15e Noorderlicht Fotomanifestatie Leeuwarden

Redactie 590 0
Dit jaar vindt alweer de 15e Noorderlicht internationale Fotomanifestatie plaats. Het thema van dit jaar is Behind Walls; een titel die letterlijk genomen kan worden. Een grootschalige expositie toont namelijk een overzicht van de fotografie uit het communistische tijdperk.

In 1989 luidde de val van de Berlijnse muur het einde van het Oostblok in. Oude waarden maakten daarbij plaats voor nieuwe waarden als democatie en kapitalisme. Hiermee werd ook een unieke bron aan fotografie begraven. Behind Walls brengt deze historisch belangwekkende beelden opnieuw aan het licht, met het werk van 35 fotografen uit de toenmalige oostbloklanden. In dienst van het regime, zelfstandig of ondergronds documenteerden fotografen op unieke wijze een verdwenen tijdperk. In tijden van relatieve vrijheid werden ongeschreven regels overschreden. Hieruit kwamen o.a. verboden beelden van naakte vrouwen en niet verkrijgbare producten voort. Behind Walls levert een fascinerend beeld op van de fotografie en het leven ten tijde van het communisme.

Beyond Walls

Beyond Walls functioneert als een spiegel van Behind Walls en schetst het beeld van Europa na de val van de Berlijnse muur. Na 1989 zijn de veranderingen enorm; het communisme maakt plaats voor het kapitalisme als nieuwe ideologie, links staat tegenover rechts en het individualisme komt op. Deze maatschappelijke veranderingen weerspiegelen zich in de fotografie. Voorheen verboden onderwerpen als een missverkiezing of zwaarbewaakte grensgebieden kunnen nu worden gefotografeerd. Met het werk van 35 fotografen uit Oost én West gunt Beyond Walls ons een blik op de meest recente geschiedenis van Oost-Europa. Het verhaal van een wereld waarin het heden nog steeds de sporen draagt van een beladen verleden.

Fries Museum
7 september t/m 26 oktober 2008
Toegangsprijs voor volwassen: € 6

Collega-instellingen bieden een fotografisch programma in het kader van de fotomanifestatie. Kijk op www.noorderlicht.com voor het volledige programma.

© Tóth József Füles
Advertising Photographs, 1962-1970, Hongarije

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie