15mm f/4.5 Shift-objectief voor Micro Four Thirds

jesse kraal 2827 2
Een van de minder opvallende producten op de Photkina is de B.I.G. 15mm Shift met Micro Four Thirds-vatting. Op een kleine stand met plastic fotoaccessoires vonden we het objectiefje in een klein sokkeltje. Het is een Shift-objectief, gebaseerd op de Voigtländer Heliar.

Zonder schroom bevestigt een medewerker van de Duitse importeur van fotoaccessoires B.I.G. dat het ontwerp van de Shift Lens 4,5/15mm MFT rechtstreeks is afgeleid van de Voigtländer Heliar f/4.5. Doordat dit een objectief is voor kleinbeeldcamera's, is de beeldcirkel groot genoeg om verschuivingen op een mft-camera toe te staan.

BIG Shiftlens 15mm

Adviesprijs: 999 euro

Het optisch ontwerp bestaat niet geheel verrassend dan ook uit acht elementen in zes groepen, de minimale scherpstelafstand is 50cm en de filtermaat bedraagt 52mm. De prijs van dit op architectuurfotografie gerichte objectief bedraagt 999 euro. Vooralsnog is er echter nog geen Nederlandse importeur of fotowinkel bekend die dit objectief in het assortiment zal nemen. In Duitsland is het objectief vanaf november leverbaar.

BIG shift 15mm

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van spw

minimale scherpstelafstand echt 50 mm of eerder 50 cm?
waarschijnlijk - helaas - het laatste. toch leuk hoor. al is een lensbaby wel heel erg veel goedkoper.

afbeelding van jesse kraal

Op dat eerste punt heb je gelijk, de vergelijking met een Lensbaby gaat echter mank. Een lensbaby heeft alleen tilt, terwijl dit objectief juist alleen shift heeft. Een belangrijk en zeer wezenlijk verschil. Dit objectief is bedoeld voor architectuurfotografie, om convergerende lijnen tegen te gaan.