'JocheM'

Bijzonder fotoboek over Jochem Myjer door Anne Reitsma

Christel de Wolff 1266 0
Vijf jaar lang volgde fotograaf Anne Reitsma de Nederlandse cabaretier Jochem Myjer. Ze fotografeerde in privé en zakelijke setting, op mooie en moeilijke momenten. De foto's zijn gebundeld in fotoboek JocheM.

Anne Reitsma wil met haar foto's doordringen tot de kern. In JocheM portretteert ze Jochem Myjer; de mens achter de artiest, zoals maar weinig mensen hem kennen. Anne kreeg daartoe alle ruimte, zowel voor als achter de schermen. Haar aanwezigheid was als vanzelfsprekend, ze zat in de coulissen of in de kleedkamer en tijdens de voorstelling klom ze in de lichtbruggen. Niets zette ze in scene, Jochems gedrevenheid, discipline, plezier maar ook de tranen zijn echt. Het boek Jochem laat deze facetten van dichtbij zien.

Jochem Myjer over JocheM

'Het boek is rauw. Het is confronterend. Het is echt. Naakt. En Anne heeft dat beeld helemaal compleet. Van try-outs tot première, van geluk tot verdriet, tot privé en zakelijk. Ik ben zo trots op de vrouw die zichzelf onzichtbaar kan maken. Ik ben zo trots dat ik de eerste was,' zegt Jochem Myjer over het fotoboek.

Over de fotograaf

Anne Reitsma heeft sinds 10 jaar haar eigen bedrijf en werkt veel in de culturele wereld. Dit verschilt van documentaires en projecten tot stadsfotografie in Delft en diverse grote evenementen. Ze verbindt zich me degene die ze fotografeert: ze kijkt verder dan de buitenkant en vaak in langlopende projecten. Het project met Jochem Myjer is daar een goed voorbeeld van.

Het boek JocheM door Anne Reitsma wordt uitgegeven door Uitgeverij Leopold en is te koop voor een adviesprijs van € 29,99 Meer werk van Anne Reitsma vind je op haar website.

 


 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel