Terugblik 2012: Record aan fullframe-camera's

Terugblik 2012: Record aan fullframe-camera's

Julian Huijbregts 6806
In 2012 vierde de fullframe-dslr haar tiende verjaardag. Dat ging gepaard met een flinke babyboom, nooit eerder werden zoveel nieuwe camera's met de felbegeerde beeldchip van 36 x 24mm aangekondigd.

fullframe-sensorIn 2002 zag de eerste fullframe-dslr het levenslicht: de Contax N digital. Nu, tien jaar later, telt de geschiedenis van de fullframe-camera 28 verschillende modellen. Maar liefst twaalf van deze camera's werden in 2012 geïntroduceerd. En dan tellen we niet eens de EOS 1D X mee, die dit jaar op de markt verscheen, maar in 2011 werd aangekondigd.

Het jaar begon met de introductie van de Nikon D4, gevolgd door de 36-megapixel Nikon D800 en de D800E. Canon kon niet achterblijven en kwam met de EOS 5D Mark III op de proppen, daarnaast werd de Canon EOS 1D C met 4K-filmfunctie aangekondigd. Leica kwam met een tussendoortje in de vorm van de M-Monochrom met zwart-witsensor.

Nikon D800 vs 5D Mark III
Het jaar begon goed, met camera's als de Canon 5D Mark III en Nikon D800

De Photokina bracht een tweede golf van fullframe-camera's: Sony introduceerde de A99 en de RX1, Nikon kwam met de D600, Canon antwoordde daarop met de EOS 6D. Leica sluit de lijst af met de nieuwe M (zonder rugnummer) en de M-E.

Toegegeven, het aantal van twaalf camera's is wat geflatteerd door de Nikon D800E (op het ontbreken van een low-pass-filter na gelijk aan de D800), de Leica M-Monochrom (een M9 met zwart-wit-sensor) en de Leica M-E (nagenoeg gelijk aan de M9), maar ook zonder deze drie tellen we negen gloednieuwe modellen. We kunnen dus wel stellen dat de fullframe-markt goed is losgebarsten.

Sony SLT-A99
Sony stort zich met de A99 in de fullframe-strijd

Goedkoper, maar nog niet goedkoop

In 2012 werd een nieuw segment aangeboord: de 'goedkope' fullframe-camera. Aartsrivalen Canon en Nikon introduceerden beiden een model met prijskaartje rond de 2000 euro. Nog geen echte prijsdoorbraak helaas, want voor dat bedrag kon je al jaren een fullframe-camera kopen.

Canon EOS 6D vs Nikon D600

Nu krijg je voor dat bedrag wel de nieuwste snufjes. De Nikon D600 hebben we al in de praktijk kunnen testen en blijkt zeer goed te presteren. De Canon EOS 6D hebben we nog niet aan de tand gevoeld, maar de test van DxO Labs wijst uit dat de camera op gebied van fotokwaliteit niet onder doet voor de 5D Mark III. Wel heeft de filmfunctie meer last van moiré, net als de 5D Mark II.

De introductie van de nieuwe fullframe-camera's heeft wel tot flinke veranderingen op de tweedehandsmarkt geleid. De marktwaarde van de originele EOS 5D uit 2005 zakte tot prijzen rond de 500 euro en de 5D Mark II is voor ongeveer 1100 euro te vinden.

Van Sony hadden we de afgelopen jaren grote verwachtingen op gebied van prijs. Die fabrikant kwam enkele jaren geleden immers al met de A900 en later de goedkopere A850, die destijds voor 2000 euro nieuw over de toonbank ging. Sony koos er echter voor om met de A99 een topmodel te introduceren, in hetzelfde prijssegment als de Nikon D800 en Canon 5D Mark III.

Canon marktplaats
De introductie van nieuwe fullframe-camera's zorgde voor flinke prijsdalingen op de tweedehandsmarkt

Tien jaar fullframe

De allereerste fullframe-dslr was de Contax N Digital, met een 6-megapixel-ccd-sensor van Philips aan boord. Het toestel werd in het jaar 2000 aangekondigd, maar verscheen pas in 2002. Een jaar later verdween het toestel al van de markt. Het iso-bereik liep van 25 tot 400 en fotograferen op iso-waarden boven de 100 leverde een flinke bak ruis op. Tegenwoordig is dat wel anders, tien jaar na de Contax N is een iso-bereik van 50 tot 204.800 de norm in de topmodellen. Met zowel de Canon EOS 1D X als de Nikon D4 kun je tot iso 12.800 bruikbare platen schieten en beperk je het afdrukformaat, dan durven we nog wel een stapje hoger te gaan. 

10 jaar fullframe

Alle nieuwe fullframe-camera's op een rij:

Rustig jaar voor aps-c-dslr's

Het afgelopen jaar heeft opvallend weinig nieuws gebracht wat betreft dslr's met aps-c-sensor. Zowel Nikon als Canon houden vast aan hun topmodellen (D300s en 7D) die alweer enkele jaren oud zijn. Sony kan nog even vooruit met de A77 en A67 die vorig jaar geïntroduceerd werden.

Canon, Nikon en Sony in het teken van opvolgers

Wel was er nieuws in het instap- en middensegment. We kregen met name opvolgers te zien. Canon bood met de EOS 650D kleine vernieuwingen, waaronder fasedetectiepixels op de sensor. Sony friste haar instapper en middensegmentcamera op met de A37 en A57.

Nikon pakte haar instapper rigoureuzer aan, de D3200 en D5200 kregen een 24-megapixelsensor. Opvallend, want Nikon was voorheen vrij conservatief in de megapixelrace. Gezien de zeer goede prestaties van de 24-megapixelsensor hebben we echter geen moeite met de nieuwe weg die Nikon ingeslagen is.

Pentax K-30

De Pentax K-30 was het enige compleet nieuwe model. Pentax mikt met het toestel op het middensegment en heeft met een weersbestendige behuizing en een prismazoeker met dekking van honderd procent mooi eigenschappen in huis. Op de Photokina kondigde Pentax de K-5 II en IIs aan, een opgefriste versie van de bestaande K-5 en een versie zonder anti-aliasing-filter.

Eén high-end aps-c-spiegelreflex zag het levenslicht: de Sigma SD1 Merill met Foveon-sensor bestaande uit drie lagen van elk 15 megapixels. Echt nieuw was dit toestel overigens niet, het is in feite dezelfde camera als de in 2010 aangekondigde SD1, maar dan met een flink lager prijskaartje.

Alle nieuwe aps-c-camera's op een rij:

Sigma SD1 Merill
Alleen Sigma bracht in 2012 een high-end aps-c-camera uit, de SD1 Merill. De camera is echter identiek aan de SD1 uit 2010, maar dan met een veel lager prijskaartje.

afbeelding van Anonymous

EEN heb je vergeten de Panasonic

afbeelding van Julian

Panasonic maakt geen spiegelreflexen en geen fullframe-camera's. De G5, GF5 en GH3 vind je in ons artikel waarin we terugblikken op de compacte systeemcamera's.

afbeelding van fwhvisuals

Ja weleenswaar is de lumix GH3 geen fullframe zijn voorganger GH2 is nog steeds een topper bij de filmers,vooral de gehakte versie die beter is dan de Canon 5D mark3,men is volop bezig aan een gehakte GH3 dus even wachten en dan knalt zeker de zogenaamde bekende merken Canon en Nikon uit elkaar van jaloersie.
Gelukkig is de camera nog onder de 1200€ nog redelijk te betalen,maar het moet niet gekker worden,terwijl je al een video RAW heb van 2499 ex btw.wat het einde is voor de filmers.