Lowlands on acid

Bizarre beelden van Burning Man, het meest surrealistische 'festival' ter wereld

Siem van Woerkom 705 0
Burning man festival levert ieder jaar weer de meest bijzondere foto's op. Waar komt het festival precies vandaan? Een kleine blik op het surrealistische fenomeen.

Burning wie??

Burning Man is een evenement dat jaarlijks wordt gehouden in de westelijke Verenigde Staten in Black Rock City, een tijdelijke stad gebouwd in de Black Rock Desert in het noordwesten van Nevada, ongeveer 160 km ten noord-noordoosten van Reno.

Het nazomerevenement is een experiment in gemeenschap en kunst, beïnvloed door hoofdprincipes zoals: radicale zelfexpressie, gemeenschappelijke inspanning en participatie. Het evenement dankt zijn naam aan zijn hoogtepunt, de symbolische rituele verbranding van een grote houten beeltenis ("The Man") die traditioneel voorkomt op de zaterdagavond van het evenement.

Oorsprong

Burning man werd 33 jaar geleden voor het eerst georganiseerd in 1986 op Baker Beach in San Francisco als een klein feestje georganiseerd door Larry Harvey en Jerry James die de eerste 'Man' hadden gebouwt. Sindsdien word het jaarlijks gehouden, verspreid over de negen dagen voorafgaand aan en met Labor Day. Het evenement van 2019 liep van 25 augustus tot 2 september.

Bij Burning Man onderzoekt de gemeenschap verschillende vormen van artistieke zelfexpressie, die zijn ontworpen om te worden genoten door alle deelnemers. Toch vinden veel mensen dat de oorspronkelijke 'hippy sfeer' al een heel tijdje niet meer aanwezig is. NPR zei: 'Burning Man werd ooit beschouwd als een ondergrondse bijeenkomst voor bohemians en vrije geesten van alle streken, maar is sindsdien uitgegroeid tot een bestemming voor social media-beïnvloeders, beroemdheden en de elite van Silicon Valley.'

Bekijk alle beste foto's hier: Burning Man. 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem