Exclusief: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art

Exclusief – Testfoto's: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art

Julian 44747 5
Toen Sigma de 18-35mm f/1.8 aankondigde, waren we verrast. Een zoom met diafragma van f/1.8 over het hele bereik, dat zagen we nog niet eerder. Maar hoe zit het met de prestaties? We kunnen je alvast verklappen dat we na het zien van onze testfoto's wederom verrast waren.

We kregen van Sigma-Benelux de kans om de gloednieuwe Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art op onze camera te schroeven. Let wel, het is nog geen definitief exemplaar, het gaat nog om een pre-productie-variant. Wel is het objectief volgens Sigma in een zeer vergevorderd stadium. Dat kunnen wij beamen, aan het uiterlijk zijn geen bijzonderheden te ontdekken.

Sigma's 18-35mm is de eerste standaardzoom voor aps-c-camera's met diafragmabereik van f/1.8. Je had voorheen keuze uit diverse 17-50mm f/2.8-objectieven of zooms met een vergelijkbaar bereik. De Sigma heeft een iets minder groot bereik, maar is toch een stuk forser, gezien het grotere diafragma.

Wij gebruikten de 18-35mm f/1.8 op een Canon EOS 100D. Niet echt de ideale combinatie gezien het kleine formaat van de camera, maar op een wat grotere dslr zoals een Nikon D7100 of Canon EOS 7D zal de 18-35mm prima tot zijn recht komen.

Sigma 18-35mm f/1.8

Testfoto's op f/1.8

De grote vraag is natuurlijk hoe het zit met de beeldkwaliteit en dan met name bij het maximale diafragma van f/1.8. Om dat te onderzoeken zijn we erop uitgegaan en hebben we een flinke serie foto's geschoten met de diverse zoomstanden, allemaal met volledig open diafragma van f/1.8.

In onderstaande slide-show vind je 78 testfoto's in volledige resolutie. Alle foto's in deze serie zijn geschoten met de Canon EOS 100D en de Sigma 18-35mm bij volledig open diafragma van f/1.8. We fotografeerden in raw, de foto's zijn omgezet naar jpg met Lightroom 4.4 met de standaardinstellingen (scherpte 25). Bekijk de foto's in groot formaat of download ze in volledige resolutie via de optie in het menu.


Foto's © Julian Huijbregts

Eerste indruk

Zoals gezegd waren we na het zien van de testfoto's wederom verrast. Van een zoomobjectief verwacht je bij volledig open diafragma wat mindere prestaties in de hoeken. De Sigma 18-35mm f/1.8 scoort echter uitzonderlijk goed, zelfs op 18mm f/1.8 blijft de hoekscherpt zéér goed. Ook de bokeh van het objectief ziet er bijzonder fraai uit en vervorming blijft goed binnen de perken. Dat is waarschijnlijk te danken aan het relatief korte zoombereik.

Wel zijn er wat chromatische aberraties te ontdekken. Deze zijn echter eenvoudig te corrigeren in de nabewerking. Onderstaande een honderd procent uitsnede op f/1.8, met en zonder CA-correctie.

CA
100% uitsnede (hoek). Links: zonder CA-correctie, rechts met automatische CA-correctie in Lightroom 4.4

Meer testfoto's, kleinere diafragma's

Van de foto's op f/1.8 zijn we dus onder de indruk. Wat als je het diafragma knijpt? Kijk en oordeel zelf. In onderstaande slideshow vind je foto's geschoten op kleinere diafragma's. Sigma's lichtsterke zoom presteert dan nog beter dan op f/1.8.

Foto's © Julian Huijbregts

Filmen met de Sigma 18-35mm f/1.8

Ook voor dslr-filmers is een Sigma 18-35mm f/1.8 een interessante optie. Zeker door het feit dat het objectief 'parfocal' blijkt te zijn. Dat wil zeggen dat de scherpstelling behouden blijft tijdens het zoomen. Om dat te demonstreren hebben we onderstaande filmpje gemaakt, handmatig scherpgesteld (f/1.8) en vervolgens in en uitgezoomd zonder de scherpstelling te wijzigen.

Prijs?

We weten dat de Sigma 18-35mm f/1.8 erg goed presteert. Maar wat gaat 'ie kosten? Dat is officieel nog niet bekend, maar hier zal snel meer duidelijkheid over komen. Wat zouden jullie over hebben voor dit stukje glaswerk, na het zien van deze foto's?

Review in DIGIFOTO Pro 2.2013

Met pijn in het hart hebben we afscheid genomen van de Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art. Uiteraard niet nadat we het objectief eerst uitgebreid aan de tand hebben gevoeld. Aan de testfoto's en onze eerste indruk kun je wellicht wel aflezen dat we erg positief zijn over deze bijzondere zoom. Hoe positief? Dat lees je in onze uitgebreide review, die we binnenkort publiceren in DIGIFOTO Pro 2.2013.

afbeelding van Richard Bremer

Leuke preview! Ik ben erg ook erg benieuwd naar hoe deze lens presteert op f2.8 in vergelijking met de Sigma 17-50 F2.8. Besteden jullie daar ook aandacht aan in de review in het blad?

afbeelding van Julian

Die hebben we niet naast elkaar kunnen zetten, maar ik durf mijn handen er voor in het vuur te steken dat de 18-35mm het beter doet op f/2.8. Logisch, gezien de 17-50mm dan 'wide open' staat en de 18-35mm een ruime stop geknepen is. Maar zelfs op f/1.8 is de scherpte van de 18-35mm hoogstwaarschijnlijk beter dan de 17-50mm op f/2.8. Als je de testfoto's in volledige resolutie bekijkt zou je dat wel een beetje kunnen inschatten als het goed is.

afbeelding van Dennis K.

ja lap, en ik heb net een 17-55mm f2.8 van nikon aangeschaft voor miojn nieuwe D7100, dit had misschien een betere optie geweest :p

afbeelding van Egmondcomplex

Is hij alleen op aps-c (Canon ef-s) te gebruiken, of ook op fullframe (ef-vatting)?

afbeelding van Julian

Het is een DC-objectief, dat wil bij Sigma zeggen dat het een exemplaar is voor camera's met aps-c-sensor. 18-35mm f/1.8 fullframe, dat zou waarschijnlijk een kilotje of vijf wegen... Maar wie weet, wat Sigma in de planning heeft voor de toekomst :) (een 28-50mm f/1.8 voor fullframe zou qua gewicht/afmetingen in theorie in de buurt kunnen komen van dit aps-c-objectief).