Preview: Fujifilm X-T1

Preview: Fujifilm X-T1, met enorme elektronische zoeker

Jesse Kraal 19128
Als één camera de afgelopen weken het cameranieuws heeft gedomineerd, dan is het wel de Fujifilm X-T1. De camera is nu officieel geïntroduceerd waarmee aan de stroom geruchten een einde komt. Met de grootste elektronische zoeker tot nu toe en een weersbestendige behuizing zet Fujifilm hoog in.

Wie een blik werpt op de gloednieuwe Fujifilm X-T1, kan op zijn sokken aanvoelen wat de grootste concurrent is voor de compacte systeemcamera: de Olympus OM-D E-M1. Het zal geen toeval zijn dat formaat, design, specificaties én marktpositionering behoorlijk overeenkomen. Om tot dit eindproduct te komen heeft Fujifilm voor de X-T1 flink leentjebuur gespeelt bij de Fujifilm X-E2. Zo komen onder andere de X-Trans II CMOS-sensor en de EXR Processor II overeen.

X-Trans II CMOS

De aps-c-sensor is voorzien van Fuji's innovatieve X-Trans-ontwerp, waar semi-willekeurig gespreide kleurlensjes een laagdoorlaatfilter overbodig maken zonder een verhoogd risico op moiré. Met 16 miljoen pixels is de resolutie gelijk aan alle eerdere systeemcamera's van Fujifilm, net als bij de X-E2 is de sensor voorzien van fase-detectiepixels. Fujifilm belooft echter nog snellere autofocus dan bij dat model, binnen 0,08 seconden zou het beeld scherp moeten zijn.

Fujifilm X-T1

Snelheid

De EXR Processor II uit de X-E2 is in de X-T1 tot nog grotere daden in staat, de maximale opnamesnelheid ging een frame omhoog naar 8 beelden per seconde, de sluitervertraging bedraagt nog slechts 0,05 seconden terwijl de camera in een halve seconde is opgestart. Voor het eerst worden ook de snellere SDXC UHS-II-kaarten ondersteunt.

Weersbestendige behuizing

Fujifilm voorziet de X-T1 van diverse afdichtingen waardoor het toestel stof- en waterbestendig is. Ook temperaturen tot -10 graden celcius vormen voor de systeemcamera geen probleem. De magnesiumbehuizing is voorzien van flink wat metalen draaiknoppen, onder ander voor de lichtgevoeligheid, belichtingscompensatie en sluitertijden. Voor het eerst kun je een X-camera ook uitrusten met een verticale batterijgreep, daarnaast is er een kleine handgreep beschikbaar die de camera in horizontale positie iets meer houvast geeft. Deze greep is daarnaast voorzien van een Arca-compatibel aansluiting voor statieven.

Elektronische zoeker

Wellicht de meest opvallende feature van de X-T1 is de elektronische zoeker. Niet omdat eerdere Fujifilm-camera's daar niet over beschikken, de X-Pro1, X-E1 en X-E2 hebben immers ook een evf, maar omdat hij nu overduidelijk schuil gaat in wat lijkt op een prismahuis. Met 2,36 miljon beeldpunten komt de resolutie overeen met de zoekers in zowel de X-E2 als de Olympus E-M1. Door een iets andere optische constructie is het zoekerbeeld echter net iets groter, volgens Fujifilm heeft de X-T1 daarmee 's werelds grootste zoeker voor een digitale camera. Het zoekerbeeld zou zelfs net iets groter moeten zijn dan het optische beeld van de fullframe Canon 1D X.

Fujifilm meldt vol trots dat de X-T1 over een functie beschikt die de informatie in de zoeker een kwart slag draait wanneer de camera in portretstand gebruikt wordt. Het klinkt zo logisch dat we ons af vragen waarom daar niet eerder aan gedacht is. Verder kun je kiezen voor een digitaal splitscreen om handmatig scherpstellen te vergemakkelijken.

X-T1

Kantelbaar lcd

Achterop de camera vind je een 3-inch lcd dat je naar boven of onder kunt kantelen. Met 1,04 miljoen beeldpunten is de resolutie vergelijkbaar met andere toestellen in deze klasse. Fujifilm maakt gebruik van RGBW-techniek, waarbij behalve rode, groene en blauwe pixels witte pixels worden gebruikt voor een extra helder beeld of een lager energieverbruik.

Flitser

Ten opzichte van de X-E2 mist de X-T1 ook iets: een ingebouwde flitser. In plaats daarvan krijg je een losse externe flitser meegeleverd met een richtgetal van 8m bij iso 100. Daarnaast heeft het toestel een vertrouwde PC-poort voor het aansluiten van studioflitsers.

Fujifilm X-T1

Filmfunctie en wifi

In tegenstelling tot die andere retro-camera, de Nikon DF, beschikt de X-T1 wél over een filmfunctie. Veel aandacht geeft Fujifilm er in het persbericht niet aan, maar 1080P met 60 fps is allerminst onaardig. Ook het aansluiten van een externe microfoon behoort tot de mogelijkheden. Verder voorziet Fujifilm de X-T1 van wifi. Dat deden ze al bij eerdere X-camera's, maar voor het eerst is de camera via een app ook op afstand te bedienen. We verwachten dat deze functionaliteit via firmware-updates ook naar eerdere toestellen met wifi zal komen.

Nieuwe objectieven, prijs en beschikbaarheid

Tegelijk met de camera kondigt Fujifilm ook drie weersbestendige zoomobjectieven aan: de XF 18-135mm f/3.5-5.6 R OIS WR, XF 16-55mm f/2.8 R OIS WR en XF 50-140mm f/2.8 R OIS WR. In eerste instantie zal de Fujifilm X-T1 echter beschikbaar zijn als kit met de XF 18-55mm f/2.8-4 R OIS of als losse body. Deze liggen al vanaf februari in de winkels, terwijl we nog tot de zomer zullen moeten wachten tot de objectieven beschikbaar komen. Wat het toestel in Nederland gaat kosten is niet bekend, in de Verenigde Staten ben je 1299,95 dollar kwijt voor de body en 1699,95 dollar voor de kit.

Meer foto's van de Fujifilm X-T1

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Nick de Kruijk

Maar hoe zit het met de autofocus snelheid? Toch het grootste min punt van de hele Fuji X serie.

afbeelding van Lezer

@anoniem, het antwoord staat in het artikel: "Met 16 miljoen pixels is de resolutie gelijk aan alle eerdere systeemcamera's van Fujifilm, net als bij de X-E2 is de sensor voorzien van fase-detectiepixels. Fujifilm belooft echter nog snellere autofocus dan bij dat model, binnen 0,08 seconden zou het beeld scherp moeten zijn."

afbeelding van Anonymous

Ziet er goed uit. Ik ben benieuwd naar de lichtsterkte in tegenstelling tot de Olympus EM1. Ik wacht met smart op de eerste testen.

afbeelding van Jo

Dat de snelheid omhoog gaat met 1 fps is geen belangrijk nieuws.
Het gaat hier om 8 fps met continu autofocus, dat was 3 fps
bij de vorige systeem camera de X-E2.Dat is een enorme vooruitgang!
De autofocus is 0,08 seconde met XF14mmF2.8 R lens in High Performance mode en is de snelste af van alle aps-c camera,s
Fujifilm gat de strijd aan met de canon 70d en de Nikon 7100 in hun eigen woorden, ook al lijkt hij body op de Olympus E-M1.
Als de ergonomie in de praktijk goed werkt, kan dit wel eens een hit gaan worden.

afbeelding van jv

Ik ben in het bezit van een fuji x100s en en ben helemaal weg van de x serie van fuji. In tegenstelling tot veel andere grote merken slaagt Fuji erin om het plezier terug te brengen in de fotografie. Fotograferen met je hart, niet met je hoofd.

afbeelding van Anonymous

Dat idee had ik een paar jaar geleden met mijn Olympus E500 waar ik mee ben begonnen. Later overgestapt op Canon met een 7D maar dat beviel mij uiteindelijk toch niet. Nu heb ik een Pentax k5,bevalt op zich prima maar de AF van de lenzen zijn vrij langzaam. Ik mis het gevoel wat ik toen bij Olympus had. Deze Fujifilm ziet er daadwerkelijk prachtig uit en deze preview klinkt zeer goed.

afbeelding van Stefan Klaasen

Ik ben toch ook wel van mening dat je zeker je hoofd er bij moet doen,