Testfoto's: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art

Testfoto's: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art

Julian Huijbregts 28658
Gewapend met een Canon EOS 5D Mark II en daarop de gloednieuwe Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art gingen we op pad. Hoe presteert het lichtsterke standaardobjectief in de praktijk bij grote diafragmaopeningen? We probeerden het uit. Hier vind je ruim 50 testfoto's, te downloaden in originele 21-megapixelresolutie.

Dat de Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art goed scoort in tests wisten we al. Zo zette SRLgear het objectief tegenover de 3559 euro kostende Zeiss Otus 55mm f/1.4, de Sigma blijkt de concurrentie met deze topper uitstekend aan te kunnen. Maar hoe vertaalt zich dat in de praktijk?

We gingen op pad met ons vers binnengekomen testexemplaar en we schotelen je hier onze eerste resultaten voor. De foto's zijn in raw geschoten met een Canon EOS 5D Mark II. Met Lightroom zijn de foto's omgezet naar jpg, daarbij hebben we de standaardinstellingen gebruikt (scherpte 25) en geen bewerkigen toegepast. De foto's zijn te bekijken in groot formaat en te downloaden in originele resolutie via de opties in het menu.

Foto's: Julian Huijbregts

Haarscherp en boterzachte bokeh

Onze eerste indrukken zijn zeer positief. De Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art is ragscherp, maar ook de achtergrondonscherpte is erg mooi. De 'bokeh' oogt boterzacht. In combinatie met de fullframe 5D Mark II en het diafragma van f/1.4 kun je op fraaie wijze het onderwerp isoleren van de voor- en achtergrond. In de praktijk blijkt de Sigma zonder twijfel in iedere situatie in te zetten bij de grootste diafragmaopening. De middenscherpte is op f/1.4 al zeer hoog en van chromatische aberraties of andere storende afwijkingen is nauwelijks tot geen sprake.

Sigma crop
Onder: 100% crop uit bovenstaande foto, geschoten op f/1.4

Binnenkort lees je in DIGIFOTO Pro 1.2014 onze volledige review van de Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art.

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf eind mei is de Canon-uitvoering beperkt leverbaar. Eind juni volgt de variant met Nikon-vatting. De adviesprijs bedraagt 879 euro.

Sigma 50mm 1.4 DG HSM Art

afbeelding van Michel Bodar (mbo01@planet.nl)

Echt een hebbedingetje,past ook wel op mijn 7D denk ik

afbeelding van Julian

We gaan ook nog foto's maken in combinatie met een aps-c-camera. Past uiteraard!

afbeelding van ReflectionsFromWithin

Ik denk dat ik deze lens wel zal aanschaffen zodra het budget het eens toelaat haha!

afbeelding van Anonymous

Jammer dat er een beetje saaie foto's gemaakt zijn, waarom niet een paar foto's waar de bokeh echt goed zichtbaar is? Zet iemand voor de camera ofzo. Dan zie je pas echt hoe de lens presteert!

afbeelding van roelj

De grote vraag die de review moet gaan beantwoorden: moet ik mijn 50mm 1.2 en 1.4 van Canon verkopen en deze Sigma kopen? :)

afbeelding van jesse kraal

Scherper dan de f/1.4 van Canon is hij sowieso, dat kunnen we vast verklappen. Of het ook een vervanger kan zijn voor je f/1.2 kunnen we natuurlijk niet beantwoorden. Bij zo'n objectief draait het niet alleen om scherpte, maar ook om karakteristiek. Daarnaast kan de Sigma simpelweg niet op f/1.2 fotograferen, dus ook dat kan een reden zijn om de Canon aan te houden. Ergo: deze vraag zul je zelf moeten beantwoorden, we zullen je in ieder geval vertellen wat je van de Sigma kunt verwachten. ;)

afbeelding van Bert P

Yep, mijn 18mm/35mm 1/1.4 zoom ART is ook al uitvoerig getest op mijn 7D en heb er alleen maar lof over!
Deze zou een mooie aanvulling zijn ;-)

afbeelding van Bert P

OEPS! Even iets rechtzetten. Het diafragma is f1.8 van de 18-35mm.

afbeelding van Hans Moester

heb de 35 art al een tijdje en echt een weergaloos objectief, zal dus ook mijn 50 mm 1.4 gaan inruilen voor de 50 mm art.
Uit testen blijkt dat de 35 en 50 mm art objectieven de L objectieven van canon bijna overal op de baas is. Enige voordelen van de L objectieven zijn de weather sealing en op de 50 mm 1.2 ipv 1.4. En dat voor bijna de helft van het geld tov van de L van Canon.

afbeelding van MaxVerst

Wanneer houdt die scherpte hype nou eens op? Moderne camera's zien veel scherper dan wij met het blote oog kunnen zien. Meestal is het helemaal niet mooi die extreme scherpte (zelfs onnatuurlijk) en het voegt niets aan je foto toe. Maar goed... het verkoopt!

afbeelding van anoniempie

En zeker als je ouder wordt zie je het toch niet allemaal meer zo scherp. Moeten we over op Lomo? Kunnen we de oude lensjes ook weer eens voor de dag halen. Maar goed dat ik die dingen 30 jaar bewaard heb.