010 foto Rotterdam - Film over beeldzoekers

Julian 1476 0
In de documentaire 010 foto Rotterdam kijk je mee over de schouder van diverse fotografen uit de havenstad. De film gaat op 25 februari in première en is op 5 maart te zien in Het Uur van de Wolf op Nederland 2.

Fotografen Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, Gerco de Ruijter, Hans Wilschut, Janine Schrijver en Rince de Jong zoeken in hun stad Rotterdam naar dat ene beeld dat hun unieke visie weergeeft. Ze kijken, kiezen, bewerken en overwinnen onderweg allerlei praktische en inhoudelijke obstakels. Dicht op de huid gefilmd kijken we letterlijk met de fotografen mee.

Exactitudes

Het duo Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek legt al jarenlang uiteenlopende kledingstijlen vast in  hun ‘exactitudes’, twaalf gelijke foto’s van verschillende mensen. Ze maken een studie van allerlei types, van hippe jonge moslima’s tot ‘kekke blonde huisvrouwtjes’ uit Rotterdam-Zuid.
Ze doen veel moeite om ze voor de camera te krijgen, een soms frustrerende bezigheid: “Zoals de jonge Marokkaan met het hoge petje op. Die hebben met z’n allen massaal bedacht: we zijn zo gestigmatiseerd, we gaan nooit meer op de foto. ”

In het uitgestrekte industriële havengebied zoekt Hans Wilschut ondertussen naar een manier om de gespannen verhouding tussen publieke en private ruimte vast te leggen.

Janine  Schrijver is als documentair fotograaf in stadsparken op zoek naar ‘verhalende tafereeltjes’: “Wanneer is een bankje in een park meer dan een bankje alleen?”

Vlieger

Rince de Jong onderzoekt de relatie tussen mens en hond en Gerco de Ruijter hangt zijn camera aan een vlieger om de landschappelijke structuren van de stad te kunnen vangen. Een documentaire over kijken, verbeelding en de stad als biotoop.


Hans Wildschut aan het werk, 101 foto Rotterdam