Kadir van Lohuizen bereikt eindpunt Via PanAm

Jasper van Bladel 4864
Fotojournalist Kadir van Lohuizen heeft zijn project Via PanAm tot een goed einde gebracht. 1 maart kwam hij aan in het dorp Deadhorse in Alaska, het eindpunt van zijn veertig weken durende tocht door Zuid- en Noord-Amerika.

Vorig jaar maart begon Van Lohuizen met het project Via PanAm. Hij reisde sindsdien ongeveer 40.000 kilometer, dwars door vijftien landen. Zijn leidraad was de Pan-American Highway, die van zuid naar noord door de twee continenten loopt.

Migratie

In zijn reis draait het om migranten. Migratie speelde en speelt een grote rol in Zuid- en Noord-Amerika en Kadir wilde al lang aan de slag met dit onderwerp.

App
Een beeld uit de iPad-app 

In een interview in DIGIFOTO Pro 1.2011 zei Kadir er dit over: 'Door mijn werk kom ik constant in aanraking met mensen die verkassen, of dat nou is om economische redenen of vanwege oorlog. Het leek me een mooi idee om in deze door migratie gevormde werelddelen op zoek te gaan naar de persoonlijke verhalen van migranten. Want waarom besluiten mensen van A naar B te gaan? Zijn ze op zoek naar geluk, naar werk, of worden ze gedwongen?'

Totstandkoming

Naast het onderwerp is ook de totstandkoming van het project bijzonder. Kadir kreeg de financiering voor Via PanAm niet op traditionele wijze rond, zodat hij uit moest kijken naar nieuwe manieren om een dergelijk groot project te bekostigen.

Kadir besefte dat hij meer moest doen dan alleen fotograferen, wilde hij zijn hoofd boven water houden. ''Dat geldt denk ik voor alle fotojournalisten. We moeten een nieuwe vorm van publiceren vinden waarin ook video en audio een rol spelen.'

Uiteindelijk heeft hij het project mede kunnen betalen door middel van crowdsourcing. Via de site emphas.is hebben 126 mensen in totaal 15.500euro gedoneerd.

App
Een beeld uit de iPad-app

App

Het project werd dus veel meer dan alleen een serie foto's en verhalen. Heel het jaar heeft hij zijn volgers en financiers op de hoogte gehouden via een weblog, twitter en facebook. In NRC Handelsblad verscheen iedere week een verhaal en Kadir was ook op de radio te horen.

Een belangrijke toevoeging aan het project is de iPad-app, waarmee Via PanAm multimediaal te beleven is.

App
   Een beeld uit de iPad-app

Noordelijker

Het eindpunt van zijn reis was dus het dorpje Deadhorse. Tenminste, oorspronkelijk. Na zijn aankomst in Deadhorse kwam Kadir te weten dat er iets meer naar het noorden, vlak langs de arctische kust, nóg een migrantenfamilie woont. Hij ging erheen.

Op zijn blog schrijft hij: 'I think I have found my last migrant family and probably the most northern one there.'

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Anonymous

Hele mooie serie, maar waarom zw/w?