Preview: Panasonic G7 met 4K-filmfunctie

Preview: Panasonic G7 met 4K-filmfunctie

Julian Huijbregts 8220
Panasonic kondigt de Lumix G7 aan. Net als de GH4 krijgt de micro four thirds-camera een 16-megapixelsensor en 4K-filmfunctie. Ook is de DFD-focustechniek uit het topmodel aanwezig. Eind juni ligt de G7 in de winkels, de body kost 699 euro.

Panasonic meet de G7 een nieuw jasje aan. Ten opzichte van zijn voorganger, de G6, heeft de camera een veel hoekiger uiterlijk gekregen. De Panasonic Lumix G7 is ook ietsje groter en zwaarder. Desondanks is het nog altijd een erg compacte en lichte systeemcamera. Inclusief accu en geheugenkaart weegt de camera 410 gram.

Wifi en nfc zijn ingebouwd in de behuizing. Met een app (Android en iOS) is de camera op afstand te bedienen en kun je gemaakte foto's overzetten naar je smartphone of tablet. De Panasonic Lumix G7 is beschikbaar in een zwarte en zilverkleurige uitvoering.

16-megapixelsensor

In de Panasonic G7 vinden we een 16-megapixelsensor met iso-bereik van 200 tot 25.600. Het bereik kan digitaal 'uitgebreid' worden naar iso 100. Bij gebruik van de filmfunctie is iso 6400 de maximale waarde.

Vermoedelijk is de sensor gebaseerd op de chip uit de Panasonic GX7. In tegenstelling tot die camera beschikt de G7 niet over een gestabiliseerde sensor. Een quad core-beeldprocessor zorgt voor de verwerking van de beelden.

Panasonic G7 front

Bediening

Op de behuizing van de Panasonic Lumix G7 zijn zes fysieke Fn-knoppen te vinden waar je zelf een functie aan kunt toewijzen. Op het display kun je nog eens vijf virtuele Fn-knoppen instellen. De camera is uitgerust met twee instelwieltjes, zodat je met je duim- en wijsvinger de sluitertijd en het diafragma in kunt stellen.

Nieuw is de af-schakelaar aan de achterkant van de camera, waarmee je kunt kiezen tussen AF-S, AF-C of handmatige focus. Ook de Panasonic GH4 beschikt over zo'n knop, het is voor het eerst dat deze nu ook op de goedkopere G-serie te vinden is.

Panasonic G7 back

Snelheid, buffer en autofocus

Panasonic geeft de Lumix G7 een maximale fotografeersnelheid van 8 fps. In deze stand kun je echter alleen AF-S gebruiken. Wil je dat de camera het onderwerp volgt, dan kun je fotograferen met 6 fps met behoud van AF-C (continu-autofocus).

In de buffer is volgens de specificaties plaats voor zo'n 13 raw-bestanden. Fotografeer je in jpg-formaat, dan kun je 100 foto's maken op volle snelheid. De mechanische sluiter is instelbaar van 60 seconden tot 1/4000e seconde. Met de elektronische sluiter zijn snelheden van 1/16.000e tot 1 seconde mogelijk.

De Panasonic G7 maakt gebruik van contrast-autofocus. Het scherpstelsysteem beschikt over 49 punten verdeeld over het hele beeld. Met behulp van het aanraakscherm kun je het focuspunt op iedere gewenste positie plaatsen. Ook is er oog- en gezichtsdetectie aanwezig en kun je onderwerpen volgen met Tracking-autofocus.

Net als het vlaggenschip, de Panasonic GH4, maakt de nieuwe Panasonic G7 gebruik van Depth from Defocus-techniek (DFD). Met deze techniek kan het initiële focuspunt sneller bepaald worden dan bij gebruik van traditionele contrastautofocus. De camera hoeft niet te zoeken: aan de hand van een database, het gebruikte objectief en beeldanalyse kan het scherptepunt bepaald worden. Dat moet met name de focusprestaties verbeteren bij gebruik van tracking-autofocus.

Het focussysteem is in staat om ook in slechte lichtomstandigheden nauwkeurig scherp te stellen. Autofocus werkt tot een lichtwaarde van -4EV. Volgens Panasonic is de G7 daarnaast de eerste camera in dit segment met 'Starlight AF', waarmee je 's nachts op individuele sterren kunt scherpstellen.

Panasonic G7 top

4K-filmfunctie

De Panasonic G7 lijkt een erg interessante optie te worden voor filmmakers met een klein budget. Het is de goedkoopste camera met een volwaardige 4K-filmfunctie. De G7 filmt in ultra-hd-resolutie met 3840x2160 pixels bij 25 of 24 fps, met een bitrate van 100Mbps.

In 1080p-resolutie heb je keuze uit 50, 25 of 24 fps in mp4- of avchd-formaat. Het is niet mogelijk om tussen PAL en NTSC te wisselen, zoals dat met de GH4 mogelijk is. Dat betekent dat de framerates afhankelijk zijn van waar je de camera koopt. Europese modellen (PAL) krijgen de genoemde framerates. Panasonic G7-camera's die in Azië en de VS (NTSC) verkocht worden filmen in 4K met 30/24 fps en in 1080p met 60/30/24 fps.

De filmopties zijn iets minder uitgebreid dan bij de GH4. Zo ontbreekt de DCI-4K-resolutie van 4096x2160 pixels en ook de 96 fps slow-motion-functie blijft voorbehouden aan het topmodel. Wel kun je gebruikmaken van de Cinelike V- en Cinelike D-filmprofielen.

Naast een ingebouwde stereomicrofoon is er een 3,5mm-input aanwezig voor het gebruik van een optionele externe microfoon. De Panasonic G7 heeft geen audio-uitgang voor het beluisteren van het geluid tijdens de opname.

Panasonic G7 microfoon

4K Photo Mode

De filmfunctie is niet alleen interessant voor filmmakers, Panasonic legt ook veel nadruk op de 4K Photo Mode voor het vastleggen van snelle actie. Dit resulteert in 8-megapixel jpg-bestanden. Je hebt keuze uit drie verschillende 4K Photo Modes.

In de 4K Burst-stand maakt de camera opnames zolang je de sluiterknop ingedrukt houd. In 4K Burst S/S start en stop je de opname met een druk op de sluiterknop. Met 4K Pre-Burst neemt de camera al op voordat je de sluiterknop indrukt. Dat doet de camera door continu twee seconden aan beeldmateriaal (60 foto's) in de buffer te bewaren. Zodra je op de sluiter drukt, worden de foto's van één seconde hiervoor en één seconde na dat moment opgeslagen.

In de 4K Photo Mode kun je verschillende beeldverhoudingen selecteren. Je hebt keuze uit 4:3, 3:2, 16:9 of 1:1.

Verbeterde elektronische zoeker

Ten opzichte van de Panasonic G6 krijgt de elektronische zoeker in de Lumix G7 een flinke upgrade. De oled-evf beschikt over 2,36 miljoen beeldpunten en heeft een vergroting van 0,7x. Daarmee zijn de specificaties gelijk aan de zoeker in de GH4. De Panasonic G7 is ook uitgerust met een kantelbaar 3-inch touchscreen. Het display beschikt over 1,04 miljoen beeldpunten.

Panasonic G7 display

Hands-on, testfoto's en -video's

Momenteel zijn we aanwezig bij de Europese introductie van de Panasonic Lumix G7. We krijgen later vandaag de kans om de camera aan de tand te voelen. Naar aanleiding van deze praktijksessie publiceren we binnenkort onze uitgebreide hands-on-ervaringen en testbeelden.

Prijs en beschikbaarheid

Naar verwachting ligt de Panasonic Lumix G7 eind juni 2015 in de winkels. De losse body krijgt een adviesprijs van 699,95 euro. Een kit met 14-42mm II-objectief kost 799,95 euro. Daarnaast komt er een kit-uitvoering met het 14-140mm-objectief, voor een adviesprijs van 999,95 euro.

Panasonic G7 silver front

afbeelding van evertse28

Vraag: Ik neem aan dat de electr. zoeker ook pas opengaat als het oog voor de zoeker gebracht word, stel dat de diopter op de hoogste stand gedraaid is (+) bestaat er dan de mogelijkheid dat invallend zonlicht schade toebrengt aan het inwendige van de zoeker in de vorm van lichtvlammen en kleur verandering, graag uw zienswijze hierop mvg mc. evertse

afbeelding van Peter x

echt een aanlokkelijke camera, zelfs zonder de 4K mogelijkheid.
(de IBIS en filmen is niet handig (warmte productie bij de sensor door hogere stroom verbruik tijdens stabiliseren) dus ik vermoed dat daarom er alleen power ios is.)

De G6 was door de verouderde sensor meer een g5 fase II, maar deze lijkt me met een 14-140mm een formidable concurent voor dslr's met superzoom lenzen. lichter kleiner, nog niet goedkoper helaas, veelzijdiger, betere video mogelijkheid. en ook voldoende lensen aan te schaffen indien je meer wilt.

een ding vind ik jammer: de metallook is gewoon plastic schijnt. cheapy look.
Als je retro gaat, maak dat dan ook retro: van metaal.

nog even geduld voor de reviews en vergelijkingen.. :-)

afbeelding van Trijntje

kan je ook ergens een uitgebreide gebruiksaanwijzing vinden in het Nederlands ? op de pagina van Panasonic kan ik alleen andere talen zoals Roemeens enz. vinden