Video: Fullframe vs APS-C

Video: Fullframe vs APS-C

Jasper van Bladel 4187
Het is een belangrijke keuze, gebruik je een camera met fullframe-sensor, of kies je voor een aps-c-model? Fotograaf Manny Ortiz heeft beide en maakte soortgelijke foto’s om het verschil te kunnen zien.

In een filmpje zien we Ortiz aan het werk samen met een model. Hij fotografeert haar beurtelings met een Sony A7 met fullframe-sensor en een Sony A6000 met een aps-c-sensor. Op de A6000 gebruikte hij een 55mm f/1.8 (kleinbeeldequivalent is dus 82,5mm) en op de fullframe schroefde hij een 85mm f/1.4 GM.

Verschil

Op de uiteindelijke foto’s, die hij ook in het filmpje toont, zien we duidelijk verschil tussen de resultaten uit de twee camera’s. De achtergrond van de fullframe-foto’s is veel onscherper en zachter weergegeven dan bij de foto’s uit de aps-c-A6000.

Bekijk het filmpje hier:

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Een APS-C Fotograaf

Dit artikel is niet waardig voor deze website om de volgende simpele redenen:
1. Voor een sensor vergelijk moet je gebruik maken van de zelfde settings en de zelfde lens.
2. Iedereen weet dat een 1.4-lens een betere blur geeft ten opzichte van 1.8, zelfs als de settings op 1.7 staan. Als de 1.4 op de crop-sensor had gezeten waren dit de betere foto's.
3. De uitsnedes van de plaatjes gebruikt in dit artikel lijken alsof de crop alsnog een zoom is ten opzichte van de fullframe.
4. In het filmpje worden alleen de exif gegevens mondeling gemeld van de fullframe, niet die van de crop-sensor. Het beeld is meer blur bij de camerasettings van de cropsensor. De FF gebruikt +1.0 en de crop gebruikt +0.0 als compenstatie.

Dit kan je dus niet serieus nemen, toch?

afbeelding van Japie

"De achtergrond van de fullframe-foto’s is veel onscherper en zachter weergegeven dan bij de foto’s uit de aps-c-A6000."

Niet zo vreemd als je 2 compleet verschillende lenzen gebruikt.