Hands-On: Canon EOS 6D

Hands-On Preview: Canon EOS 6D (video)

Jesse Kraal 9599
Vlak na de introductie van de Nikon D600 komt nu ook Canon met een goedkopere fullframe-camera. Deze Canon EOS 6D is een mengelmoes van bestaande modellen, samen met wat nieuwe kenmerken zoals gps en wifi.

Toen Canon halverwege 2005 met de EOS 5D kwam, werd dat de eerste betaalbare fullframe-camera genoemd. Drie generaties later is de prijs van vergelijkbare nieuwe camera's echter amper gedaald en is er ruimte ontstaan voor een goedkopere serie onder de 5D-lijn. De Canon EOS 6D, zoals de camera heet, is een mengelmoes van componenten uit de 5D Mark II en III en een nieuwe 20-megapixelsensor.

Nieuwe sensor

Voor het toestel is dus een nieuwe sensor ontwikkeld, met een resolutie van 20-megapixels. Deze cmos-sensor heeft een gevoeligheid van iso 100-25.600, dit kun je uitbreiden tot 50-102.400. Helaas waren de toestellen tijdens de persintroductie vergrendeld en hebben we nog geen testfoto's kunnen maken of beoordelen. Afgaande op de foto's die we bekeken op het lcd lijkt de 6D redelijk vergelijkbaar te presteren met de 5D Mark III.

Behuizing

De behuizing lijkt sterk op die van de Canon EOS 5D Mark III, alleen is bij de 6D enkel het toppaneel van magnesium gemaakt. De overige delen zijn, net als bij de Nikon D600 uit kunststof opgetrokken. Qua formaat is de camera zo goed als gelijk aan de 5D Mark III, Nikon heeft zijn D600 duidelijk compacter gehouden dan de D800.

Wel is het gewicht met 770 gram inclusief batterij en sd-kaart prettig licht. Het toestel voelt bijna verdacht licht aan, maar voor fotografen die veel reizen kan het wel eens een uitkomst zijn. De afwerking en de houvast zijn erg prettig.

Canon 6D

Het 3-inch-lcd heeft een 3:2-verhouding en telt 1,04 miljoen beeldpunten. Vergelijkbaar met de 5D Mark III. De body is stofbestendig volgens Canon, bij regen moet je dus nog steeds schuilen. CF-kaarten kun je met de 6D niet meer gebruiken, je kunt enkel een sd-kaart kwijt.

Gedateerde autofocus

Waar de Canon 6D duidelijk zijn meerdere moet erkennen in de Nikon D600 is op het gebied van autofocus. Daar waar de Nikon liefst 39 af-punten het heeft, moet de 6D het doen met een 11-puntssysteem. Daardoor is de dekking lager, maar zal de 6D hoogst waarschijnlijk ook minder goed in staat zijn bewegende objecten te volgen, het zogenaamde tracken.

Wel is de camera zeer stil, een groot verschil met de ferme 'klik' die de 5D-camera's laten horen. Overigens heeft de 5D Mark III ook een silent-mode, waarmee het geluid ook sterk gedempt wordt.

Wifi en gps ingebouwd

Gelukkig is er ook vernieuwing, zo treffen we voor het eerst in een Canon-dslr zowel ingebouwde wifi- als gps-functionaliteit aan. Canon komt tegelijkertijd met een app voor Android-smartphones waarmee je de camera op afstand kunt bedienen. Ook laat de app live het zoekerbeeld zien.

Voor de beeldverwerking zorgt de bekende DIGIC V+-processor. De sluiter is getest tot 100.000 opnames en de snelste sluitertijd bedraagt 1/8000s. De maximale opnamesnelheid is 4,5 beelden per seconde. D

Filmfunctie

De filmfunctie lijkt vergelijkbaar met de andere EOS-camera's: 1080p in 30, 25 of 24 fps. Het aansluiten van een externe microfoon is mogelijk, een koptelefoonuitgang is afwezigheid. Daarvoor zul je in de buidel moeten tasten voor een 5D Mark III. Overigens ontbreekt ook een klassiek flitscontact, de zogenaamde PC-aansluiting.

Prijzen en beschikbaarheid

De EOS 6D is beschikbaar vanaf begin december 2012. De body heeft als adviesverkoopprijs 2029 euro, de kit met 24-105 mm IS heeft een adviesverkoopprijs van 2849 euro.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Arigo Gouverneur

Het focussysteem in de 5D en 5D2 was toch met 9 punten? Dan heeft de 6D toch een ander focussysteem?

afbeelding van jesse kraal

Je hebt helemaal gelijk, aangepast!

afbeelding van LarryconChili

Ik zou zeggen: Koop snel een 5D Mark II, prima camera als je de tijd hebt om te focussen. Rond de € 1600 ben je dan klaar!

afbeelding van Anonymous

Wat houdt ze dat ding onhandig vast...

afbeelding van Anonymous

Die heeft duidelijk nog nooit een slr vastgehad...

afbeelding van Dave van Thol

Misschien kun je haar een handje helpen:).