033Fotostad: van Maria tot Mondriaan

Julian 2408 0
Tijdens 033Fotostad – de tweejaarlijkse fototentoonstelling op verschillende bijzondere locaties in het stadshart van Amersfoort – zijn foto's van nationaal en internationaal bekende fotografen te zien.

033Fotostad vindt plaats van 26 april t/m 9 juni (van Koningsdag tot en met Pinksteren) in Amstersfoort. Een overzicht van alle exposerende fotografen op de verschillende locaties is te vinden op: www.033fotostad.com.

Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman

Wie door de nieuwe pelgrimsdeur de Onze Lieve Vrouwetoren binnengaat, kan het tweeluik bekijken van Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman. Het zijn twee persoonlijke Maria-interpretaties: de eerste verbeeldt de onschuld, schoonheid, geboorte, liefde en goedheid; de ander verbeeldt het verlies van de onschuld, verdriet, dood en rouw.

Verbruggen en Drenthem Soesman werken sinds 1996 samen. Carin deed de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag en Ferry is belichter en geluidsman van het Nederlands Danstheater. In hun werk staat de mens en met name de vrouw in al haar kwetsbaarheid, kracht en schoonheid centraal. 'Juist om die reden past hun werk zo goed bij de opdracht om een bijzonder werk te maken voor de Onze Lieve Vrouwetoren', zegt Mirjam Barendregt, één van de organisatoren van 033Fotostad.

Carin Verbruggen is vooral bekend van glossy en modefotografie voor bekende bladen als Elle en LINDA. Samen maakten zij twee fotoboeken over modeontwerpers: één met en van het werk van Marlies Dekkers en meer recent van Percy Irausquin: 'With Love for Love'.

Carin en Ferry
Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman - Zelfportret

Programma

Uiteraard is er meer te zien tijdens 033Fotostad. Een greep uit het programma:

  • De Amersfoortse fotografe Carla Kogelman, die bij de World Press Photo-wedstrijd de eerste prijs won in de categorie portretten van mensen in hun omgeving, exposeert in de St Aegtenkapel.
  • Hofje Armen de Poth is het decor voor een aantal bruidsreportages van vier fotografen, onder wie twee genomineerden voor de BruidsFoto Award 2014. De fotografen in Frame.de.Galerie hebben alle elf een foto van een mede-exposant als inspiratiebron gebruikt voor nog een extra foto, die ook geëxposeerd wordt.
  • De Celzusterenstraat en omgeving wordt met het project 'Het Raamwerk' letterlijk in the picture gezet: authentieke en boeiende verhalen van de bewoners in woord en beeld.
  • 'Eigen Stijl', met een knipoog naar Rietveld en Mondriaan, is een expositie in het Rietveldpaviljoen De Zonnehof, waar veertien fotografen zich lieten inspireren door kleur en contrast.

De hoofdlocaties van het festival - de 'in' locaties - liggen op loopafstand van elkaar. Aan 033Fotostad doen ook nog een aantal 'off' locaties mee, zoals: FotoEXPO202, Galerie 1664, Stad van Cahen en Theater De Lieve Vrouw.

033fotostad