Frans Lanting - LIFE: Een reis door de tijd

sanne 10357 1
'LIFE: Een reis door de tijd’ is het resultaat van een lange fotoreis die Frans Lanting maakte. Tijdens deze reis legde de fotograaf zijn visie op de aarde van de Big Bang tot heden in beeld vast. Tot en met 31 juli is zijn werk te zien in Rotterdam.

Hoe zag onze planeet eruit gedurende verschillende periodes en welke nieuwe vormen van leven zijn er ontstaan? Op deze vragen wil Frans Lanting met het project LIFE een antwoord vinden. De expositie bestaat uit 75 grootformaat foto's die alle grote tijdperken van de geschiedenis van de aarde omvatten. Om je inzicht te geven in de verbeelde periodes, gaan de foto's gepaard met informatieve tekstpanelen.

Ridder

Frans Lanting wordt gezien als een belangrijk natuurfotograaf die sterk heeft bijgedragen aan het onder de aandacht brengen van natuurproblematiek. Als fotograaf en pleiter voor natuurbehoud heeft hij diverse prijzen gewonnen en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Gouden Ark.

Fotografische uitdaging

De fotograaf over dit project: 'Het aanvankelijk simpele idee om het verleden te vinden in het heden groeide uit tot een fotografische uitdaging die jaren in beslag nam. Mijn doel was om foto's te maken die tijd en oorsprong zouden uitbeelden en daar was veel onderzoek en planning voor nodig.'

Lange opnames

Frans, die zijn foto's nam met diverse Nikon-camera's en Nikkor objectieven, experimenteerde veel met verschillende filters en instellingen, zo vertelt hij op de website van het project. 'Ik wilde zo een impressionistisch beeld bereiken', zegt hij, en daarvoor was veel tijd nodig: 'Sommige van mijn opnames waren zo lang, dat ik een lunchpauze kon nemen terwijl mijn camera nog een beeld aan het opnemen was.'

lanting
Foto © Frans Lanting / www.LifeThroughTime.com

Tentoonstelling

De expositie is een onderdeel van het LIFE-project. Dit project bestaat uit een multimediale orkestrale productie, een rondreizende tentoonstelling, een fotoboek en een website. "LIFE: Een reis door de tijd" is van 7 mei tot en met 31 juli op het cruisschip ss Rotterdam. Je kunt daar dagelijks terecht van 10.00 tot 22.00 uur. De toegang is vrij.

Symfonie

De Nederlandse première van de multimediasymfonie van Frans Lanting's 'LIFE: A Journey Through Time' met muziek van Philip Glass vindt plaats op 25 augustus 2012 in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van Roel

FranS lanting, niet FranK lanting