Schoonheid in imperfectie

Bijzondere fotoshoot van modellen met lichaamsbedekkende moedervlekken

Siem van Woerkom 630 0
Fotograaf Brock Elbank is met een prachtig project bezig over mensen met een 'afwijkende' huid.

Aparte huidafwijking

Britse fotograaf Brock Elbank is bezig met de prachtige (lopende) serie 'How Do You C Me Now?' over willekeurige mensen met de huidaandoening Congenital Melanocytic Naevus. Deze zeer bijzondere afwijking in het huidpigment start bij mensen al in de embryo fase en komt bij minder dan 0.4% van de wereldbevolking voor. Het was in het begin dan ook zeker niet makkeljik om genoeg modellen te vinden voor het project. 

Nadat de eerste foto's echter online gingen waren zoveel mensen enthousiast dat ze heel erg graag zelf ook voor de camera van de gerenomeerde fotograaf wilden staan. Vanaf dat punt was het een enorme explosie van aanmeldingen en de fotograaf is momenteel rond de wereld aan het reizen om op allerlei verschillende plekken shoots te houden.   

Lopend project

Elbank is ondertussen al meer dan twee en een half jaar bezig en heeft in die tijd zo'n 30 personen gefotografeerd in samenwerking met stichting 'Caring Matters Now'. Wanneer het voor de Elbank niet mogelijk was om te reizen voor een bepaald model werd hij of zij naar London gevlogen. Voor de shoots gebruikt de fotograaf een Hasselblad H4D-60 medium format camera. 

Het uiteindelijke doel is om een gezicht te geven aan de duizenden mensen die zich schamen en/of niet naar buiten durven door de aandoening. 'Het komt zo zelden voor dat mensen zich vaak alleen voelen in hun strijd om 'normaal' te zijn. Bij sommige mensen kan de aandoening zich klein manifesteren, maar vrijwel altijd groeit de gemuteerde huid mee met de ontwikkeling van een lichaam, waardoor het enorm groeit in de puberteit en nog ver daarna. Los van het uiterlijke aspect is het extra lastig om de huid te beschermen tegen direct zonlicht aangezien het zo fragiel is. Mensen met Congenital Melanocytic Naevus hebben een verhoogde kans op huidkanker.' Aldus een woordvoerder van Caring Matters Now. 

Meer foto's van het project zijn te vinden op de Instagram pagina van de fotograaf: https://www.instagram.com/mrelbank/

(Foto's: Brock Elbank

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem