‘Disappearing Glasgow’: boek en fotoserie van Chris Leslie

‘Disappearing Glasgow’: boek en fotoserie van Chris Leslie

Jasper van Bladel 2124 0
Fotograaf en filmmaker Chris Leslie brengt met zijn boek en fotoserie 'Disappearing Glasgow' over de modernistische buitenwijken van Glasgow een treffend maar triest portret van de mislukking van de modernistische sociale-woonwijk.

Modernistische architectuur heeft het maar moeilijk tegenwoordig. Vooral de sociale woningcomplexen die in deze stijl zijn opgetekend uit de jaren zestig en zeventig hebben de tand des tijd niet goed doorstaan. De idealen van de bedenkers destijds en de praktijk liggen bij deze projecten vaak enorm ver uit elkaar, kijk maar naar onze Bijlmermeer.

Idealisme

De ontwerpers zagen een modern utopia vol met blije gezinnen, de werkelijkheid toonde zich weerbarstiger. Veel armoede, achterstand en problemen kwamen samen in deze wijken van beton en staal. Culturele segregatie en armoede maakten deze wijken tot een plek waar men liever niet wilde wonen.

Flats

In het Verenigd Koninkrijk zijn ook veel van dit soort wijken gebouwd. In Glasgow, de op één na grootste stad van het Verenigd Koninkrijk, was een grote concentratie van modernistische architectuur te vinden. De brutalistische flats stonden fier in de buitenwijken. Maar zowel sociaal als technisch verval trad op en de eens zo moderne wijken moesten weg.

Belang

Fotograaf Chris Leslie zag het belang in van een documentatie van dit proces. Deze architectuur heeft een belangrijke plek in de geschiedenis en verdient een waardig saluut. Veel van dit soort bouwwerken zijn ontstaan vanuit een idealistisch en sociaal oogpunt en hadden de pretentie om de manieren waarop we wonen compleet te vernieuwen. Chris legde zich toe op het vastleggen van deze architectuur in Glasgow en maakte de serie Disappearing Glasgow.

Van deze fotoserie is nu ook een boek verschenen. ‘Disappearing Glasgow’ komt uit bij uitgeverij Freight Books. Het boek bevat naast de foto’s ook tekstuele bijdragen van vooraanstaande architecten en professoren.

Disappearing Glasgow
Freight Books
192 pagina’s
ISBN: 978-1-911332-07-7

Prijs: 20 pond

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper