Doordrenkt in rood

Boeiende infrarood serie over D-Day

Siem van Woerkom 359 0
Fotografe Lynda Laird maakt infrarood series over deze historische dag.

Techniek onstaan in oorlog

Fotografe Lynda Laird gebruikt voor haar kunst een technologie die we niet vaak meer zien; infrarood fotografie. Om zo de essentie van het conflict tijdens D-Day opnieuw te vertellen. Hoe ze op dat idee kwam? Een interessante geschiedenis les. Op het hoogtepunt van de Tweede Wereldoorlog gaf het Amerikaanse leger Kodak namelijk de opdracht om een nieuw type kleurenfilm te produceren dat infraroodgolven kon vangen die onzichtbaar waren voor het menselijk oog.

De resulterende foto's, genomen tijdens verkenningsmissies vanuit de lucht, stelden geallieerde troepen in staat onderscheid te maken tussen gebladerte en de camouflage die de vijand verborgen hield. Nu, meer dan 70 jaar later is ze beelden van verlaten bunkers gaan maken langs de Normandische kust, waar de D-Day landingen destijds plaatsvonden in de zomer van 1944. Omdat vegetatie een grote hoeveelheid infrarood reflecteert, leken de bladeren, het gras en de struiken in haar foto's helderrood toen de film werd ontwikkeld, een toespeling op het geweld en bloed dat op deze plekken heeft gevloeid. 

(beeld: Lynda Laird) 

Infrarood fotografie als synoniem voor bloed

Het eindproduct is een prachtige serie die in zijn volledigheid gezien moet worden om echt te kunnen bevatten. De diepe tinten rood bieden een schril visueel contrast met de grijze betonnen structuren en blauwe luchten erachter. 'Het was er echt vredig en rustig' aldus Laird. 'Veel van de bunkers zijn een deel van het landschap geworden, in die zin dat er overal planten groeien. Sommige zijn echt nog steeds behoorlijk zichbaar, maar zelfs degenen die op het strand zijn zinken in het zand - het is alsof de natuur ze heeft overgenomen.'

De infraroodfoto's maken deel uit van een breder multimediaproject dat Operation Overlord opnieuw bezoekt, de codenaam die wordt gebruikt voor de Slag om Normandië. In opdracht van de stad Deauville, een badplaats die tijdens de oorlog door de nazi's werd bezet, biedt Laird's 'Dans Le Noir' (de naam van het project) enorm veel informatie voor iedereen die iets meer wil weten over de techniek, het verhaal erachter, of gewoon simpelweg komt voor de mooie beelden. 

Het zijn overigens niet alleen maar foto's. Het project van Laird omvat een reeks video's, opgenomen in de zeeën van Normandië op het exacte tijdstip van de dag waarop de landingen plaatsvonden. De Schotse fotograaf heeft zand en zeewater uit het gebied verzameld welke ook bij het kunstproject geintegreerd werden. 

Klik voor meer informatie op de links onder de foto's in dit artikel. 

(beeld: Lynda Laird)

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem