Adobe introduceert Lightroom 6 en Lightroom CC 2015

Julian 30281 20
Adobe kondigt een nieuwe versie van Lightroom aan. Het pakket komt los in de winkels te liggen als Lightroom 6, gebruikers van Creative Cloud krijgen de beschikking over Lightroom CC 2015. Het nieuwe pakket moet dankzij gpu-ondersteuning veel sneller werken en krijgt diverse nieuwe functies.

Voorgaande versies van Adobe Photoshop Lightroom konden geen gebruikmaken van de grafische kaart (gpu) in computers en laptops. Lightroom 6 en CC 2015 doen dat wel en dat brengt volgens Adobe flinke prestatieverbeteringen met zich mee.

De gpu wordt ingezet voor specifieke taken zoals de nieuwe hdr- en panorama-functies, maar ook bij het maken van aanpassingen met de sliders in de Develop-module. Dat moet er voor zorgen dat iedere aanpassing die je maakt direct zichtbaar is op het scherm, zonder vertraging.

Lightroom 6 GPU
Adobe toont indrukwekkende snelheidswinst dankzij gpu-ondersteuning

HDR Merge

Een van de grote nieuwe functies in Adobe Lightroom 6 is HDR Merge, waarmee je meerdere raw-bestanden met verschillende belichtingen kunt combineren tot één bestand met enorm dynamisch bereik van dertig stops. Lightroom slaat de hdr-bestanden op in 16-bits dng-formaat. Deze bestanden kun je vervolgens in de Develop-module 'non-destructief' bewerken, net als gewone raw-bestanden.

Lightroom 6 HDR Merge

Panorama Merge

Daarnaast krijgen Lightroom 6 en Lightroom CC Panorama Merge, voor het maken van panoramafoto's. Net als bij de HDR-functie combineert de Panorama Merge-modus meerdere raw-bestanden tot een 16-bits dng-bestand dat je vervolgens non-destructief kunt bewerken. Bovendien zijn beide functies te combineren, zodat je hdr-panorama's kunt maken.

Panorama HDR

Gezichtsdetectie en Facetagging

Lightroom 6 brengt ook ondersteuning voor gezichtsdetectie. Je kunt je volledige catalogus scannen op gezichten. Lightroom maakt vervolgens 'stapels' van foto's waar dezelfde personen in voorkomen. Door één keer de naam in te vullen worden alle foto's met deze persoon voorzien van een speciaal 'people keyword'.

Exporteer je de foto en deel je deze online, dan wordt deze privacy-gevoelige informatie met de standaardinstellingen niet meegenomen. Het is wel mogelijk om dat te doen, maar alleen met jouw toestemming. Datzelfde geldt voor locatieinformatie van foto's met gps-coördinaten.

Lightroom 6 Face Tagging

Verbeterde slideshows en 'Touch Enabled'

Adobe heeft de slideshow-module van Lightroom 6 verbeterd. Je kunt de diavoorstelling nu onder andere automatisch synchroniseren met de uitgekozen muziek. De software detecteert het ritme en zorgt ervoor dat de overgangen mooi samenlopen met het verloop van de muziek.

Volgens Adobe is de nieuwe versie van Lightroom 'Touch Enabled'. Gebruik je een laptop of Windows-tablet met aanraakscherm, dan is het pakket dus ook met je vingers te bedienen.

Gebruik je graduele filters om aanpassingen plaatselijk op foto's toe te passen, dan kun je deze in Lightroom 6 en CC bewerken met de nieuwe 'Filter Brush'. Volgens Adobe is deze functie toegevoegd aan de hand van feedback van gebruikers.

Een overzicht met alle nieuwe functies vind je op het Adobe Lightroom Journal.

Lightroom Mobile 1.1 voor Android

Adobe komt ook met een flinke update voor de Android-versie Lightroom Mobile. Versie 1.1 werkt nu ook op Android-tablets. Eerdere versies waren alleen geschikt voor Android-smartphones. Apple iOS-gebruikers konden Lightroom Mobile al wel op iPad-tablets gebruiken.

Google voegde in Android 5.1 in de camera-applicatie ondersteuning voor dng-rawbestanden toe. Heb je een Android-smartphone met de nieuwste versie van het besturingssysteem, dan kun je dus in raw fotograferen. Met Lightroom Mobile kun je deze dng-bestanden bewerken.

Lightroom Mobile Android Tablet
Lightroom Mobile werkt nu ook op Android-tablets

Prijzen - Creative Cloud of losse aanschaf

Gebruikers die een abonnement hebben op de Adobe Creative Cloud, zoals het Photography Program (12,09 euro per maand), krijgen de beschikking over Lightroom CC 2015. Daarmee heb je ook toegang tot Lightroom Mobile voor Android en IOS. Lightroom 6 is ook los aan te schaffen. Een upgrade vanaf een eerdere versie kost in de Adobe Store 75,02 euro. De volledige versie kost 131,89 euro.

Bekijk hier alle nieuwe functies van Lightroom 6 in vijf video's.

afbeelding van Eddy

Even voor mijn beeld.. Er is qua functionaliteit geen verschil tussen CC en 6? Alleen de naam voor losse verkoop/abonnement verkoop??

afbeelding van Julian

Met de Creative Cloud-versie krijg je ook de beschikking over Lightroom Mobile (Android en iOS) en kun je webgalerieën delen via Lightroom, waar andere CC-leden feedback op kunnen geven. Het losse pakket Lightroom 6 is op de online-functies na gelijk. Via deze link vind je een overzicht met de verschillen.

afbeelding van Elly van Veen

Hoi, ik kom iedere keer bij de volledige versie uit van LR, ik kan de update nergens vinden...ook niet via bovenstaande link. Kijk ik nu zo verkeerd??

afbeelding van Julian

Als je klikt op 'volledig' krijg je ook de optie 'upgrade' te zien!

afbeelding van Elly Jansen

Op onderaan deze pagina vind je de uitleg over hoe je de desktopversie kan aankopen:
http://www.cursuslightroom.com/online/

afbeelding van Ruud Shoot

Klopt het dat je een update naar LR6 alleen via de site van Adobe kunt bestellen? Ik kan hem nl. nergens anders te koop vinden. Het vervelende is dat als je het via de Adobe site wilt doen je dit alleen met een creditcard kunt doen.

afbeelding van Siegfried Knockaert

Ik heb CC Photography Program maar krijg Lightroom cc2015 niet opgestart, bij het opstarten krijg ik 1 seconde het generiek schermpje en daar stopt het bij.

afbeelding van Bas de Kruif

Ik had net als meer mensen ook dit probleem. Bij mij hielp het om de oude Lightroom 5.7 op te starten, daar uit te loggen en weer af te sluiten. Daarna Lightroom CC opstarten en inloggen op Creative Cloud.

afbeelding van Elly van Veen

Ik word helemaal gek van het blauwe scherm in LR 6 . Wat een fout is dit zeg..
Ook irritant dat sommige sneltoetsen nu onder een andere knop zitten

afbeelding van Bert Roukens

Ik heb hetzelfde. Weet iemand een oplossing?

afbeelding van tienek meinders

Is lr 6 nederlandstalig?

afbeelding van Julian

Lightroom is al een tijd taalonafhankelijk. In het menu (preferences) kun je een taal naar keuze instellen.

afbeelding van jan van der schans

Hallo.
Vanmiddag ik het bezit gekomen vanLichtroom 6. Alleen het installeren lukt voor geen meter. IK zie 7 vakjes waar ik een code moet invullen maar ik krijg geen letter in wel cijfers.Wie weet raad.Of weet iemand een soort van klantenser
vice van Adobe.

afbeelding van Thijs van den Anker

Vandaag met heel veel moeite de LR CC update uitgevoerd. Naast de mogelijkheid van Nevel/Mist nog geen nieuwe items ontdekt. Alleen ben in nu de rode/gele/groene balletjes bovenaan mijn MAC scherm kwijt. En bij de toen van foto's verschijnt nu het nummer en opnamedatum van de foto erbij. Hoe kan ik een en ander weer aanpassen.

afbeelding van rolfbaas

Ik heb LR5 op mijn iMac, maar heb nu ook een macbook gekocht waar ik LR op wil.
Kan ik LR5 (1 licentie) erop zetten als ik ze niet gelijktijdig gebruik? Of kan ik ook CC erop zetten. En kan ik dan met beiden gebruik maken van dezelfde database? En zou ik de foto's kunnen verplaatsen van de iMac naar bijv een Tim Capsule. Veel vragen, ben benieuwd of iemand de antwoorden weet, of weet waar ik die kan vinden...

afbeelding van Madelon

Ik krijg Lightroom 6 niet geïnstalleerd. Na het hele traject doorlopen te hebben krijg ik de melding dat het niet door ,Vista wordt ondersteund. Ik heb echter Windows 7....

afbeelding van Ton goossen

Is dit probleem inmiddels opgelost? Ik had vandaag namelijk dezelfde ervaring.

afbeelding van R. Verhoeven

Volgens mij werkt Lightroom 6 alleen met 64 bit versie. Check jouw windows versie even.

afbeelding van benthein

beste men lightroom 6 wil niet installeren op men windows 7 hij zegt dat vista dit niet ondersteund?

afbeelding van Resu

Hoi ik heb een vraag kan ik de programa op windows 7 insaleren kan iemand daar mee helpen?