Bruidsfoto's op de Mount Everest

Sterre Hartjes 672 0
Misschien een droom of juist een hel voor een bruidsfotograaf om op de Mount Everest te fotograferen. Reisbloggers Jørn en Tora uit Noorwegen fotograferen hun eigen bruiloft op 5364 meter hoogte op Mount Everest Base Camp.

Er zijn weldegelijk fotografen die de uitdaging aangaan om op de Mount Everest een bruiloft te fotograferen. Deze bruidsfotografen vragen hier vaak een bedrag van vijf cijfers voor. Veel te veel dachten Jørn en Tora. 'Dat kunnen we zelf ook wel!' vond het stel. Wat het verhaal nog bijzonderder maakt is dat de reizigers helemaal geen professionele fotografen zijn. ze hebben een klein beetje ervaring dankzij hun reisblog maar dan houdt het ook wel snel op.

Lieve hulp

De meeste foto's zijn gemaakt door het bruidspaar door gebruik te maken van een statief en een timer. Tijdens de ceremonie zijn de twee geholpen door een van hun vrienden, Beth Rudd. Jørn heeft Beth de basis van fotografie uitgelegd omdat Beth helemáál geen ervaring had met fotografie. Gelukkig voor Jørn was Beth een snelle leerling en zijn de foto's goed gelukt.

Bagage beperking

Jørn en Tora mochten slechts 15kg bagage meenemen. Dit omdat het vliegveld van Lukla een van de gevaarlijkste vliegvelden ter wereld is en ze zo licht mogelijk moesten pakken. Door zo min mogelijk bagage mee te nemen, werd het vliegen veiliger.  De 15kg per persoon was dus bedoeld voor kleding, camera apparatuur en alle andere benodigdheden die je nodig hebt wanneer je gaat trouwen op Mount Everest Base Camp. Door deze beperking besloten ze om 'slechts' twee camerabody's, drie objectieven, twee GoPro's en een hele hoop batterijen en geheugenkaartjes mee te nemen.

De bruidegom had al ervaring met de Nikon D750 en vertrouwde zo veel in de camera dat hij een tweede D750 kocht voor de reis. Voor de objectieven kozen ze: voor een Samyang 14 mm f/2.8, een Tamron 24-70 mm f / 2.8 en een Nikon 50 mm f / 1.4.

Omkleden op de Mount Everest

Tijdens de één week durende tocht naar Mount Everest Base Camp maakte het stel al foto's voor het geval dat. Veel klimmers van de hoge berg krijgen last van hoogteziekte en hallucinaties. Ook Jørn en Tora kregen hier last van op 4900 meter hoogte. Gelukkig gingen de ergste klachten al snel voorbij en konden ze door naar hun bestemming. Eenmaal op Mount Everest Base Camp aangekomen was het tijd voor de bruiloft. Boven op een berg heb je niet echt een plek waar je je rustig om kan kleden dus dat moest maar in de buitenlucht gebeuren. Met tempraturen van 0 tot 10 graden is dat niet erg fijn, maar het zonnetje hielp wel mee.

Voor ze het wisten waren ze getrouwd en wilde iedereen op de foto. Het pasgetrouwde stel voelde zich als beroemdheden. Niet heel gek als je in een bruidsjurk en in pak op de hoogste berg van de wereld staat, natuurlijk. Jørn en Tora maakten zich wel een beetje zorgen over de foto's van de andere toeristen. De familie van het bruidspaar wist namelijk niet dat ze gingen trouwen, en zo zou het ineens op internet kunnen verschijnen. 

Van de top van de Mount Everest naar Noorwegen

Het bruidspaar had tegen familie gezegd dat ze op zakenreis waren in België. De familie werd uiteindelijk met een smoes naar een zaal gebracht met een grote projector. De video die tijdens de wandeltocht en de bruiloft is gemaakt werd aan de familie getoond. In de laatste scene is te zien hoe Jørn en Tora, getrouwd en wel, de Mount Everest aflopen en onderweg zijn terug naar Noorwegen. Uit eindelijk ziet de familie op de video dat het bruidspaar het pand in loopt waar zij op dat moment zitten. En op het moment dat de video klaar is en zwart beeld krijgt komen Jørn en Tora de zaal vol familie in gelopen... Ongelofelijke stunt toch?

Dit moment en de rest van de tocht staat op het YouTube kanaal van de bloggers. Volg ze op Instagram en lees hun hele verhaal hier.

Lees ook: Interview: huwelijksfotograaf Stephanie Prozee