Techniek: de Brenizer methode

Amy Schutte 4630
De Brenizer methode, ook wel ‘bokeh panorama’ genoemd, is een techniek waarbij een foto gecreëerd wordt door meerdere opnamen samen te voegen. Het wordt gekarakteriseerd door een kleine scherptediepte, tegelijk met het gebruik van een groothoekobjectief. Het is een panoramische techniek, het samenvoegen van foto’s, toegepast op portretfotografie. Het is vernoemd naar de fotograaf die hierin gespecialiseerde, Ryan Brenizer.

De voordelen van het gebruik van de Brenizer methode zijn:

  • Zeer grote resolutie
  • Zeer kleine scherptediepte (vergelijkbaar met een f/stop van minder dan 1)
  • Fantastische bokeh

Met deze eigenschappen ontstaat, door het toepassen van de Brenizer methode, een foto die veel wegheeft van een foto gemaakt met een grootformaat camera. De methode zorgt ervoor dat de daadwerkelijke sensor optimaal gebruikt kan worden.

Basis

Om deze methode toe te passen, moet je in de nabewerking aan de slag. Maar eerst moeten de basis foto's natuurlijk op de juiste wijze gemaakt worden. Schiet met het diafragma zo ver mogelijk open. Voor sommige objectieven zal dit f/1.2 zijn, soms ook meer. Het effect is mooier en sterker met een wijder diafragma.  Stel de witbalans automatisch in, zodat de kleurtemperatuur niet verandert wanneer je van zon naar schaduw gaat. Het beste is om de Kelvin zelf in te stellen. Hetzelfde geldt voor de belichtingsinstellingen, zet deze op manueel vast. De brandpuntsafstand moet tijdens het fotograferen constant blijven. Een prime lens maakt dat gemakkelijker. Heb je een zoomobjectief, zorg dan dat je niet per ongeluk de zoomring aantikt bij het verplaatsen. Stel scherp op het onderwerp en zet deze vast door op manueel over te gaan. Dit is belangrijk om het bokeh effect goed te krijgen.

Systeem

Het is een goed idee om een vast patroon te kiezen bij het maken van de foto’s. Zo voorkom je dat er gaten ontstaan en delen missen in de nabewerking. Het volgen van een patroon alsof je een boek leest is bijvoorbeeld een mogelijkheid. Van links naar rechts, een stapje onder op links (alsof je een nieuwe regel begint) en weer naar rechts. Welk systeem werkt is goed, maar een vorm van systeem of patroon is zeker handig. Denk van tevoren na over het eindresultaat: wil je een staande of liggende foto? Of ga je voor vierkant? Maak meer foto’s in die ruimte. In deze video zie je hoe Lukas Gisbert te werk gaat.

 

 

Overlap

Houd er rekening mee bij het fotograferen van je serie, dat de foto’s ten minste een derde overlap hebben. Zo kan Photoshop (of andere software) berekenen welke foto’s waar moeten en welke bij elkaar horen. Voor de Brenizer methode is een serie van 20 tot 50 foto’s niet ongewoon. Neem er zoveel als je wil en overlap ze eventueel meer. Hoe handiger je wordt in het toepassen van deze methode, hoe minder foto’s je op den duur nodig zult hebben.

Batch edit

Als je de foto’s in een nabewerkingsprogramma importeert, zorg dan dat je kunt batch editen. Zo kun je de aanpassingen van één foto toepassen op alle foto’s, zodat het eindresultaat een mooi geheel wordt. Dit kan gemakkelijk in Lightroom of Camera Raw. Als je de foto’s converteert naar Jpeg kan je programma het grote aantal foto’s in één keer ook gemakkelijker aan.

Samenvoegen

Voeg ze nu samen. Dat kan in verschillende programma’s, maar in Photoshop gaat dat als volgt. Ga naar bestand > automatisch > Photomerge. Zet de Layout op automatisch en wacht op het resultaat. Dat kan even duren, afhankelijk van het aantal foto’s en de snelheid van je computer.

Als het goed is heb je nu een samengestelde panoramafoto met een zeer kleine scherptediepte! Deze methode wordt veel toegepast voor portretten, maar ook voor bruidsfotografie of mode.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy

afbeelding van Man met Camera

"Stel de witbalans automatisch in", moet natuurlijk handmatig zijn, zoals in de zin erna ook vermeld staat.