Hands-On: Leica T

Hands-On Preview: Leica T - unibody, touchscreen en autofocus

Jesse Kraal 6345
Na het Leica R, M en S-systeem komt de Duitse fabrikant nu met haar vierde systeem. De Leica T is een compacte systeemcamera met groot aanraakscherm, een nieuwe T-vatting voor af-objectieven en een 16-megapixel aps-c-sensor.

Na lange tijd van speculatie introduceert Leica haar eerste compacte systeemcamera. In tegenstelling tot de M-serie, waarbij je veel met de hand moet doen, is de Leica T (typ 701) voorzien van autofocus en elektronische bediening van het diafragma. Een ingebouwde optische of elektronische zoeker ontbreekt, wel is er een optionele elektronische zoeker: de Visoflex, die je in de flitsschoen kunt schuiven. Naast zoeker fungeert deze ook als gps-module om je foto's van locatiecoördinaten te voorzien.

Belangrijkste specificaties - Leica T (Typ 701)

  • Sensor: 16-megapixel aps-c-cmos (23.6 x 15.7 mm)
  • Beeldprocessor: 
  • ISO-bereik: 100-12.500
  • Snelheid: 5 fps
  • Buffer: Max. 12 opnamen bij 5 fps
  • Autofocus: Contrast-AF
  • Video: 1080p en 720p met 30 fps (mp4)
  • Scherm: 3,7-inch touchscreen (1.3 miljoen pixels, 854x480 per kleurkanaal)
  • Gewicht: 384 gram (incl. accu)
  • Afmetingen: 134 x 69 x 33 mm
  • Lensvatting: Leica T bayonet
  • Adviesprijs: 1525 euro (body)

Bekijk de complete specificaties in het persbericht.

Leica T slant

16-megapixelsensor

Net als de Leica X2 en de X Vario is de nieuwe Leica T uitgerust met een 16-megapixel aps-c-sensor. Het iso-bereik loopt van 100 tot 12.500. Je hebt keuze uit jpg, raw (dng), of beiden. Filmen behoort ook tot de mogelijkheden, dat gaat in 1080p of 720p met 30 beelden per seconde. De video's worden opgeslagen in mp4-formaat. Een ingebouwde stereomicrofoon zorgt voor geluid bij je filmopnames.

Leica T top

Van 1,2 kg aluminium naar een behuizing van 92 gram

Uit een massief blok aluminium van 1,2 kg freest Leica de behuizing van de T, dat geraamte weegt nadat het met de hand gepolijst is slechts 92 gram. Het bestaat uit één deel, een 'unibody' dus, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de iMac's en MacBook's van Apple. Voor het design heeft Leica de hulp van Audi ingeroepen. De Leica T komt op de markt in zilver en zwart.

Leica T unibody
Leica freest de behuizing van de Leica T uit één stuk aluminium van 1,2 kilo. De unibody weegt slechts 92 gram.

Leica T schets

Enorm aanraakscherm

Opvallend aan de Leica T is het grote touchscreen met diameter van 3,7-inch. Aan de achterzijde vind je geen knoppen, bovenop de camera zit de aan/uit-knop, een filmknop en twee instelwieltjes. De Leica T bedien je verder geheel via het touchscreen en daar heeft de Duitse fabrikant flink werk van gemaakt. Heb je de camera voor het eerst in handen en wil je een net gemaakte foto terugkijken, dan sta je voor een raadsel. Een 'play'-knop ontbreekt. Veeg je vinger van boven naar beneden over het scherm en de foto's worden voor je gepresenteerd. Als je dit eenmaal 'door' hebt werkt de bediening eenvoudig: net als bij je tablet of smartphone kun je swipen, pinchen, icoontjes verplaatsen door ze ingedrukt te houden, etc.

Leica T touchscreen

Het is een radicale stap voor Leica om over te gaan op volledige touchbediening, maar de implementatie is goed doordacht. De korte tijd dat we de Leica T in handen hebben gehad heeft wat bediening betreft in ieder geval een positieve indruk achtergelaten.

Ook op andere vlakken breekt de Leica T met de conventionele camera's die het merk tot nu toe maakte (en blijft maken). Zo is de Leica T voorzien van wifi, via een speciale app voor Apple iOS kun je het toestel op afstand bedienen - inclusief live zoekerbeeld - en beelden van de camera naar je device downloaden. Opvallend is ook dat Leica de T voorziet van 16GB ingebouwd geheugen voor opslag van foto's en video's. Je kunt echter ook gewoon sd-kaarten gebruiken in de Leica T.

Leica T met optionele Visoflex EVF

Nieuwe T-vatting en T-objectieven

De Leica is voorzien van een nieuwe T-vatting en dus komen er nieuwe objectieven. Bij de lancering zijn er twee objectieven beschikbaar voor de Leica T, mét autofocus. De eerste is de Leica Vario-Elmar-T 18-56mm f/3.5-5.6 ASPH, een bereik dat zich laat vertalen naar 27-84mm op fullframe-formaat. Daarnaast komt er ook een Leica Summicron-T 23mm f/2.0 ASPH, wat een kleinbeeldequivalent van 35mm oplevert.

Leica T-objectieven

Leica M-objectieven

Leica is het aan haar stand verplicht om het ook mogelijk te maken Leica M-objectieven te gebruiken. Tegelijk met de Leica T presenteert de Duitse fabrikant een adapter waarmee je de veelgeprezen M-objectieven op de Leica T kunt gebruiken. Scherpstellen gaat dan uiteraard handmatig, wel is de adapter voorzien van een sensor die de coderingen van de Leica M-objectieven kan lezen. De camera kan zo direct modelspeficieke lensfouten corrigeren in het raw-bestand.

Leica T M-objectieven

Accessoires

Bijzonder is de enorme hoeveelheid accessoires die Leica tegelijk met de T introduceert. We stipten de Visoflex-evf al even aan, die behalve een zoeker ook beschikt over een gps-module. Verder zijn er allerhande nekstraps, gekleurde covers die je op de voorkant kunt plaatsen, bijzondere draagtassen en de T-Flap, een siliconen flap die je over de achterkant van het toestel hangt. 

Leica T accessoires

Leica T lederen accessoires

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf 26 mei 2014 ligt de Leica T bij de erkende Leica-dealers in Nederland. Alle accessoires zijn direct na de lancering van de camera beschikbaar. De Leica T body heeft een adviesprijs van 1525 euro en wordt geleverd inclusief Lightroom 5. Het Leica Vario-Elmar-T 18-56 mm f/3.5-5.6 ASPH.-objectief kost 1475 euro en aan de Leica Summicron-T 23mm f/2 ASPH. hangt een prijskaartje van 1629 euro.

100 jaar Leica
Leica bestaat in 2014 honderd jaar. Links de Ur-Leica, naast de nieuwe Leica T

Meer over de Leica T

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Henri

Leuk dat de Visoflex weer 'terug' is: die kennen we nog van onze Leica M3! (En van de andere M's natuurlijk)
Ik ben heel benieuwd naar de praktijkresultaten.......
(Misschien moet ik maar solliciteren als redacteur, dan kan ik dit fraais wellicht binnenkort testen....)

afbeelding van Rhboks

Mooiie camera met vernieuwing, echter de orijs voor de objectieven is veel te hoog ook voor leica, bovendien zijn ze niet lichtsterk. Een voorwaarde voor dit segment. Fuji staat velen stappen voor en ook Sony met dit segment. Ik vrees een verloren zaak tenzij je de body en goed objectief voor 1500 tot 1600 in de markt kan zetten. En niet voor meer dan 3000 cq 4000 euro. De objectieven van leica zijn van topklasse zonder twijvel ( ik heb zelf een M9 ) maar niet zo veel beter dan die van Carl zeiss of Fuji. Grappig dat Leica voor de S 2 een adapter maakt vor Fujinon objectieven en Contax objectieven. Het succes van deze mooie camera zal door prijsstelling afhankelijk zijn.

afbeelding van Jaco van Lith.

Een Leica zonder zoeker is als een fiets zonder stuur. Met een nieuwe bajonet? Daar zaten we op te wachten! Lensfouten bij Leitz ...? Het lijkt wel Japans. Zijn ze in Duitsland nu ook gek geworden? Jaco van Lith.