DIGIFOTO Awards

Review: NiSi close up lens kit NC 77mm, budget oplossing met optimale kwaliteit

Redactie DIGIFOTO Pro 4368
Tenzij je je helemaal hebt gespecialiseerd in macrofotografie, loont het vaak niet om een macro-objectief in je tas mee te sjouwen. Het aanschaffen van een prijzig macro-objectief dat je maar zelden gebruikt is natuurlijk zonde. Een close-up filter kan de oplossing zijn voor zij die slechts af en toe macro willen fotograferen, of voor beginnende macrofotografen, die nog niet zeker zijn of het genre iets voor hen is.

Close-up filters zijn een voordelige optie voor fotografen die aan de slag willen met macro maar er niet het budget of de ruimte in de fototas voor hebben. Een close-up filter werkt als een vergrootglas dat je aan de voorkant van je objectief schroeft om de minimale scherpstelafstand te verkleinen en de vergroting van het objectief te vergroten.

Close-up filters hebben over het algemeen niet zo'n goede naam: er is vaak sprake van chromatische aberratie. Dit is zeker niet het geval bij de NiSi Close up lens kit NC 77mm. Waar de meeste close-up filters werken met één enkel element, beschikt de NiSi over twee elementen. Het tweede element corrigeert de afwijkingen van de eerste met als gevolg een uitstekende beeldkwaliteit en minimale chromatische aberratie. Dat merk je meteen. Wat opvalt bij het gebruik van de NiSi Close up lens zijn de prachtige kleuren. De twee elementen hebben een apochromatisch ontwerp en multinanocoating, waardoor deze beter naar voren komen.

De meeste close-up filters zijn gemarkeerd met hun dioptriewaarde, de NiSi Close up lens heeft geen dioptrische waarde en het is lastig om de exacte vergroting te berekenen. Uiteindelijk doet dit er echter niet toe: omdat je op zo'n klein niveau werkt, werkt het in de praktijk beter om uit te proberen dan 'te berekenen'. De NiSi Close-up Lens NC Kit is speciaal ontworpen voor gebruik op tele(zoom)-objectieven. Met een 200mm-objectief is een vergroting mogelijk van maar liefst bijna 1:1 ware grootte, en dit op een zeer ruime werkafstand van tussen de 22 en 30cm! Bij de meeste macro-objectieven is dit rond de acht á negen centimeter.

Conclusie NiSi close up lens kit NC 77mm

Dankzij de twee elementen met multinanocoating beschikt de NiSi Close up over een prachtige kleurweergave. Zelfs in een donkere bossetting, waar alle kleuren op elkaar lijken, geeft de close-up filter alles nauwkeurig weer. Kortom, een hele goede aanvulling voor fotografen die slechts af en toe aan macrofotografie doen en daarvoor geen grote uitgaven willen doen, of voor startende macrofotografen met nog niet zo’n groot budget.

Beoordeling NiSi close up lens kit NC 77mm

+ Super oplossing voor macro op ‘normale’ telelens
+ prachtige kleurweergave
- Lastig om de vergroting te berekenen

Prijs € 149,95
Info www.nisifiltersbenelux.com

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Freddy

Zeer goei voorzetlens,zeker tevreden over en handig ge hoeft niet altijd veel mee te slepen kan gewoon in je zakken en draait er snel op,grt,freddy