‘Out of Focus’ groepstentoonstelling bij ZERP Galerie

‘Out of Focus’ groepstentoonstelling bij ZERP Galerie

Jasper van Bladel 1062 0
Van 11 juni t/m 9 juli presenteert ZERP Galerie ‘Out of Focus’, een groepstentoonstelling met werk van fotografen Bart van Damme, Judit Hettema, Tineke Schuurmans, Wouter le Duc, Arjan Post en Dolph Kessler. In het getoonde werk schittert de mens door afwezigheid. De camera legt menselijke landschappen en situaties vast, zonder het individu centraal te stellen. Het resultaat is een onscherpe reflectie op de realiteit, waarin de menselijke schaal verdwijnt.

Met de serie ‘Coal Landscapes’ toont Bart van Damme (Den Haag, 1963) de schoonheid en omvang van het kunstmatige, industriële landschap. Zonder de mens in beeld te brengen stelt hij de totstandkoming van deze landschappen aan de kaak.

Bart van Damme - Botlek, NL - Courtesy ZERP Galerie

Judit Hettema (Bruchum, 1977) onderzoekt in haar werk de betekenis en gewaarwording van niet-alledaagse ruimtes. Door foto’s over elkaar heen te schuiven, ontstaan er complexe, gebalanceerde kleurpatronen, die de specifieke context van de ruimte zelf overstijgen.

Varkens

De intrigerende varkensportretten van Tineke Schuurmans (Oss, 1962) tonen de onmiskenbare gelijkenis tussen varken en mens. De portretten balanceren op de dunne scheidslijn tussen abstractie en herkenning, waardoor de serie zowel vervreemdt als ontroert.

Tineke Schuurmans - varkensogen - Courtesy ZERP Galerie

Herinneringen aan zijn tijd in afzondering in een verlaten Zweedse blokhut vormen de basis voor de geënsceneerde foto’s van Wouter le Duc (Amersfoort, 1989). De foto’s van zorgvuldig gereconstrueerde miniaturen onder water staan symbool voor zijn vertroebelde herinneringen.

Wouter le Duc - Landslide in my mind 3 - Courtesy ZERP Galerie

Ruimte

Arjan Post onderzoekt in zijn werk het verschil tussen de ‘absolute’ en ‘waarneembare’ werkelijkheid. Omdat de mens niet in staat is absolute ruimte waar te nemen, maakt hij systematisch foto's vanuit verschillende perspectieven om deze achteraf te combineren tot één overzichtsbeeld.

Gefascineerd door het oneindige wateroppervlak van de Atlantische Oceaan, ondernam fotograaf Dolph Kessler (Amsterdam, 1950) twee reizen om de onbegrensdheid van het water vast te leggen. Het eindeloze oppervlak en de onmetelijke diepte van de oceaan gaan elke menselijke maat te boven.

Info: ZERP Galerie

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper