Preview: Canon G1 X

Preview: Canon Powershot G1 X

Jesse Kraal 12239
Canon introduceert de PowerShot G1 X. De opvolger van de G12 heeft een sensor die zes keer groter is dan zijn voorganger. De nieuwe 1.5-inchsensor is een fractie groter dan Micro Four Thirds en iets kleiner dan het aps-c-formaat. In maart komt de G1 X op de markt voor 749 euro.

Ondanks de ongeveer zes maal grotere sensor dan de G12, is de camera zelf maar minimaal gegroeid. Het is vooral het dikkere en iets verder uitstekende objectief dat de PowerShot G1 X iets groter maakt dan zijn voorganger. Daarbij moet overigens wel vermeld worden dat de G1 X beschikt over 4x optische zoom, waarbij dat bij de Canon G12 nog 5x was.

Canon G1 X

Zoombereik van 28-112mm

Canon geeft de PowerShot G1 X een zoombereik van 15,1-60.4mm, wat uitkomt op een effectief bereik van 28-112mm. De maximale lichtsterkte van het objectief veranderd nogal tijdens het inzoomen. Heb je bij maximale groothoek krijg jede beschikking over f/2.8, bij de uiterste tele-stand zul je het met f/5.8 moeten doen. Door het grote frontelement heeft de G1 X een losse lensdop, daar waar de G12 en zijn voorgangers nog een geïntegreerde bescherming hadden.

Nieuwe sensor

De 14-megapixelsensor is volledig nieuw en heeft een formaat dat we nog niet in een andere camera tegenkwamen. Hij meet 18,7 x 14 mm en valt daardoor qua formaat tussen aps-c en (Micro) Four Thirds in. Net als bij MFT en bij voorganger G12 is de beeldverhouding 4:3, al zagen we dat bij Canon nog niet eerder terug bij zo'n relatief grote sensor.

Canon G1 X Sensor

Veelbelovend

Zo'n grote sensor belooft veel goeds voor de prestaties bij weinig licht. Canon geeft de G1 X dan ook een iso-bereik van 100-12.800 mee, dat is een stop meer dan bijvoorbeeld Canon 5D Mark II aan standaard-bereik biedt. Het lijkt er overigens wel op dat je het iso-bereik niet kunt uitbreiden met zogenaamde 'high'- en 'low'-standen, zoals dat bij eerdergenoemde camera bijvoorbeeld wel kan.

Filmen in Full HD

Filmen kan de G1 X ook, in 1080P met 24 beelden per seconde in MOV-formaat. Ook een stereo-microfoon is aanwezig. Een losse microfoon aansluiten behoort daarentegen niet tot de mogelijkheden. Als je snel filmpjes wilt maken en bewerken, kun je ook opnemen in 720p. De camera gebruikt dan het gemakkelijker te verwerken iFrame-formaat voor de opnamen.

Canon G1 X

Bediening

Qua bediening is de camera grotendeels gelijk gebleven aan de G12. Zo is er nog steeds een kantelbaar lcd, al heeft deze met 920.000 beeldpunten wel een tweemaal hogere resolutie. Ook de optische zoeker die de G-serie kenmerkt, is nog steeds aanwezig. Wat de camera moet missen ten opzichte van de G12 is de draaiknop waarmee je de iso-waarde kunt instellen.

Canon G1 X

Prijs en beschikbaarheid

Al dat moois heeft wel zijn prijs, de Canon G1 X is namelijk wat duurder dan voorganger G12. De adviesprijs bedraagt 749 euro. Vanaf maart ligt de camera bij de winkels, we hopen tegen die tijd ook de eerste ervaringen met je te kunnen delen.

Sensor: 14,3-megapixel cmos (afmetingen: 18,7 x 14 mm) Objectief: 15,1-60.4mm f/2.8-5.8 (kleinbeeldequivalent: 28-112mm) Fotoformaat: jpg en raw (14-bit) Snelheid: max. 1,9 beelden per seconde Stabilisatie: ja, in het objectief, 4-stops Lcd: 3,0 inch, kantelbaar, 920.000 beeldpunten Afmetingen: 116,7 x 80,5 x 64,7 mm Gewicht: 534 gram (zonder batt. en kaart) Geheugenkaart: sdxc
afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Henri

"een sensor die zes keer groter is dan zijn voorganger."

EINDELIJK! Een fabrikant die het snapt.
Wie een compact naast zijn reflex zoekt wil fatsoenlijke kwaliteit bij hogere ISO waarden en die kleine priegel sensortjes bieden dat nu eenmaal niet. (APS-C zou mijn voorkeur hebben, maar er moet wat te wensen/zeuren blijven.)
Ook die superbereiken van vaste zoomobjectiefjes zijn slechts opgedrongen door de marketingmanagers: dit bereik is ruimschoots voldoende.
F 2,8 over het hele bereik zou wel erg prettig geweest zijn.

afbeelding van Marco M

Henri, heb je eigenlijk wel eens naar de Olympus Pen en de Nikon '1' gekeken? Beiden compact en leveren goede kwaliteit, ook op gebied van ISO.
Op dit gebied loopt Canon wat mij betreft achter.

afbeelding van Arumes

Ziet er heel goed uit. En 't is een leuke oefening voor hun systeemcamera. Zou mij niks verbazen als daar dezelfde sensor (of een opvolger) in belandt.

afbeelding van Herbert

Kan het niet echt vatten: Canon wil kennelijk niet aan de systeemcamera. Denkt het af te kunnen met de G1X. Maar..... waarom dan zo'n armetierig zoombereikje?! Nikon biedt tenminste nog 24-200, het gemiddelde zoombereik dat een reflexgebruiker wil hebben. Sony is met z'n NEX-7 al mijlen verder. OK, ik heb dan nog een paar lenzen nodig, maar het spul weegt praktisch niets vergeleken bij een reflex, m'n sensor is groter, ik heb een prachtige zoeker. En: kan ik met de Canon nu wel scherpstellen tijdens het filmen? Ik betwijfel he.
Kortom: waarom zou ik Canon kopen? Trapt Canon hier niet een beetje in de Kodak-val?

afbeelding van EricNL

Correctie, de sony sensor is kleiner, minder lichtgevoelig en meer ruis.
Daarnaast is de canon lens opgebouwd als een L lens, maar wordt niet zo genoemd, dit betekent dat er een zeer goede lens in dit toestel zit.
Des te groter het bereik, des te groter de vervorming. Hierin heeft Canon ook voor kwaliteit gekozen.
De laatste generatie van Nkon staat al bekend als de ruisgeneratie. Hier heeft Canon in,iddels een hele grote voorsprong genomen, zelfs de G12 is hier al beter in met zijn kleinere sensor.

Dus, waarom voor Canon kiezen?

afbeelding van Bas Peet

Anoniem; een groter zoombereik bij een groter opnameformaat betekent een fors objectief.
Een analoge 6x6 camera b.v. zal een toeter van een teleobectief nodig hebben om het formaat te vullen, bij een camera met een kleine beeldsensor is dat uiteraard een veel kleiner objectief.
Als de prijs gaat zakken heb ik wel zin in die G1X, juist om die kwaliteitverbetering.
Nog even op de testen wachten.
Groeten van Bas Peet (ouwe reprofotograaf).