19 augustus: World Photo Day

Heather 1681 1
Sinds 2010 wordt op 19 augustus de 'World Photo Day' georganiseerd. Een dag ter ere van de fotografie. Waarom is er gekozen voor 19 augustus? Een blik op de geschiedenis van de fotografie geeft antwoord.

Er zijn tientallen hoogtepunten te vinden in de geschiedenis van de fotografie. Voor de 'World Photo Day' is gekozen voor 19 augustus. Op die datum in 1839, kocht de Franse regering het daguerreotypie-patent op. Ze presenteerden het als een geschenk aan de wereld. Deze uitvinding was niet het eerste proces waarmee een fotografische afbeelding gemaakt kon worden, maar het was wel het eerste praktische fotografische proces.

Daguerreotypie

Het proces werd ontwikkeld in 1837 door Louis Daguerre en Joseph Nicèphore Nièpce. Daguerreotypie is een fotografisch proces waarbij een gepolijste en met jodide bewerkte verzilverde koperen plaat gebruikt werd als beelddrager. De plaat werd belicht in een houten kast met lens, de zogenaamde camera obscura. Op 9 januari 1839 werd het proces aan de wereld gepresenteerd.

World Photo Day

De oprichter van 'World Photo Day', Korske Ara, is een gepassioneerde en jonge fotograaf uit Australië. Hij droomde van een wereldwijde viering van de fotografie. Hij realiseerde een deel van zijn droom door het 'World Photo Day Project' in 2009 op te starten. Op 19 augustus 2010 vond de eerste officiële 'World Photo Day' plaats.

Het doel van de dag van de fotografie is het vieren van de speciale plek die fotografie in de wereld en in je eigen leven heeft ingenomen. Je kunt je registreren bij de 'World Photo Day'-community en je foto's delen met andere fotografen. Echter kun je ook een geheel eigen invulling geven aan deze viering.

afbeelding van Heather

Heather Poppeliers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Heather

afbeelding van Joop Wever

Juist Nièpce en William Fox Tallbot onderzochten de mogelijkheid tot vermenigvuldiging, Nièpce met zijn asfaltplaten, belicht door de zon In een tijd van 8 uur (heliogravure) maar vooral Tallbot met de papieren drager.