, zodat je niet onnodig overschakelt op handmatige scherpstelling. Mooi en handig detail: als je de ring naar je toe klikt, voor handmatige scherpstelling, dan wordt een afstandsschaal zichtbaar. 

In de praktijk blijkt deze M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO een objectief dat we heel vaak met volledige opening gebruikt hebben, omdat je dan prachtig kunt spelen met scherpte en dus je onderwerp en achtergrond van elkaar kunt scheiden. Het bokeh is daarbij ook erg fijn en zacht. De tekening is fraai en verfijnd: het is een objectief met karakter.

Conclusie

De M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO (verkrijgbaar vanaf december 2017) blijkt in de praktijk een erg fijn objectief, dat overtuigt door de uitwerking van het ontwerp en de optische kwaliteiten. Dit objectief is uitermate geschikt voor het maken van portretten met een groot diafragma en brengt daarbij een flinke dosis karakter naar voren. De scherpte is spot-on en de onscherpte is fraai zacht. Kortom: een objectief dat je in de praktijk een heleboel moois zal brengen.

Lees de hele review in DIGIFOTO Pro 5.2017. Die editie ligt begin november in de winkel.

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper