Boekrecensie: Snoecks 2015

Joni Hendrix 9904
Bizar, apart, maar prachtig. Zo omschrijven wij Snoecks 2015. Het 560 pagina's dikke boek is wat ons betreft een aanrader voor iedere fotograaf. Het is een inspirerende en onthullende mix van verrassende fotografie.

Snoecks 2015 opent met 'De beste 100 boeken'. Dit is voor een boekenwurm misschien interessant, maar voor iemand die graag de foto's in het boek wil bekijken, minder boeiend. Het is daarom ook niet een sterke opening van het boek. Snoecks had beter voor een indrukwekkende fotoreportage kunnen kiezen en deze top 100 naar achteren kunnen verplaatsen. Toch is het niet heel storend, want na dit overzicht wordt het ook meteen interessant. De fotoreportage van Devin Yalkin over illegale bokswedstrijden in New York laat je de eerste 'minder boeiende' pagina's meteen vergeten.


Foto © Maurizio Cattelan en Pierpaolo Ferrari 

Choqueren

Na de foto's van Yalkin wil je alleen maar verder kijken. De ene interessante fotoreeks wordt gevolgd door de ander. Vooral Maurizio Cattelan en Pierpaolo Ferrari laten je een tijdje stilstaan bij hun foto's. Bizar, dat is het enige woord wat in ons opkomt. Vooral de foto van een varkenskop die is opgemaakt als vrouw choqueert een beetje. Toch zijn het vaak wel de bizarre en opvallende foto's die zo'n boek interessant maken. Gelukkig zijn in Snoecks 2015 dan ook genoeg van zulke series te vinden. Beter een beetje bizar en choquerend, dan saai en slaapverwekkend!

Teksten

Bij iedere fotoreeks staat een achtergrondverhaal. Wat wil de fotograaf met de foto's bereiken en waarom heeft hij of zij deze gemaakt? Je krijgt een verhaal bij de foto's. De verhalen zijn niet te lang en lezen goed weg. Als je het boek helemaal uitleest, ken je ineens weer een heleboel nieuwe interessante fotografen (als je deze niet al kende). De tekst drukt het beeld niet weg en dat hebben ze slim gedaan. De opmaak is rustig en de tekst is goed te lezen. Het is geen lap tekst waar je niet doorheen kunt komen. Het nodigt je uit om te lezen, vaak ook, omdat je meer wilt weten over de fotograaf en/of de foto's.


© Dino Valls

Veel genres

Wat ook meteen opvalt, is de verscheidenheid aan fotografiegenres. Geen één foto is saai en lijkt op een ander. De beelden wisselen elkaar goed af; van naakt naar portretten en van architectuur naar reportages. Het boek bevat zóveel verhalen en foto's dat je het niet in een middag hebt bekeken/gelezen. In het boek zijn niet alleen foto's te zien, want er wordt ook aandacht besteed aan beeldende kunst. Zo lijken de schilderijen van Dino Valls misschien wel op foto's, maar dat zijn ze niet. De eerste foto, een gezicht vol geprikt met naalden, trekt meteen je aandacht. Je wilt meer zien! En als je dat doet, kom je meer bizarre schilderijen tegen. Op geen één schilderij staat iemand lachend. Ook geven de schilderijen je een beetje een onprettig gevoel, door de indringende blik van de mannen en vrouwen lijkt het net alsof ze iets van je verwachten. Maar wat?


© Tom Gauld

Humor

Tussen alle naaktportretten en reportages door is er ook plaats voor humor. De cartoons van de Schotse illustrator Tom Gauld zorgen voor een glimlach op je gezicht. Ook staan er korte verhalen in van Roderik Six en Marina Keegan. Dit is een slimme en fijne afwisseling. Als je niet van lezen houdt, sla je dit gewoon over. Genoeg mooie en indrukwekkende beelden om te bekijken.


De twee covers van Snoecks.

Twee covers

Het boek is verkrijgbaar met twee verschillende covers, de inhoud is hetzelfde. Eén cover is gemaakt door Jaroslav Wieczorkiewicz. De Londense fotograaf werkt het liefst met melk en maakt daar prachtige jurken mee. Ook leuk om te lezen is de manier hoe hij te werk gaat, want verderop in het boek zijn nog meer foto's van hem te bewonderen met een kort achtergrondverhaal. Snoecks 2015 Limited Edition heeft een cover geschoten door Jan C. Schlegel. Hij maakte indringende portretten van leden van afgelegen volksstammen. Deze portretten springen er tussen alle andere reeksen uit. Ook Jimmy Nelson fotografeerde zo'n stam. De ene foto van hem is nog mooier dan de ander.

Aanrader

Snoecks 2015 is een mooi vormgegeven en interessant fotoboek. Naast foto's wordt er ook aandacht besteed aan beeldende kunst en literatuur. Een goede afwisseling als je het ons vraagt. Iedere bladzijde is het lezen waard en iedere foto is het bekijken waard. De veelzijdigheid is enorm en daarom is het boek ook zo interessant. Sommige foto's zetten je aan tot denken, anderen laten je lachen of misschien wel even gruwelen. Het boek is wat ons betreft een aanrader voor iedere fotograaf.

Het boek is bij  Uitgeverij Scriptum te bestellen voor €19,90.

afbeelding van Anoniem

Geschreven door een eerstejaars student?

afbeelding van Anoniem

Heerlijke opbouwende kritiek waar de hele wereld beter van wordt.
Geef aan wat er naar jouw mening mis is met het artikel. Aan zo'n oneliner heeft niemand iets.

afbeelding van Anoniem

helemaal eens met laatste opmerking.

afbeelding van Anoniem

Oorsprong van S is voornamelijk de literatuur, kunst, film, toneel en mode. In beginjaren was er weinig fotografie in te zien. S was in 1970 230 pag. dun en in veel kleiner formaat. Minder dan 20 pag. in kleur. Aandeel fotografie is sindsdien alleen maar toegenomen. Ik vind het wel stijlvol dat ze nog steeds beginnen met top 100 literatuur. Kunnen wij beeldmakers misschien inspiratie uit opdoen. Aardig verslag voor lezers die het statuut S nog niet kennen. Persoonlijk vind ik het geen boek maar een zeer uitgebreid jaarlijks tijdschrift. Koop ik elk jaar en neem het mee op vakantie. Oude jaargangen zijn ook de moeite waard: geven echt een juist tijdsbeeld weer van toen. Ik heb alle jaargangen vanaf 1970. Alles voor 1995 tweedehands kunne vinden. Ik wens iedereen veel leesplezier. Oja, ook nog online content down te loaden.