Preview: Canon 1200D en G1 X Mark II

Canon introduceert EOS 1200D en PowerShot G1 X Mark II

Jesse Kraal 3490
Nadat een halve dag van te voren de eerste beelden online stonden, is het nu tijd voor de officiële introductie van de Canon EOS 1200D en de PowerShot G1 X Mark II. Canon kiest bij de 1200D voor oudere techniek, maar zet daar een scherp prijskaartje tegenover. De G1 X Mark II is een compleet nieuw toestel dat in niets lijkt op zijn voorganger.

Na drie jaar mag de Canon EOS 1100D eindelijk met pensioen, opvolging staat klaar in de vorm van de Canon EOS 1200D. Canon gebruikt een beproeft recept: pak de techniek van een iets ouder model en biedt deze voor een zeer voordelige prijs aan. Zo leunde de 1100D sterk op de 450D, de 1200D lijkt veel componenten te delen met de 550D en 600D.

1200D

Beproefde techniek

Hoewel we voordat de 70D uitkwam veel woorden hebben vuilgemaakt aan de ondertussen verouderde 18-megapixelsensor, vindt deze nu ook zijn weg naar het goedkoopste model. Toch vinden we dat veel minder kwalijk dan wanneer de sensor in een veel duurder model zou liggen. Opvallender vinden we de keuze om de DIGIC 4-processor te gebruiken in plaats van de nieuwere en snellere DIGIC 5-chip die twee jaar geleden werd geïntroduceerd. Enkele toestellen maken zelfs al gebruik van een DIGIC 6-processor, zoals de eveneens nieuwe G1 X Mark II.

Prijskaartje

Ook op andere vlakken is er beknibbeld. Het scherm groeide iets naar drie inch en de beeldpunten werden verdubbeld naar 460.000 punten ten opzichte van de 1100D. Ga je deze waarden vergelijken met duurdere camera's, dan zie je dat je ook op dit punt iets inlevert. Gelukkig compenseert Canon dat met een relatief scherpe prijs, voor 399 euro koop je al een behuizing. Vanaf half maart ligt het toestel bij de fotowinkels.

Canon PowerShot G1 X Mark II

Anders dan de naam wellicht doet vermoeden, is de Canon PowerShot G1 X Mark II een compleet ander toestel dan zijn voorganger. Het design is op de schop gegaan, de optische zoeker heeft het veld moeten ruimen ten faveure van een optionele elektronische zoeker die in de flitsschoen wordt geschoven.

Multi aspect-ratio

De sensor is nog steeds een 1,5-inchsensor, eigenlijk een aps-c-sensor die is 'bijgesneden' waardoor de verhouding van 3:2 veranderd in 4:3 en de chip dus iets kleiner uitvalt. De resolutie ligt iets lager dan bij zijn voorganger, maar dat komt doordat Canon de beeldcirkel van het objectief heeft verkleind en de sensor nu een multi aspect-ratio heeft. Het vaste objectief is ook nieuw, je hebt nu een bereik van 24-120mm f/2.0-3.9, dit was 28-112mm f/2.8-5.8.  

Touchscreen en elektronische zoeker

Het lcd is net als bij zijn voorganger kantelbaar, al ben je nu iets beperkter omdat het scherm alleen omhoog en omlaag kan kantelen. Wel nam de resolutie iets toe tot 1,04 miljoen beeldpunten en is het scherm aanraakgevoelig. Voor het eerst komt Canon met een optionele elektronische zoeker, deze heeft een resolutie van 2,36 miljoen beeldpunten. We vermoeden (hopen) dat deze ook zijn weg zal vinden naar toekomstige EOS M-toestellen.

Prijs en beschikbaarheid

De Powerhot G1 X Mark II krijgt een adviesprijs van 799 euro en is beschikbaar vanaf eind april. Wat de elektronische zoeker gaat kosten is op dit moment nog niet bekend.

Hands-on met de Canon EOS 1200D en PowerShot G1 X Mark II

Canon presenteerde de EOS 1200D en PowerShot G1 X Mark II aan de Nederlandse pers. Wij waren aanwezig, lees hier onze uitgebreide hands-on met de EOS 1200D en onze eerste ervaringen met de PowerShot G1 X Mark II.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Pietje

Geen phase detection AF voor de G1X II is echt niet te verkopen. Ook nog eens een veel lagere resolutie en meer dan 2x zo zwaar en groot als een Sony RX100. Ze zijn de laatste jaren totaal het spoor bijster bij Canon. Het zal de wet van de remmende voorsprong wel zijn.

afbeelding van Tomt

@hierboven. Leuk allemaal maar de rx100 heeft een ergonomie van lik me het vestje, heeft een kleinere sensor en past ook niet in mijn broekzak. Ik ben erg benieuwd maar de prestaties van deze.