De Olympus OM-D E-M1 mark II

De Olympus OM-D E-M1 mark II

Fabienne Keijzer 5864

De nieuwe flagship camera van Olympus, de E-M1 mark II, is vooral heel erg snel. Dat is waar het vooral om ging tijdens de persconferentie van het Japanse bedrijf op de photokina in Keulen.

De OM-D E-M1 mark II

Afgelopen jaar had ook Olympus te maken met de gevolgen van de aarbevingingen die op 14 april 2016 in Kumamoto waren. Zo konden er verschillende onderdelen niet worden geleverd. Maar het bedrijf is er weer helemaal bovenop gekomen en introduceert nu op de photokina 2016 hun nieuwe flagship camera: de OM-D E-M1 mark II. En bij deze nieuwe camera draait het vooral om snelheid.

18fps en dual SD-slot

De E-M1 mark II is volgens het bedrijf de beste onder de Micro Four Thirds sensor camera's op het moment. De camera haalt in de normale modus met gemak 18fps en kan tot 60fps halen in de AF en AE modus. De AF heeft ook een makeover ondergaan. De 20 megapixel live MOS-sensor gebruikt weinig batterij. De camera is ook uitgerust met een dual SD-slot.

Mobiliteit 

De compacte body met verbeterde grip is stof-, spat- en vries-proof. Ondanks die compactheid is de body zeer gemakkelijk in gebruik, ook bij het gebruik van grotere objectieven zoals telelenzen. 

 

Prijs en beschikbaarheid 

De adviesprijs is nog niet bekend maar zal waarschijnlijk snel volgen. Houd voor meer informatie onze website in de gaten of neem een kijkje op de Olympus website. 

DIGIFOTO & Photokina 2016

DIGIFOTO is aanwezig in Keulen met een groot redactie team bestaande uit fotografen, journalisten en een video team. Lees hier alles over Photokina 2016 en volg Facebook, Twitter, Instagram & Google+ voor het laatste nieuws!

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne

afbeelding van Tom Reuvers

De E-M1 Mark II is sneller dan ieder andere camera. 18fps met C-AF en 60 fps met S-AF. In het stuk wordt geschreven over het APS-C formaat. Echter omarmt Olympus het Micro Four Thirds systeem.

afbeelding van Ton van Duppen

Ik ben zelf (sedert een jaar) in het bezit van de EM-1 en heb met belangstelling uitgekeken naar de specificaties van de mark II. In het voortraject (zogenaamde rumors) waren er wel vermoedens wat het nieuwe toestel zou gaan bieden. Nu het door fabrikant Olympus bekend is gemaakt vind ik het op basis van de nieuwe eigenschappen wat tegenvallen t.o.v. van de EM-1. Dit "oude"toestel maakt in de S-AF 50 fps. Natuurlijk zijn de 18 fps in C-AF een nieuw ijkpunt in de wereld van de fotografie. Dat de sensor resolutie nu 20 mp (EM-1 = 16 mp) is leuk maar ik blijf wel in het achterhoofd houden dat het oppervlak van de sensor nog steeds 43MFT is met nu meer pixels en het zal nog meer op aankomen om goede lichtgevoelige objectieven toe te passen (zie ook de introductie van het nieuwe 25/1.2 objectief door Olympus.) Wat ik wel een voordeel vind is het volledig draaibare scherm. Al met al wacht ik de reviews af die snel zullen volgen (Amerikaanse) maar of ik nu al zo snel zal overstappen naar dit nieuwe toestel, weet ik niet.

afbeelding van Fabienne Keijzer

U heeft helemaal gelijk! Al die nieuwe camera's en hun sensoren ook ;-) Het is aangepast. 

afbeelding van Aart van Wijk

APS C sensor?

afbeelding van Fabienne Keijzer

Al die nieuwe camera's en hun sensoren, foutje! Is aangepast. Dank voor uw oplettendheid! 

afbeelding van Peter van Dijk

Ik ben een tevreden bezitter van de EM-1. De opvolger lijkt zeker verbeterd te zijn t.o.v. de EM-1. Maar de EM-1 vervangen door dit nieuwe model lijkt mij niet waarschijnlijk. Wie voor het eerst een systeemcamera koopt zal daar anders over kunnen denken. Maar andere fabrikanten van systeemcamera's zitten ook niet stil. De prijsstelling zal doorslaggevend zijn voor het succes van dit nieuwe model.