DIGIFOTO Pro Awards

Review: Fujifilm 16mm f/2.8 R WR, bescheiden bodybuilder

Redactie 4734 1
Een nieuw objectief voor de Fujifilm X camera lijn is recent uitgebracht. Het is een scherpe semi-groothoek die vooral ideaal zou moeten zijn voor fotografen die hun uitrusting compact willen houden. We bekijken de 16mm f/2.8 R WR van dichtbij.
Toen ik over de Fujifilm 16mm f/2.8 R WR hoorde dacht ik even: voor wie is dit objectief bedoeld? Er is namelijk al een objectief met dezelfde brandpuntafstand, de Fujinon XF 16mm f/1.4 R WR en een zoomobjectief in de vorm van de Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR. Waarom het objectief in productie is gegaan, werd snel duidelijk nadat ik het in mijn handen had; keuzes. Het objectief lijkt in geen enkel opzicht op de bestaande f/1.4 variant. Hij is namelijk minder dan de helft in formaat vergeleken met de XF 16mm f/1.4 R WR, vele malen lichter en (niet geheel onbelangrijk) meer dan twee keer zo goedkoop. En wat de strijd met de Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR betreft; een prime objectief zal altijd kleiner en scherper zijn binnen dit segment. En dat is de lens ook absoluut. Het objectief weegt namelijk maar 155 gram en is slechts 45,4 mm lang. Fujifilm noemt het dan ook het wijdste groothoek objectief in de compacte prime objectieven serie.

Uitzonderlijke eigenschappen

Bij gebruik wordt meteen duidelijk dat dit een hoogwaardig Fujifilm objectief is. De ringen voor de diafragmaopening en scherpstellen hebben nauwkeurige klikstops en een vloeiende overgang. Alles voelt simpelweg prachtig soepel en solide. Niet vreemd ook als je beseft dat het objectief dezelfde uitstekende bouwkwaliteit bezit als zijn broertjes in de X-lijn. Het heeft de WR benoeming, wat betekent dat hij Weather Resistant en tevens stof- en weersbestendig is. Niet alleen regen en stof zijn geen probleem voor het objectief, ook is deze te gebruiken bij lage temperaturen tot wel -10 °C. Aan de binnenkant zien we dat het objectief over tien lenselementen beschikt, verdeeld over acht groepen. Twee hiervan zijn asferisch, wat zorgt voor een contrastrijk en scherp beeld over het gehele beeldvlak. En de scherpte zal je opvallen, beloofd. Zelden heb ik zo'n compact objectief gezien dat zulke prachtige beelden in elke setting weet te creëren. In shots van huizen en gebouwen kon ik tot honderd procent inzoomen in Photoshop of Lightroom en was het niet mogelijk om onscherpe stukjes te vinden in de hoeken van mijn foto's.

Scherp geprijsd

De Fujifilm 16mm f/2.8 R WR valt in een categorie van compacte en stevige f/2.0+ versies van Fujifilms meest populaire modellen. Een stuk goedkoper dan de meer lichtgevoelige versies, maar zeker niet minder qua kwaliteit. Zo zijn daar op dit moment de 23, 35 en 50mm (allen f/2.0). Deze objectieven zijn stuk voor stuk weerbestendig, compact en scherp geprijsd. Het is voor beginners of semi-professionals ideaal om met deze objectieven te bepalen of een bepaalde brandpuntsafstand bij hen past.
 

Conclusie Fujifilm 16mm f/2.8 R WR

Waar ik in het begin nog niet precies wist voor wie dit objectief nu precies bedoeld was, heeft het me overgehaald met zijn charmes. De 16mm f/2.8 is een super compact en scherp objectief dat perfect is voor fotografen die een iets wijdere optie in hun tas willen hebben. Dit objectief is voor op reis, om landschappen mee te fotograferen of te gebruiken voor video. De gunstige prijskwaliteitsverhouding maakt het makkelijker kiezen voor zij die twijfelen tussen dit objectief of de duurdere f/1.4 variant. Voor veel mensen zal de Fujifilm 16mm f/2.8 R WR ideaal zijn aangezien hogere diafragma waardes vaak niet belangrijk zijn binnen de fotografie genres waar dit objectief perfect voor is. Een mooie nieuwe aanwinst in de Fujifilm X-lijn!

Beoordeling Fujifilm 16mm f/2.8 R WR

Beeldkwaliteit 9
Bediening 9
Behuizing 9
Prijs/kwaliteit 9

De Fujifilm 16mm f/2.8 R WR werd door Siem van Woerkom getest in DIGIFOTO Pro 3.2019 en beoordeeld met een platina award. Bestel deze en andere edities gemakkelijk na in onze webshop

Specificaties Fujifilm 16mm f/2.8 R WR

Adviesprijs € 399,-
Brandpuntsafstand 16 mm (full frame equivalent: 24 mm)
Opbouw 10 elementen in 8 groepen (met 2 asferische elementen)
Maximaal diafragma f/2.8
Minimaal diafragma  f/22
Minimale scherpstelafstand 17cm
Aantal diafragmabladen  9 (afgerond)

Info fujifilm.eu

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Gerard Volker

En een 16mm (24mm KB) is ook niet bepaald een semi-groothoek. Dat is een 23mm (35mm KB).