Compositie tips aan de hand van foto’s van Steve McCurry

Amy Schutte 342 0
Vraag een professionele fotograaf wat het belangrijkste is voor een goede foto, en de kans is groot dat hij of zij ‘compositie’ zal antwoorden, Niet de technisch meest geavanceerde camera, maar hoe de foto ‘ingedeeld’ is.

Er zijn allerlei verschillende ‘regels’ voor compositie. De belangrijkste worden in deze video goed uitgelegd, aan de hand van foto’s van Steve McCurry.

 

 

Steve McCurry is één van de meest toonaangevende fotografen ter wereld. Hij maakte de beroemde foto - en cover van National Geographic magazine - ‘the Afghan girl.

Natuurlijk kun je met deze regels doen wat je wilt. Er zijn ook hele goede foto’s die niet aan compositieregels voldoen. Maar het is belangrijk om, als fotograaf, te begrijpen waar de aandacht in je foto naar toe gaat. Om te snappen hoe iemand anders naar jouw foto kijkt.

Daarom is het een goed idee dat je basiskennis goed is. Ken de compositieregels en weet hoe je ze toe kunt passen. Oefen ze totdat het een tweede natuur is. Daarna kun je ze breken, want nu snap je wat een sterke foto nodig heeft.

Zo onderscheid een pro zich (onder andere) van een amateur. Leer kijken in compositie en ontwikkel je fotografisch oog. Dat gaat sneller dan je denkt.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy