Nieuwe Professional - Jet Vugts

Nieuwe Professional - Jet Vugts

Redactie DIGIFO... 1443 1
Veel mensen volgen een fotografieopleiding met de hoop om van hun hobby hun beroep te maken. In deze categorie lichten we elke week iemand uit die net klaar is, of op het punt staat om een fotografieopleiding af te ronden. Deze week vroegen we Jet Vugts naar haar favoriete foto's

Nieuwe Professional - Jet VugtsEen foto “Loslaten”  uit de serie “Familiealbum”. Dit serie bestaat uit een drietal foto’s in dezelfde sfeer waarbij ik met fruit, donker en licht  en met doorzichtige stoffen heb gewerkt. Ik ben tot het maken van deze serie geïnspireerd door het gezin waarin ik opgegroeid ben (en waar alle gezinsleden in korte tijd overleden zijn).  Net zoals in een heleboel gezinnen speelde ervan alles onder de oppervlakte van een gelukkig gezin. Geheimen, los willen laten, alleen staan, niet weten wat er werkelijk in iemand speelt, beschadigd zijn, een eigen ontwikkeling nastreven, een eigen plek vinden, etc.  De donkerte van de foto’s staat aan de ene kant voor warmte en veiligheid, aan de andere kant voor benauwdheid en opgesloten zijn. Met de doeken kan ik uitdrukking geven aan wat er speelt aan gevoelens en wat al dan niet zichtbaar is aan de buitenkant. Met fruit werk ik graag omdat het in de eerste plaats zo mooi en kleurrijk is, maar ook heel kwetsbaar en divers. 

Nieuwe Professional - Jet VugtsDe tweede foto is er een uit de serie “In Beweging”; een zestal foto’s waarbij ik thee heb gefotografeerd op het moment dat het theezakje de kleur af gaat geven aan het water. Het moment tussen transparant water en de egale kleur van thee. Ik vind het mooi om iets simpels en alledaags op een bijzondere manier vast te leggen.

Nieuwe Professional - Jet VugtsLees ook: Nieuwe Professional - Sonja Riedijk

Een ander voorbeeld van iets simpels en alledaags is de Wortelbloem uit de serie “Mijn keukenbloemen”. Met de schil van een wortel (die je normaliter gewoon weggooit), heb ik iets anders willen maken. Iets moois en bijzonders. Ik werd hierdoor geinspireerd doordat er bij het koken of in de koelkast allerlei restjes overblijven. Toen ik er goed naar keek, zag ik het mooie ervan en ben ik er mee aan de slag gegaan.

Jet Vugts

Jet VugtsMijn naam is Jet Vugts, ik woon in Utrecht, ben psychologe en heb een gezin. Ongeveer 5 jaar geleden heb ik mijn eerste spiegelreflexcamera gekocht en na eerst wat beginnersworkshops gevolgd te hebben, ben ik zodra de gelegenheid zich aandiende een opleiding gaan volgen bij Statief in Utrecht . Nu na vier jaar studeer ik daar af. Zoals wel duidelijk is hou ik van fruit en groente fotograferen, van alledaagse dingen fotograferen en uit de alledaagsheid trekken en van werken in de studio. Daarnaast maakt ik ook reportages op locatie  voor onder andere een restaurant, ook dat vind ik erg fijn om te doen. Wat ik ook leuk vind is dat ik als co-shooter betrokken ben bij Asiso van Sonja van Driel. Regelmatig  assisteer ik bij haar flits workshops.

Ik kijk met heel veel plezier terug op de opleiding bij Statief waar Martin van Thiel mijn docent was. Ik wist nauwelijks iets van fotografie (vond het wel altijd interessant), heb als een spons alle kennis van licht, techniek, compositie, etc.  opgenomen. Toen halverwege het derde jaar van de opleiding steeds meer een beroep gedaan werd op ieders eigen creativiteit en handtekening als fotograaf, bleek dat ik daarmee ook uit de voeten kan. Wat voor mij erg fijn was aan de opleiding , is dat ik altijd (persoonlijk in de lessen of per mail als ik thuis aan het werk was) een mening of om kennis kon vragen, als ik vast zat. Het snelle (en niet per definitie een fijn of tevredenstellend) antwoord dat kwam, bracht mij weer in beweging. Zo kon ik steeds weer verder.

Vanaf dit moment ga ik verder aan de weg timmeren met kunstzinnige fotografie. Samen met twee medestudenten (Sonja Riedijk en Jacqueline Groot) willen we ons verder ontwikkelen (wel ieder op een hele eigen manier) en een plek veroveren. Onlangs hebben we met elkaar een expositie gehouden in de expositieruimte van Galerie van Slagmaat in Woerden.

Fotoschool Statief, nieuwe stijl

Fotoschool Statief is één van de oudste fotografieopleidingen van Nederland en bestaat al sinds 1984. Wat begon met enkel cursussen is uitgegroeid tot een volledig vierjarige opleiding tot professioneel fotograaf. Na twintig jaar is het tijd voor verandering en Fotoschool Statief heeft besloten om over te gaan op een driejarig opleidingstraject. In het eerste jaar worden de basistechnieken aangeleerd en alle vakgebieden binnen de fotografie verkend, in het tweede jaar wordt er veel aandacht gegeven aan het werken aan eigen projecten en het verdiepen in de technieken en het laatste jaar staat vooral in het teken van de eigen specialisatie en het eindproject. Tijdens de opleiding is er permanente aandacht voor de keuzes van studenten, voor specialisaties, voor eigen stijl, voor eigen projecten, voor de zakelijke kant van de fotografie, voor acquisitie, voor het maken van kunst, voor de carrière perspectieven van elke individuele student. 

Voor meer informatie over Fotoschool Statief kun je kijken op deze website.
Voor meer informatie over Jet kun je kijken op haar website.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Ans van de Sluis

Ach wat geweldig dat er een artikel gewijd is aan Jet haar werk. Met genoegen kijk ik altijd uit naar haar nieuwe beelden.