Preview: Tamron SP 35mm en 45mm f/1.8 Di VC USD

Preview: Tamron SP 35mm en 45mm f/1.8 Di VC USD

Julian Huijbregts 11730
Tamron presenteert twee nieuwe objectieven in de Super Performance-serie. De nieuwe 35mm en 45mm f/1.8 zijn voorzien van VC-beeldstabilisatie. Met de introductie van de primes presenteert Tamron ook een volledig nieuw ontwerp voor de SP-objectieven.

Tot nu toe maakte Tamron naast diverse zooms voornamelijk macro-objectieven met vast brandpunt. De nieuwe 35mm en 45mm f/1.8 zijn de eerste lichtsterke primes in het assortiment en daarnaast de eerste objectieven in de vernieuwde SP-serie. Tamron positioneert de twee als de ultieme standaardobjectieven voor dslr's. De brandpunten liggen dicht bij elkaar, maar geven toch een iets ander beeld.

De 35mm biedt op fullframe een redelijke groothoek, terwijl het op een aps-c-camera juist een standaardobjectief is (52,5mm equivalent). Het 45mm f/1.8-objectief biedt op fullframe-camera's een neutraal perspectief en functioneert op een aps-c-camera als lichte tele (70mm equivalent).

Tamron SP 35mm en 45mm f/1.8 Di VC USD

Optische constructie

Tamron belooft uitstekende opties prestaties voor zowel de SP 35mm als de 45mm f/1.8 Di VC USD. Het optische ontwerp moet zorgen voor uitstekende scherpte over het hele beeldoppervlak en minimale vervormingen.

Het 35mm-objectief bestaat uit 10 elementen in 9 groepen en maakt gebruik van twee gegoten asferische elementen, een LD- (Low Dispersion) en één XLD-element (Extra Low Dispersion). De 45mm f/1.8 is opgebouwd uit 10 elementen in 8 groepen, bevat twee gegoten asferische elementen en een LD-element.

Tamron SP 35mm en 45mm optisch ontwerp

De objectieven zijn voorzien van een circulair diafragma met negen lamellen. Tamron's eBAND- en BBAR-coatings moet lensflare en ghosting buiten de deur houden. De frontlens is voorzien van water- en vuilafstotende een fluorine-coating.

Vochtwerende afdichtingen rond de bajonet en op vier andere kritische locaties, zorgen ervoor dat je de objectieven kunt gebruiken in slechte weersomstandigheden.

Tamron SP seals

VC-beeldstabilisatie

Beide objectieven zijn voorzien van VC-beeldstabilisatie. In het 35mm f/1.8-objectief is de techniek volgens de CIPA-norm goed voor drie stops winst, bij de 45mm f/1.8 is dat 3,5 stops.

De beeldstabilisatie moet niet alleen het maken van scherpe foto's bij langere sluitertijden mogelijk maken, volgens Tamron zorgt het er ook voor dat fotografen de maximale prestaties uit camera's met een hoge resolutie kunnen halen.

Bij spiegelreflexen zoals de 36-megapixel Nikon D810 en de 50-megapixel Canon EOS 5DS, kunnen kleine trillingen al voor onscherpte zorgen, ook bij gebruik van relatief snelle sluitertijden. VC-beeldstabilisatie moet er voor zorgen dat het eenvoudiger is om de maximale prestaties uit dergelijke camera's te halen.

Minimale scherpstelafstand

Tamron legt veel nadruk op de minimale focusafstand van de objectieven. Die zou het kortst zijn voor objectieven in deze klasse. De 35mm kan scherpstellen op onderwerpen vanaf 20 centimeter, de 45mm heeft een minimale focusafstand van 29 centimeter.

In beide gevallen gaat het om de afstand gemeten vanaf het sensoroppervlak. Bovendien zou ook de scherpte op deze korte focusafstanden van hoog niveau moeten zijn, dankzij een zwevend lensontwerp.

Tamron 35mm MOD

Tamron MOD

Herdefiniëring van de SP-serie

In 1978 introduceerde Tamron het eerste 'Super Performance'-objectief: de 90mm f/2.5 Macro. Er verschenen regelmatig updates van dit objectief, de huidige SP 90mm f/2.8 Di VC USD is de achtste versie. Naast de 90mm macro bestaat de SP-serie uit f/2.8-zoomobjectieven, zoals de 15-30mm, 24-70mm en 70-200mm f/2.8 Di VC USD. Ook Tamron's 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD behoort tot de Super Performance-lijn.

Met de nieuwe lichtsterke primes wil de Japanse objectievenfabrikant de SP-serie herdefiniëren. Dit doet Tamron met een nieuw ontwerp, nieuwe verpakking en nieuwe marketingmaterialen. Het design van de nieuwe SP-objectieven is het werk van de Japanse studio Takram Design.

Tamron SP design

Canon EF, Nikon F en Sony A

Tamron brengt de nieuwe SP-objectieven op de markt in varianten met Nikon F- en Canon EF-vatting. Later volgen versies met Sony A-vatting, deze krijgen geen VC-beeldstabilisatie, gezien de Sony A-camera's over een gestabiliseerde sensor beschikken. Op de vraag of Tamron van plan is om ook objectieven te maken voor de Sony A7-camera's, geeft de fabrikant geen concreet antwoord. Momenteel ligt de focus op dslr-gebruikers.

Prijzen en beschikbaarheid

Op moment van schrijven zijn de euroadviesprijzen van de Tamron SP 35mm en 45mm f/1.8 Di VC USD nog niet bekend. Amerikaanse websites en webshops melden een prijs van 599 dollar per objectief. Naar verwachting komen de objectieven rond oktober op de markt.

Specificaties Tamron SP 35mm f/1.8 Di VC USD (Model F012)

  • Brandpunt: 35mm
  • Diafragma: f/1.8 – f/16
  • Optische constructie: 10 elementen in 9 groepen
  • Minimale scherpstelafstand: 20 centimeter
  • Maximale vergroting: 1:2,5
  • Filterdraad: 67mm
  • Afmetingen: 80,4 x 80,8/78,3mm (Canon/Nikon-uitvoering)
  • Gewicht: 480/450 gram (Canon/Nikon-uitvoering)
  • Accessoires: Zonnekap (meegeleverd)
  • Geschikt voor: Fullframe en aps-c
  • Verkrijgbaar voor: Canon EF, Nikon F, Sony A (zonder VC)

Tamron SP 35mm f/1.8 Di VC USD

Specificaties Tamron SP 45mm f/1.8 Di VC USD (Model F012)

  • Brandpunt: 45mm
  • Diafragma: f/1.8 – f/16
  • Optische constructie: 10 elementen in 8 groepen
  • Minimale scherpstelafstand: 29 centimeter
  • Maximale vergroting: 1:3,4
  • Filterdraad: 67mm
  • Afmetingen: 80,4 x 91,7/89,2mm (Canon/Nikon-uitvoering)
  • Gewicht: 540/520 gram (Canon/Nikon-uitvoering)
  • Accessoires: Zonnekap (meegeleverd)
  • Geschikt voor: Fullframe en aps-c
  • Verkrijgbaar voor: Canon EF, Nikon F, Sony A (zonder VC)

Tamron SP 45mm f/1.8 Di VC USD

afbeelding van canograaf

Sorry, maar Tamron had volgens mij ook een AF 14mm 2.8, ook hadden ze een 300mm 2.8 AF. Verder hebben ze verschillende manuele lenzen gemaakt met hun eigen universele vatting.

afbeelding van Julian

Je hebt gelijk, artikel iets aangepast.

afbeelding van Pim Geerts

sow, dat is niet een heel klein beetje geleend van Sigma, zeg... Ze zien er eigenlijk nog net iets mooier uit, of ze de kwaliteit van de ART series halen is denk ik nog even afwachten. #gelooferniksvan :-D

afbeelding van Patrick de Bie

Tamron presteert bij sommige lenzen (de 17-50 bijvoorbeeld) echt wel beter dan de Sigma variant.
Daarnaast is VC op een 35mm volgens mij redelijk uniek en levert dit meer winst op dan het verschil tussen 1.4 en 1.8. En dan de prijs nog natuurlijk. Goedkoper dan de ART serie en dan krijg je er ook nog weather-sealing en VC bij.

Ik ben stiekem wel heel erg benieuwd naar deze lens.

afbeelding van ine1960

Ben benieuwd naar deze lens

afbeelding van FotoMaRo

Zeer interessante lenzen. Ik ben benieuwd naar de prijzen.

afbeelding van Rob van Keulen

De kwaliteit is zelf te beoordelen aan de hand van talloze High Res voorbeeld foto's.
Deze zijn te zien op:
https://www.flickr.com/photos/transcontinenta/albums/72157655794856454 (SP 45mm) en https://www.flickr.com/photos/transcontinenta/albums/72157657715589440 (SP 35mm)

afbeelding van Cees

Was van plan de Nikon 35mm 1.8 voor FX te kopen. Nu toch maar even de testresultaten van deze Tamron afwachten. Die VC is erg aanlokkelijk. Gezien mijn uitstekende ervaringen met de Tamron 90mm VC heb ik mijn schroom voor het merk wat verloren. Waarom komt Nikon zelf niet met zo'n lens? Mijn 24-120mm F4 lens maakt, dankzij de VR, dikwijls scherpere foto's dan mijn 24-70mm f2.8 die optisch eigenlijk beter is.

afbeelding van Arigo Gouverneur

Inmiddels beschikbaar in NL: € 769,- per lens.
Ik hoop dat het nog wat gaat zakken.