Gaaf of creepy?

Bizar: in dit dorp in Japan zijn meer poppen dan echte mensen

Siem van Woerkom 638 0
In het japanse dorp Nagoro maakt een kunstenares levensgrote poppen om de afnemende bevolking tegen te gaan.

Japans spookdorp

Hoewel de bevolking afneemt, blijft de hoeveelheid poppen (die griezelig veel op echte mensen lijken) in Nagoro, Japan constant dankzij een nostalgische kunstenaar die vastbesloten is haar geboortestad te herdenken.

Verborgen in de afgelegen valleien van Shikoku, Japan, lijkt het kleine dorpje Nagoro zijn laatste adem te halen. Gezien het ver en nauwelijks toegankelijk is, is het onwaarschijnlijk dat het zal verder zal groeien en er mensen terug komen naar het dorp. De meeste inwoners zijn inmiddels verhuisd, op zoek naar grotere kansen of overleden.

Toen kunstenaar Ayano Tsukimi terugkeerde naar haar geliefde kinderdorp en het sombere lot zag van wat ooit een mooie levendige gemeenschap was, nam ze het op zich om op één of andere manier de populatie te laten groeien. Nadat ze een vogelverschrikker had gemaakt die was gevormd naar het beeld van haar vader om in haar tuin te zetten, besefte ze plotseling wat ze moest doen. Ze zou voor elke voormalige inwoner van Nagoro een vergelijkbare pop op ware grootte maken om de leegte te vullen die achterbleef toen ze vertrokken.

Stukje bij beetje heeft Tsukimi de plek gevuld met haar levenloze modellen. Daar staan ze, alsof ze in de tijd bevroren zijn, schijnbaar in het midden van een gewone activiteit. Vissers zitten bij de rivier te wachten op een vangst, kinderen zitten voor altijd in een klaslokaal om hun lessen bij te wonen, en stelletjes houden voor eeuwig elkaars hand vast

Geen makkelijke trip

Nagoro is een moeilijke plek om te bezoeken. Maar dat betekent niet dat je niet kunt genieten van het geweldige werk dat Tsukimi heeft gemaakt. Je kunt altijd Google Maps bezoeken en naar Street View gaan om alle prachtige (en griezelige) poppen te zien die op verschillende plekken in het dorp verspreid staan. Maar als het je lukt om er ooit persoonlijk naar toe te reizen, is het een enorm gave plek om foto's te maken. 

De geconstrueerde wereld is een aparte verschijning. Nostalgie en creativiteit spelen een belangrijke rol in elke artistieke creatie en het is onwaarschijnlijk dat er een beter voorbeeld te vinden is dan die van dit bizarre dorp. Het is moeilijk om te begrijpen wat Tsukimi heeft gebouwd, en nog moeilijker om niets te voelen wanneer je de poppen ziet in hun verschillende poses. Het is mooi en melancholisch, maar ook hartverwarmend en griezelig tegelijk.

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem