Vergelijking: Fuji X-T1 vs Nikon D7200

Vergelijking: Fuji X-T1 vs Nikon D7200

Dre de Man 5065
Al mogen ze er op de foto’s niet zo verschillend uitzien, de Fuji X-T1 en de Nikon D7200 zijn twee heel verschillende camera’s. De Fuji is een vertegenwoordiger van de nieuwere generatie camera’s: geen reflex, maar een systeemcamera, kleiner, lichter en zonder opklappende spiegel. De D7200 is misschien wel het beste voorbeeld van een qua prijs vergelijkbare reflexcamera, met alle voordelen die je met een dergelijke camera associeert, maar ook met de klassieke nadelen van een reflexcamera. Een vergelijking.

Systeemcamera’s vormen een nieuwe generatie digitale camera’s. Puur technisch gezien, is een systeemcamera een consequentere toepassing van het digitale camera-concept. In theorie biedt dat een aantal voordelen, in de praktijk zijn nog niet alle voordelen van het systeem zichtbaar. We bevinden ons nog in een overgangsfase, waarbij de mogelijkheden van de oude technologie nog niet uitgeput zijn en die van de nieuwe technologie groeien. Daarom heeft een reflexcamera als de D7200 dan ook zijn eigen voordelen. Als koper zou je moeten afwegen welke voordelen voor jou zwaarder wegen. Wanneer we de specificaties van beide camera’s vergelijken, wordt dat wisselende beeld ook duidelijk.

Tabel

Fuji x_t1

De uiterlijke verschillen van de camera’s blijken het meest duidelijk uit de tabel. De Fuji heeft weliswaar de vorm van een reflexcamera, maar is een stuk lichter en kleiner. Dat biedt voordelen bij het onopgemerkt fotograferen met groothoekobjectieven en standaardobjectieven.

D7200 80-400

De D7200 is groter en zwaarder maar biedt ook meer houvast bij het werken met teleobjectieven. Beide vormen bieden voordelen, maar voor verschillende toepassingen en soorten gebruikers.

Sensor D7200

Sensor Nikon D7200

Sensor

De beeldsensor is een onderdeel dat voor beide camera’s technisch gezien identiek is. De Fuji heeft een uitstekende sensor, toch zijn de resultaten van de D7200 in de donkere partijen en bij hoge ISO-waarden nog iets beter. Bij nauwelijks bewerkte standaardfoto’s wegen die verschillen niet zwaar. De verschillen zijn echter wel van belang voor wie graag bij de RAW-bewerking contrast en schaduwen aanpast en voor wie vaak met hoge ISO-instellingen fotografeert.
Ondanks de zeer goede sensor van de Fuji, zijn de resultaten bij video ronduit teleurstellend. Kennelijk heeft Fuji niet geïnvesteerd in een goede chip die de hoge resolutie van het beeld van de sensor verliesvrij omzet in een full HD-beeld. Jammer, want een systeemcamera met een elektronische zoeker is erg geschikt voor video.  De D7200 produceert uitstekende videobeelden, al is het dan wel aan te bevelen een externe monitor erop aan te sluiten, of in ieder geval een monitorloep.

Zoeker

Tot nu toe vooral voordelen voor de Nikon. Waar de Fuji punten scoort, is bij de voordleen die direct gerelateerd zijn aan het type camera. Allereerst zijn dat omvang en gewicht, al zou je daar met name bij het werken met teleobjectieven nog over kunne discussiëren. Een van de grootste voordelen van de betere systeemcamera’s, zijn echter direct verbonden met het ontbreken van een opklappende spiegel. Bij een reflexcamera wordt het beeld via een spiegel naar de optische zoeker gestuurd. Die spiegel klapt vóor het maken van de foto omhoog en daarna weer terug, wat geluid en trillingen veroorzaakt. Bij de Fuji geeft de zoeker het beeld weer van de sensor. De elektronische zoeker is bovendien van zeer hoge kwaliteit, er is weinig te merken van beeldvertraging. Bij veel licht is de reflexzoeker van de D7200 prettiger, bij weinig licht de elektronische zoeker. Het verschil tussen de beide zoekers is vooral een kwestie van smaak.

Silent shutter

Een groot voordeel van de elektronische zoeker is echter dat de camera erg stil is en dat je er betere opnamen uit de hand mee kunt maken. De opklappende spiegel van de D7200 veroorzaakt immers ook trillingen (is overigens bij de D500 wat minder het geval). Omdat de Fuji bovendien een extra elektronische sluiter heeft, kan hij volkomen geluidloos opereren. Heel prettig, bijvoorbeeld bij klassieke concerten, missen en in die situaties waarbij je onopgemerkt wil fotograferen. De maximale sluitertijd van 1/16.000s is echter een minder groot voordeel dan het lijkt, omdat die geldt voor één rij van pixels, de totale duur van de opname is 1/15s, dus je krijgt al snel het rolling shutter-effect.

AF

Bij de scherpstelling is de traditionele reflextechnologie nog in het voordeel. Weliswaar doet de Fuji het heel goed, bij weinig licht wordt de scherpstelling toch duidelijk trager. Wel zijn de lichtsterke objectieven van de Fuji hier van groot voordeel, in combinatie daarmee is het nadeel van de Fuji kleiner. Toch vertraagt de AF de camera zodanig, dat zelfs bij daglicht het aantal opnamen per seconde terugloopt van acht naar circa vier. Bij veel licht is de Fuji niettemin sneller dan de Nikon: hij haalt acht bps bij volledige resolutie, de Nikon ’slechts’ zes, en met een extra 1,3x crop zeven. Theoretisch zou de Fuji ook exacter moeten zijn bij de scherpstelling; er wordt immer direct scherpgesteld met het beeld dat op de sensor valt. Bij de Nikon D7200 is deze precisie pas te bereiken wanneer je de AF-fijninstelling goed instelt – en uiteraard ook wanneer de D7200 in LiveView-modus gebruikt wordt.

Objectievenpalet

Bij de objectieven wordt de keuze tussen de beide camera’s weer heel moeilijk. Nikon heeft ontegenzeggelijk het voordeel dat meer dan zestig nieuwe Nikon-objectieven voor te koop zijn, ontelbare oudjes en dan nog hele vele objectieven van derde partijen. Bij Fuji is de keuze kleiner. Wel zijn de objectieven van Fuji allemaal goed tot zeer goed. Op het gebied van de lichtsterke vast brandpunten voor groothoek, heeft Fuji zelfs meer keuze dan Nikon. Nikon biedt daarentegen heel veel meer keuze op het gebied van teleobjectieven, zeker bij lichtsterke vast brandpunten, maar ook op het gebied van de zooms, zowel voor tele, het standaardbereik als groothoek.

Verschillend

Bij de directe vergelijking kun je niet een direct een winnaar kiezen, daarvoor zijn de camera’s te verschillend. Wel kun je stellen dat ze binnen hun categorie heel goed doen. Heel aantrekkelijk bij Fuji zijn de lichtsterke groothoeken en standaardobjectieven, dat aanbod doet nog het meest denken aan de professionele full frame-camera’s van Nikon en Canon. De D7200 is heel goede keuze omdat hij een reflexcamera is, die semiprofessionele technologie biedt voor een zeer aantrekkelijke prijs.

Wat vinden jullie?

We horen graag jullie mening. Welke camera geniet jullie voorkeur?

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre

afbeelding van Rob R

Fuji XT-1 , het beste wat je kan overkomen. Ben al jaren een trouwe Nikon gebruiker en gebruik deze camera nu naast mijn D800. Voor reizen, fietsen etc een sublieme camera. Minder pixels maar wel fantastische resultaten, zelfs in JPEG. Objectieven zijn super, kortom: doen!

afbeelding van Fredje

Is er voor de Fuji ook een mount beschikbaar voor Canon fitting