Kleine kunst

Chris Perani maakt prachtige kunst van mineralen

Siem van Woerkom 261 0
'Deze mineralen worden niet vaak van zo dichtbij in beeld gebracht, waardoor ze een geheel nieuw aangezicht krijgen.'

Lastige werkwijze

Jarenlang is hij bezig geweest om mineralen van allerlei locaties op haar eigen speciale manier vast te leggen. Fotograaf Chris Perani legt met een passie uit hoe zijn beelden precies gemaakt worden. 'Mijn afbeeldingen tonen de natuurlijke gebreken en zuiverheden van mineralen met een nooit eerder vastgelegd detail. Elke uiteindelijke foto bestaat uit meer dan 25.000 (!) afzonderlijke belichtingen samengevoegd tot een enkele opname met een microscoopobjectief bevestigd aan een 200 mm-lens.' Niet iets wat je van de een op de andere dag leert.

'De scherptediepte op zo'n objectief is eigenlijk veel te heftig in zulke situaties, er moeten dus verschillende stappen worden gebruikt om een echt gefocust schot te krijgen. Om dit te bereiken, gebruik ik een focusrail die de lens niet meer dan 10 micron (de breedte van een mensenhaar is 75 micron) per foto beweegt. Dit levert 350 belichtingen op, elk met een streepje in focus dat is samengevoegd tot een enkel bestand. Dit bestand is een stukje van een puzzel van zeventig stukjes. Het proces wordt nog zeventig keer herhaald voor elk deel van het onderwerp. De foto's worden vervolgens samengesteld en samengevoegd om de uiteindelijke afbeelding te maken.' Perani legt ook uit dat deze werkwijze niet voor iedereen is weggelegd, en dat het echt een monniker werk is.

(beeld: Chris Perani)

Liefde voor mineralen

'Ik kan met deze manier de voortreffelijke aard van mineralen vastleggen, in tegenstelling tot alles wat ooit eerder is gedaan. De werkwijze die ik hanteer is iets wat je meestal ziet in macro fotografie van insecten en bloemen. Het eerste mineraal dat ik fotografeerde was een gebroken stuk gesneden agaat dat ik op de bodem van een koopjesbak in een tweedehands winkel vond. Hij viel me op vanwege alle gescheurde stukjes in de agaat; het leek precies op ijs. Zodra ik thuiskwam, legde ik de agaat onder de microscoop, ik was vol ontzag toen ik dat beeld op het scherm zag verschijnen. Ik kon niet geloven wat ik zag. Een stuk dat als waardeloos werd beschouwd, was een van de meest betoverende bezienswaardigheden die ik in mijn leven heb gezien. Ik vind het gewoon ongelooflijk dat deze wereld zoiets ongelooflijks kan creëren en bewaren.'

Ondertussen heeft de fotograaf al meerdere projecten geschoten met de mineralen als onderwerp en bezit hij een website die behoorlijk bezocht wordt door mensen die fotografien willen kopen als kunst. 

(beeld: Chris Perani)

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem