Blijf de warmte de baas

Bescherm je camera tegen de hitte

Remco Stunnenberg 552 0
De hittegolf die ons land momenteel in zijn greep heeft, maakt fotograferen een stuk uitdagender. Hoe blijft jij de warmte de baas? En zeker zo belangrijk, hoe blijft jouw camera de warmte de baas.

Bescherm je camera tegen de hitte

Camera's kunnen slecht tegen extreme hitte. Zodra je camera te heet (of te koud) wordt, werkt de camera minder goed. Je kunt merken dat hij trager reageert of dat het lcd-scherm langzamer de beelden vertoont. Ook de accuprestatie neemt af bij extreme temperaturen. Probeer je apparatuur daarom zo koel mogelijk te houden. Bewaar je apparatuur zoveel mogelijk in de schaduw en zeker niet te lang in een warme auto.

Condens

Als je de apparatuur van een koude omgeving (auto met airco) naar een warme omgeving verplaatst, kun je last krijgen van condensvorming. Behalve dat het geen mooie beelden oplevert (hooguit wat abstracte beelden), kan condens ook je camera beschadigen, zeker als condens aan de binnenkant van de camera optreedt. Het beste zorg je voor zo min mogelijk temperatuurschommelingen door de camera in je tas te bewaren en even te laten acclimatiseren voordat je hem uit je tas haalt en aan de slag gaat.

Houd je camera schoon

Zeker als je je camera naar het strand meeneemt, kan je apparatuur met een hoop ongewenste zaken in aanraking komen. Denk aan zand, zout water en zonnebrand. Wellicht heb je een robuuste camera, die kan al een stuk meer hebben, maar ook die moet je na een zoutwaterbad zo snel mogelijk weer met zoet water schoonspoelen. Zonnebrand en zweet zijn ook twee vloeistoffen die je niet graag op je camera hebt. Ze geven nare vlekken op je lens, zoeker of lcd-scherm. Zorg dus dat je lensdoekjes en iets van een zweetband bij je hebt. Met schoonmaakdoekjes kun je je handen ontdoen van het vet van zonnebrand.

Weg met zand

Ga je naar een zanderige locatie, pas dan op voor zand. Zand en camera-apparatuur is een slechte combinatie. Een UV-filter is normaal meestal niet nodig, maar kan in het geval van zand krassen op je lens voorkomen. Ook zand in je statief is niet handig. Maak je gebruik van een statief en is er zand op gekomen, maak dan eerst je statief helemaal zandvrij voordat je deze weer inschuift en het zand naar en plek verhuist waar de zon niet schijnt.

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco