Genomineerden Steenbergen Stipendium 2015 bekendgemaakt

Redactie DIGIFOTO Pro 3124
De jury van het Steenbergen Stipendium 2015, de prijs voor jong fotografietalent in Nederland, heeft vijf afstudeerprojecten van studenten aan kunstacademies genomineerd. Op 14 oktober wordt de prijs uitgereikt. Het werk wordt van 26 september tot en met 1 november tentoongesteld.

Persbericht

Met vier nominaties is de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) zeer goed vertegenwoordigd. 'De afstudeerlichting aan de KABK was dit jaar van hoog niveau', aldus juryvoorzitter Sterre Sprengers.

De genomineerden zijn:

  • Esther Hovers (1991), False Positives
    Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
  • Amber Toorop (1989),  G'lijk weleer, mijn lieve schat
    Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
  • Yara van der Velden (1989), Projections – a photographic research into a country and its buried treasures
    Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
  • Majda Vidakovic (1990), Did You Mean: Anything Else
    Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag

Tentoonstelling en prijsuitreiking

Het werk van de vijf genomineerden is te zien in het Nederlands Fotomuseum van 26 september tot en met 1 november 2015. Ook dit jaar kan het publiek weer stemmen op zijn of haar favoriete werk.

Op woensdag 14 oktober 2015 maakt de jury voor de achttiende keer de winnaar van het Steenbergen Stipendium bekend, evenals de winnaar van de Publieksprijs. Daarnaast wordt dan het juryrapport gepubliceerd met daarin een kritische beschouwing op de kwaliteit van de afstudeerexpositie per bezochte kunstacademie.

Winnaar Steenbergen Stipendium 2014
Winnaar Steenbergen Stipendium 2014: Olya Oleinic, Universal guide to everything

Jury en selectie

De jury van het Steenbergen Stipendium bestaat uit Sterre Sprengers (voorzitter Steenbergen Stipendium, beeldredacteur De Correspondent), Jaap Scheeren (fotograaf en eervolle vermelding Steenbergen Stipendium 2003) en Caroline von Courten (promovendus in fototheorie, Universiteit Leiden).

Zij bezochten in de afgelopen weken de eindexamenexposities van de Akademie voor kunst en vormgeving St. Joost, ArtEZ hogeschool voor de kunsten, Gerrit Rietveld Academie, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en Willem de Kooning Academie om vijf (foto)projecten te selecteren. De genomineerden maken kans op het winnen van de stimuleringsprijs van vijfduizend euro.

Steenbergen Stipendium

Het Steenbergen Stipendium wordt sinds 1998 uitgereikt aan fotografen, die in het afgelopen jaar zijn afgestudeerd in de richting fotografie aan een kunstacademie in Nederland. In de afgelopen zestien jaar heeft het Steenbergen Stipendium zich bewezen als een toonaangevende prijs, die wordt gerespecteerd door de academies, studenten en critici.

Eerdere onderscheidingen van het Steenbergen Stipendium zijn ontvangen door onder meer Olya Oleinic (2014), Ola Lanko (2012), Willem Popelier (2008), Petra Stavast (2002) en Andrea Stultiens (1998).

Het Steenbergen Stipendium heeft de ambitie om kwalitatief hoogstaande fotoprojecten uit te lichten. Met de stimuleringsprijs krijgt een jonge fotograaf of kunstenaar de kans om zich na de kunstacademie toe te leggen op een professionele carrière in de fotografie.

De nominatie van de projecten gaat hand in hand met het signaleren van vernieuwing binnen de fotografie en geeft inzicht hoe de nieuwe generatie het medium gebruikt. Deze bevindingen worden ieder jaar verwoord in een juryrapport, waarin ook de kwaliteit van de verschillende opleidingen tegen het licht wordt gehouden.

De Steenbergen Stichting

De Steenbergen Stichting is in 1961 opgericht door Johan Steenbergen (1886-1967) ter nagedachtenis aan zijn oudere broer Hermann Diedrich Steenbergen (1883-1945). Johan Steenbergen vertrok in 1908 naar Dresden en stichtte daar Ihagee Kamerawerk.

Deze fabriek verwierf in 1936 wereldfaam door het uitbrengen van de eerste kleinbeeld spiegel-reflexcamera onder de naam Kine-Exakta. In 1928 werd Johan Honorair Consul der Nederlanden. De fabriek werd bij het bombardement van Dresden in 1945 geheel verwoest. Na de Tweede Wereldoorlog is het bedrijf hem afgenomen en door de toenmalige DDR als staatsbedrijf voortgezet.

De Steenbergen Stichting zet zich in voor meerdere culturele doelen, waaronder het beschikbaar stellen van beurzen aan jongeren om zich professioneel te ontwikkelen.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Piet Friet

Olay Oleinic moet Olya Oleinic zijn.