Canon Student Development Programme 2024 nu open voor aanmeldingen!

Redactie DIGIFOTO Pro 442

Canon Europa opent voor alweer het achtste jaar  op rij, de deuren van haar Canon Student Development Programme (CSDP) – aanmelden  is vanaf nu mogelijk! Het programma heeft al honderden aspirant-fotografen op weg  geholpen en ondersteund bij hun eerste stappen binnen het beroepsveld van de foto journalistiek. Het programma biedt toegang tot ervaren professionals uit de fotografie industrie en de mogelijkheid om inspirerende branche-evenementen bij te wonen. 

Het Canon Student Development Programme is een ware springplank voor de volgende  generatie fotojournalisten. Zo zijn voormalig alumni gaan werken voor bekende pers bureaus en internationaal gerenommeerde publicaties. Zo heeft bijvoorbeeld 2022 alumni  Mohamed Mahdy (b. 1996) de Open Format Award gewonnen tijdens de 2023 World Press  Photo Awards met zijn werk gericht op de verborgen, en vaak onzichtbare, gemeen schappen in Egypte. Of alumni Alexandra Corcode (b. 2000), wie de 2023 Tom Stoddart Award for Excellence heeft gewonnen met haar intieme portret van eenzaamheid en  gevoelens van verlatenheid onder de ouderen in haar thuisland Roemenië. Maar denk ook  aan de finalisten van het meest recente Canon Student Development Programme 2023,  Ebrahim Alipoor en Fatma Fahmy, die beide zijn geselecteerd voor het 2024 VII Mentor  program, gehost door VII Academy. 

Het Canon Student Development Programme is geopend voor studenten en stagiairs die  wonen en studeren in Europa, het Midden-Oosten of Afrika1. Aanmelden kan vanaf  vandaag, tot 7 Maart 2024. De inschrijvingen worden beoordeeld door een panel van  redacteuren van Getty Images, Reuters Pictures, AFP en EPA – zij beslissen uiteindelijk over  de eerste shortlist van 100 veelbelovende jonge storytellers uit de EMEA-regio. Daarbij zal  er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar gesteld worden voor talentvolle aanbevelingen  van professionals uit de industrie zelf. 

Inspirerende 1:1 mentorships 

De geselecteerde studenten worden vervolgens gekoppeld aan een van de deskundigen  die als mentor optreden in het programma, met als doel hun huidige werk en ambities op  de langere termijn te bespreken in de daarvoor geplande 1-op-1 sessies. Gedurende de  zomer zullen er virtuele sessies volgen om hun portfolio en projectsynopsis verder te 

verfijnen – met speciale aandacht voor het verkennen van verschillende bewerkings mogelijkheden, voor het nog verder verdiepen van hun vaardigheden om verhalen te  vertellen middels beeld en om hun eigen, persoonlijke handtekening als visual storyteller  te ontwikkelen. 

Canon Ambassador en fotojournalist, Brent Stirton zegt hierover het volgende: “Voor  jonge fotografen is dit hét programma om in contact te komen met experts uit het vak, om  redacteuren en de meest geronomeerde fotografen in de industrie te ontmoeten – een  echte inverstering in de toekomst van fotografie. Toen ikzelf opgroeide in Zuid-Afrika en  begon met fotograferen, kon ik op geen enkele manier toegang krijgen tot deze  redacteuren en beeldmakers, laat staan dat ik een aantal van de beste gear kon lenen om  me verder te ontwikkelen als fotograaf. Ik ben er dan ook oprecht van overtuigd dat dit  programma het verschil kan maken voor de nieuwe generatie storytellers.” 

Girona workshop en Visa pour l'Image in Perpignan, Frankrijk 

Uiteindelijk worden de 25 beste geselecteerde studenten uitgenodigd om deel te nemen  aan een vierdaagse Canon workshop in Girona die plaatsvindt in september, in aanloop  naar Visa pour l’Image. De laatste dag wordt ook daadwerkelijk gespendeerd in Perpignan  tijdens Visa pour l’Image, een van ’s werelds toonaangevende festivals op het gebied van  fotojournalistiek. Deze vierdaagse workshop biedt een veilige broedplaats voor het  uitwisselen van ideeën, het opbouwen van relaties en het doen bloeien van talent. De  studenten krijgen een mix van lezingen en praktische sessies die worden verzorgd door  gerenommeerde fotografen. Ook zullen er portfolio reviews in groepsverband plaatsvinden.  Deze vorm van portfolio reviews biedt een rijke en betekenisvolle leeromgeving voor  studenten; het is een kans om zowel het werk van hun medestudenten te bekritiseren en  daarvan te leren, als zelf professionele feedback te ontvangen. Tot slot, naast het bezoeken  en bijwonen van de meest inspirerende exposities, lezingen en avondshows tijdens Visa  pour l’Image, krijgen studenten ook de kans om deel te nemen aan aanvullende  portfolioreviews en de mogelijkheid om hun netwerk nog verder uit te breiden. 

Om kans te maken op deelname aan het gerenommeerde Canon Student  Development Programme 2024 of voor simpelweg meer informatie, ga je naar  https://www.canon.nl/get-involved/student-development-programme/*

afbeelding van Bryan Oosenbrug

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie