Hands on Canon EOS-1D X MKII: Snelheidsmonster

Hands on Canon EOS-1D X MKII: Snelheidsmonster

Jasper van Bladel 5405
In Denemarken konden we kennismaken met de nieuwe Canon EOS 1D X MKII. Aan de buitenkant lijkt er niet veel veranderd, maar aan de binnenkant is bijna alles nieuw. Zo haalt de camera tot 16 beelden per seconde. Hoe bevalt dit snelheidsmonster in de praktijk?

De Canon EOS 1D X MKII is bedoeld voor fotografen die het uiterste vergen van hun apparatuur. Snelheid, betrouwbaarheid en degelijkheid staan daarbij voorop. Net als de voorganger EOS 1D X is de MK II uitermate geschikt voor het fotograferen van snelle en bewegende zaken. Of het nu dieren, auto’s, vliegtuigen of sporters zijn, met de Canon EOS 1D MK II schiet je niet snel mis. De eigenschappen die de 1D X een populaire camera maakten zijn uitvergroot en verbeterd in de MK II.

Intelligent Tracking

Om deze kwaliteiten in de praktijk te testen nam Canon ons mee naar een stuntschool net buiten Kopenhagen. Op die plek worden stuntmannen opgeleid en worden talloze filmstunts opgenomen. Een ideale gelegenheid om de snelheid van de EOS 1D X MKII te testen.

Vooral de autofocus maakt indruk. Met 61 scherpstelpunten, waarvan 21 van het kruistype, kan de camera bewegende onderwerpen uitstekend in focus houden. Fijn is dat je nu altijd het volledige aantal scherpstelpunten tot je beschikking hebt, zelfs bij f/1.8. En inderdaad, het autofocussysteem met ‘Intelligent Tracking and Recognition’ kan de door de Deense politie achtervolgde BMW op het terrein van de stuntschool perfect in focus houden. Ook een springende man tegen een exploderende achtergrond weet de camera zonder moeite vast te houden. Het resultaat is in beide situaties is een haarscherpe foto.

Ruis

Ook beschikt de camera over een nieuwe sensor met 20,2 megapixel. De sensor is totaal nieuw ontwikkeld door Canon zelf en zet vooral stappen op het gebied van dynamisch bereik. De fabrikant zegt dat de ruisprestaties verbeterd zijn en dat het nu nog beter mogelijk is om zwarte partijen op te halen zonder ruis tevoorschijn te toveren. Dat betekent beter bruikbare beelden.

Snelheid

Qua snelheid was het met de 1D X al niet behelpen, de MK II gooit daar nog een schepje bovenop. Met standaard 14 beelden per seconde is het moeilijk om een beeld te missen. Dit is uit te breiden naar zestien beelden per seconde, maar dan blijft de spiegel opgeklapt en wordt de autofocus vastgezet. De camera kan bij gebruik van een CFast-geheugenkaart tot 170 beelden bufferen, waardoor je in de praktijk continue kunt blijven schieten. De EOS 1D X MKII heeft gps en wifi ingebouwd en kan gebruikt worden met de optionele Canon wifi-adapter WFT-E8A.

Film

Ook als het op video aankomt staat de EOS 1D X MKII zijn mannetje. De camera filmt in 4K, met 25 of 50 beelden per seconde. Dit houdt de Canon bijna een half uur lang aan één stuk vol. 100 of 120 beelden per seconde is ook mogelijk, maar dan film je in FullHD. Handig is de mogelijkheid om stills uit je filmbeelden op te slaan als foto. Dergelijke ‘frame grab’ beelden hebben een resolutie van 8.8 megapixel.

Conclusie

Alles bij elkaar maakt het de Canon EOS 1D X MKII tot een uiterst flexibel inzetbare camera. Het topmodel van Canon is traditioneel een snelheidsmonster en de EOS 1D X MKII maakt deze term volledig waar. De camera is een uitstekende keuze voor fotografen die vaak te maken hebben met snel bewegende onderwerpen. Met de verbeterde ruisprestaties, een beter dynamisch bereik en de 4K-videomogelijkheden is de EOS 1D X MKII echter veel breder inzetbaar. Deze combinatie maakt het topmodel van Canon veelzijdiger dan ooit.

 

Specificaties

Adviesprijs €6.399,99
Resolutie 20,2 megapixels
Beeldsensor fullframe cmos
ISO-bereik Auto 100 - 51200 Uitbreidbaar tot Lo: 50, H3: 409600
Scherm 8,11 cm Clear View LCD II
Zoeker Pentaprisma
Scherpstelling TTL secundaire beeldvorming, faseverschildetectie met speciale AF-beeldsensor, 61 punten / 21 kruistype
Snelheid 14 (16 in Live View) fps
Opslag 1x CompactFlash Type I (UDMA 7 compatibel) (niet compatibel met Type II en Microdrive) 1x CFast 2.0™
Afmetingen 158 x 167,6 x 82,6 mm
Gewicht Ca. 1340 g
Filmfunctie 4K en FullHD
Informatie www.canon.nl

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Jan Peter Van Popta

Voor een forse prijs.... Er schijnen problemen te zijn met aansturing 'niet Canon lenzen'.... Vooral voor video had ik begrepen

afbeelding van Anoniem

Ik heb ergens gelezen dat het in combinatie met de Sigma 35mm Art een probleem was.

afbeelding van Jasper van Bladel

Er schijnen inderdaad enkele problemen te zijn met Sigma-objectieven, dat heeft de fabrikant zelf aangegeven. Het gaat om de Sigma 20mm f/1.4 Art, de 35mm f/1.4 Art en de Sigma 85mm f/1.4. Sigma is druk bezig met een Firmware-update (uitvoerbaar via USB-dock) waardoor deze problemen tot het verleden behoren. Wanneer de update verschijnt zullen we jullie daar uiteraard over op de hoogte houden.

afbeelding van RHBoks

Een waardige concurent van de Nikon D5 ze geven niet veel op elkaar toe. Nikon blijft alleen qua optiek momenteel nog een streepje beter, maar dan ook maar een klein streepje. Voor top moet je voor beiden kiezen voor Carl Zeiss glas Otus of Milvus voor het maximale aan afbeelding voor 4K moet je alleen bij Canon zijn daar is Canon gewoon nummer 1 in.

afbeelding van Anoniem

Tele objectieven Canon
Groothoek Nikon

Denk dan bij tele aan de Canon 600 a 800mm prime, zelfs met prime beter dan de Nikon variant zonder extender.
En Canon heeft geen relatief betaalbare alternatief van de Nikon 14-24.