10 tips voor het overleven als freelancer

10 tips voor het overleven als freelancer

Redactie 3307 5
Je bent je eigen bedrijf begonnen en bent nu freelancer. Spannend! Maar hoe zorg je er nu voor dat jij uitspringt tussen al die andere freelancers? Hoe hou je jouw bedrijf staande? Wij geven je een aantal tips zodat jij als freelancer overleeft!

Wees actief

Niet elke opdracht zal een betalende opdracht zijn, maar dat betekent dus niet dat je moet stoppen! Fotografeer alles wat je kunt. Pak elke kans aan. Je leert van alles, elke ervaring is nuttig! Blijf leren!

Toon jezelf

Als je je niet kenbaar maakt aan de buitenwereld, weten de mensen ook niet dat je bestaat! Zorg dus dat de mensen je zien. Wees actief op social media, bouw een online portfolio en zorg dat mensen te horen krijgen van je!

Passief inkomen

Of je klanten betalen of niet, je kunt altijd rekenen op een passief inkomen. De beste manier om een gestage stroom van passief inkomen te krijgen is bijvoorbeeld stockfotografie. Hierbij plaats je foto’s op stock websites en daar kunnen mensen jouw foto kopen voor hun eigen gebruik.

Netwerken

Één van de belangrijkste dingen voor een fotograaf is natuurlijk netwerken! Zorg dat je met iedereen praat en dat je netwerk zo groot mogelijk wordt. Hoe meer mensen je kent, hoe meer potentiële klanten je kent. Nóg belangrijker, zorg dat je netwerk positief over jou is! De beste reclame, is mond tot mond reclame.

Wees geïnformeerd

Het is altijd belangrijk om te weten wat er om je heen gebeurd. Wat is in? Wie zijn je concurrenten? Informatie is macht, maar nog belangrijker, informatie is geld! Zonder informatie, kom je bijna niet aan opdrachten.

10 tips hoe je als freelancer overleeft

Investeer in jezelf

Niemand zal in jouw bedrijf gaan investeren, dat zal je echt zelf moeten doen. Stel een percentage vast waarmee jij je bedrijf gaat verbeteren. Nieuwe flitsers, nieuwe camera. Hoe hoger je inkomen, hoe meer je kunt uitgeven.

Hou het legaal

Je bent op jezelf aangewezen. Als er dus iets mis gaat, ben jij degene die de pineut is. Hou het dus netjes. Zorg dat je alles op orde hebt en zorg dat er geen zaken misgaan.

Wees je bewust van de behoeftes

Niemand zit te wachten op een overvloed aan aanbiedingen en advertenties. Zorg er dan ook voor dat je mensen niet gaat spammen met je werk. Probeer na te denken waar de klanten op zitten te wachten. Benader mensen ook persoonlijk, daardoor voelen ze zich soms net wat specialer en dat kan de doorslaggevende stoot zijn. Het werkt natuurlijk niet elke keer, maar de aanhouder wint!

Lever meer

Mensen zijn altijd extra tevreden als je meer levert dan je van te voren afspreekt. Heb je 50 foto’s afgesproken? Lever er 75! Heb je om 10 uur afgesproken? Wees er dan een half uur te vroeg. Zo krijg je opnieuw goede mond tot mond reclame.

Wees positief

Niemand zit te wachten op een chagrijnig persoon. Wees beleefd, lach en zorg dat je niet teveel tegenwoorden hebt. Wees het gezelschap waar iedereen op zit te wachten!

10 tips hoe je als freelancer overleeft

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Rogier Bos

En de BESTE tip: doe het niet!!!!! De markt is echt oververzadigd. Om me heen zie ik echt allemaal fotografen die er mee moeten stoppen. Het is onverantwoord van de redactie om deze lijst met tips te publiceren zonder over de ruimte op de markt te praten.
Vandaag kwam de conjuctuurwijzer uit. Wat blijkt? Uit alle beroepsgroepen hebben fotografen het allerlaagste vertrouwen in de toekomst. Mensen nu helpen om fotograaf te worden is naïef en onverantwoordelijk!

afbeelding van Nick Franken

Wat een onzin, er is genoeg werk. De fotografen die stoppen weten misschien niet wat ze doen of ze zijn lui geworden. Doe wat je wilt doen en als je het goed doet komt het vanzelf wel. Ben nu 8 jaar fulltime en heb een prachtige studio met prachtige spullen, leuke klanten en een goed inkomen om mijn gezin te kunnen onderhouden. Maar werk vanuit passie en wees heeeel kritisch over je eigen werk en doe het niet voor het geld, dit komt vanzelf wel! www.nickfranken.com

afbeelding van paul meulemans

Als ik werk zie van een groot aantal professionele fotografen dan begrijp ik dat die het niet redden. Heel matig werk en 13 in een dozijn. Je zal je moeten onderscheiden van anderen en dus niet weer de zoveelste fotograaf worden die een gezinnetje in spijkerbroek en wit shirt voor een saaie witte achtergrond zet. Daar zijn er al een miljard van. Wees creatief en maak jezelf uniek.

afbeelding van Ad Veen

Tegenwoorden? Google translate gebruikt?
Weerwoord lijkt me beter...

afbeelding van Marc van der Veen

Ja, ik dacht leuk artikel. Maar veel inhoudelijks staat er eigenlijk niet in als ik even kritisch ben. Beetje open deuren intrappen, maar er inhoudelijk niet verder op ingaan. Ik zou het wel interessant vinden als er op elk punt wat verder wordt ingegaan, dan kan je er ook wat mee.

En let op basisschool-niveau taalfoutjes als 'redacteur', daardoor neem ik posts niet meer serieus :
"Het is altijd belangrijk om te weten wat er om je heen gebeurd."