Groter is beter: fotograferen op 4x5-inch

jesse kraal 14272 15
Het fotorolletje, of het nu kleinbeeld of middenformaat is, is ondertussen redelijk achterhaald door de digitale techniek. Er blijven echter opnameformaten waar geen digitale camera tegen op kan: grootformaat.

Mijn digitale fullframe-camera levert beelden af die beter zijn dan welke analoge kleinbeeldcamera dan ook en de analoge middenformaatcamera's zijn ingehaald door hun digitale broertjes. Een digitale camera die het detailniveau van een 4x5-inch camera weet te evenaren, die bestaat nog niet.

Fotograferen met zo'n grootformaat-camera is niet heel lastig, het is vooral anders. Het lastiger wisselen van negatieven, de prijs per opname, het formaat van de camera: het dwint je om rustig en beheerst te werk te gaan. 

4x5 inch
Foto © Jesse Kraal

Zelf doen

De resultaten zijn verbluffend, de negatieven zijn zo groot als postkaarten en kunnen op zeer groot formaat worden afgedrukt. Bovenstaande foto moest ik met Photoshop verkleinen om op A2-formaat te kunnen worden afgedrukt. Een vliegje op een traptrede zou nog zichtbaar zijn. Fotografen zoals Edward Burtynsky en Massimo Vitalli maken dankbaar gebruik van dat gigantische detailniveau. Jij kan dat ook! Bekijk onderstaande video van Simon Roberts voor een spoedcursus 4x5-inch-fotografie.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

En gelijk doorgroeien naar 8x10" en dan ook met polaroid ;-)

afbeelding van pixelman

Een phaseOne back op een Cambo wide DS met een schneider digitar is toch wel eventjes veel scherper en gedetaileerder dan 4x5 film. Enkel aan 20x25 cm film kan nog niet veel tippen, alhoewel dat met de nieuwe phase backs van 80 megapixel ook wel verleden tijd zal zijn. Film blijft natuurlijk veel goedkoper.

afbeelding van Martin Helthuis

Veel goedkoper?.Wordt eens wakker.1 drumscan van 1 foto van een 4X5 of een 8X10 negatief kost 150euro per foto.

afbeelding van vleker

Scherper, ja, dat heb je nu eenmaal met digitaal.
Gedetailleerder, nee. Film heeft nog altijd een veel hogere resolutie dan welke digitale achterwand ook.
Een 8x10 inch scan is zo'n 8 gigabyte groot. Vele malen groter dan welke achterwand produceert. En dus ook veel meer informatie en detail.

afbeelding van Tommy

Helaas moet ik het romantische beeld van grootformaat film verstoren, ook al weer achterhaald, zelfs 8x10: http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/iq180_vs_8x10.shtml

afbeelding van jesse kraal

Daar kan ik weinig tegen in brengen. Wel jammer dat die IQ180 net zoveel kost als een heel behoorlijke auto...

afbeelding van Anonymous

hadden we het over kwaliteit of over prijs? 4x5 was (en is) ook redelijk onbetaalbaar. Als je in het segment werkt waar die kwaliteit gewenst is om de een of andere reden s het ook betaalbaar.

afbeelding van Dick Akkerhuis

Beetje onzin verhaal, heb zelf jaren lang op 4/5 inch gefotografeerd. De digitale techniek van vandaag is stukken briljanter dan zo'n ingescande dia of negatief. De foto die hier getoond wordt laat precies zien hoe slecht de kwaliteit is.

afbeelding van Anonymous

De zwakste schakel bepaalt de kwaliteit van het beeld.
Een laaggevoelige 4x5 film en een juiste ontwikkeling van de fim levert een opname op waar elke klant zeer tevreden mee zal zijn.

afbeelding van Dick Akkerhuis

Droom maar lekker verder.

afbeelding van jesse kraal

Dan komt toch de vraag op waarom Mitchell Feinberg zoveel moeite en geld in een digitale 8x10 achterwand stopt als vervanging van zijn polaroids (en dus als test voordat hij analoog schiet)?

afbeelding van Anonymous

fijne nostalgie, maar de digitale techniek is toch echt een stap verder dan hier wordt gesuggereerd.

afbeelding van sunlight

Analoge fotografen; zonaanbidders die niet willen beseffen dat zonlicht schadelijk kan zijn. (Alhoewel even zonnen best lekker is.)
Analoog of digitaal, veridealiseer het alsjeblieft niet...

afbeelding van RHBoks

Voor 4x5, 9x13, 18x24 en 8x10 camera's zijn er scanachterwanden met indrukwekende details en kwaliteit, niet geschikt voor dynamische fotografie, maar uiteraard wel voor reclame, architectuur en landschap.

Scan achterwanden zijn voorlopig goedkoper dan een een Leaf 80mp of Phase One 80mp digitale wand. Wel met beperking dus.

afbeelding van Ivan

Deze kerel maakt fantastische foto's omdat hij er zijn tijd voor neemt. Analoog verplicht je gewoon om het traag te doen. Daar zit het 'm.