Video: Hoe fotografeer je een springend paard

Video: Hoe fotografeer je een springend paard

Jasper van Bladel 5661

Het is een uitdaging, een mooie foto maken van een paard dat over een hindernis springt. Een goede set flitsers kan je als fotograaf helpen om een dergelijke foto zo goed mogelijk te maken. Broncolor laat in een video zien hoe je dat het beste aan kunt pakken.

Een dergelijk shot maken zit vol met uitdagingen. Allereerst moet de sprong natuurlijk goed zijn, maar daar heb je als fotograaf geen invloed op. Waarschijnlijk heb je dan ook meerdere pogingen nodig om tot het beste beeld te komen, afhankelijk van hoe goed de sprong gaat.

Broncolor

Fotograaf Karl Taylor laat ons zien hoe hij het aanpakt. Hij werkt samen met Broncolor en hun Siros L systeem en deze video is gemaakt om te laten zien wat je precies met die verlichtingsset kunt doen.

Wij willen je hierbij ook nog een tip geven: test goed of het paard niet enorm schrikt van een dergelijke flits of paraplu. Paarden kunnen ondanks hun afmetingen bang zijn voor de kleinste dingen, zoals (flits)paraplu’s en statieven.

 

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Femke P

Oei, dit is nou eigenlijk een goed voorbeeld van hoe het "niet" moet.

Dat eerste paarden portret is vreselijk. De meeste paarden eigenaren zouden vragen omdat shot direct weg te gooien. Het paard staat er zeer onfortuinlijk op. Oren naar achteren en de houding is niet zo fijn.

Er komt véél meer bij paardenfotografie kijken dan een paar fancy flitsers. Ik zit dat vaak in fashion magazines ook terugkomen... Modellen die dat op of met een paard poseren. Prachtige modellen tot in de puntjes in detail, super setting, fijne techcniek. En dan staat het paard er als een half slapende geit op. Eventjes met een bakje brokjes rammelen om aandacht te trekken van het paard, maakt dan al een wereld van verschil.

Of vraag voor zo'n type filmpje gewoon een paardenfotograaf. Niet iemand die alleen veel over flitsers weet, maar geen idee heeft hoe je een paard op de foto zet.

En het springende paard... Goede timing... Maar het resultaat?
Onderbelicht paard, rare licht-overgang op het gras, hard licht en een toch niet erg indrukwekkende lucht.
Dit shot zou nou juist echt veel mooier zijn geworden met gewoon, natuurlijk zonlicht.

Ik begrijp dat mannen heel graag technische shots willen maken. Maar dit is dus echt een voorbeeld van hoe de techniek een shot juist slechter maakt, terwijl natuurlijk licht hier een veel betere foto opgeleverd zou hebben.

Techniek gebruiken puur om de techniek, werkt hier dus niet.
En 9 van de 10 paarden zouden zich rot schrikken en waarschijnlijk hun ruiter afwerpen. Gevalletje "do not try this at home".

afbeelding van burt 123

Voor je op een wedstrijd jumping je flitsers opstelt hang je al in de hoogste boom. Inderdaad een prachtige Video om te laten zien hoe het niet moet.

afbeelding van Erik-Jan

Ik doe het altijd met mijn profoto
B1 flitsers. Goedkoper dan broncolor en net zo goed. Echt budget kan t ook met Canon of Nikon flitsers wel maar moet je beter je best doen.